Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Supremul elixir al vieții, apa

Supremul elixir al vieții, apa

Terapiile care folosesc diferite forme ale lichidului vital se dovedesc de mii de ani eficiente pentru numeroase probleme de sănătate, dar și pentru frumusețe.

Apa este supranumită miracolul vieții, iar în unele culturi, chiar este venerată pentru puterile ei tămăduitoare. Specialiștii în naturopatie spun că folosirea apei are un triplu scop: dizolvarea toxinelor (rol pe care îl au băile totale, cele cu aburi sau de plante), eliminarea lor (aici intră împachetările, compresele și dușurile), și întărirea organismului (irigările, curele interne cu apă). Sub diverse formule, apa e o binecuvântare pentru organism.

Leacul din lacurile sărate

Unice prin zestrea de minerale, apele sărate stimulează producția celulară și activează fluxul energetic, ajutând organismul să revină la starea de echilibru. Un grad ridicat de salinitate nu te ține doar la suprafață, ca o minge gonflabilă, ci are efecte ce pot fi simțite chiar de la prima îmbăiere. Până la vacanță, ai la îndemână propria cadă, unde să-ți pregătești o baie sărată. Pune circa 1,5 kg de sare de mare şi lasă apa de maximum 37 de grade să curgă pentru a o dizolva. Nu sta mai mult de o jumătate de oră. Pentru rezultate de durată, aplică terapia de câteva ori pe săptămână.

Beneficii: cristalele de sare eliberează metalele grele și alte deșeuri, accelerează metabolismul și întăresc imunitatea prin curățarea sângelui de toxine. Apa sărată e recomandată în afecţiuni cutanate, infecții bacteriene, urinare, reumatism sau alte boli articulare.

Terapia cu ape termale

La fel ca în cazul lacurilor sărate, și în acest domeniu țara noastră este un rezervor prețios. Cele mai importante surse de ape minerale care fac minuni pentru sănătate sunt în Dâmbovița, pe Valea Oltului, dar și în nord, în Harghita și Sălaj, sau pe litoral. Prin concentrația mare de sulf și săruri minerale (sodiu, calciu, magneziu, oligoelemente), izvoarele termale sunt folosite ca ape medicinale doar în cadru specializat sub formă de cure externe și interne – băi, irigații, inhalații, care reglează mecanismele de apărare. Apele termale au temperaturi între 20 și 60 de grade și pot fi sulfuroase, clorurate, carbonatate sau radioactive.

Beneficii: tratează afecțiuni ale pielii, gastrită, dischinezii biliare, colecistite cronice, infecții urinare, astm, rinită, metabolism lent, diabet, diverse dureri și boli inflamatorii (refac tonusul și forța musculară), intoxicații cu metale grele, unele tulburări oculare și neurologice.

Sănătatea din valuri

Thalassa este cuvântul grecesc pentru mare, iar talasoterapia e, simplu spus, porția de sănătate din valuri. În urmă cu mii de ani, însuși părintele medicinei, Hipocrate, recomanda curele cu apă de mare pentru efectele lor terapeutice. Mai densă de 800 de ori decât aerul, loviturile valurilor sunt valoroase pentru starea ta de bine. Intră în apă până la brâu și lasă-te în voia valurilor, chiar dacă ți-e greu să-ți menții echilibrul. Scaldă-te apoi cu totul, ca apa să-ți alinte fiecare părticică a corpului, uneori mai lin, alteori cu mânie. Apa are darul de a te lăsa să crezi că te miști în ritmul tău, fără să resimţi efortul intens de pe uscat. Presiunea pe articulaţii şi muşchi este mult redusă, impactul gravitaţional este scăzut, iar asta permite mai multe mişcări, cu beneficii maxime. Romanii credeau că, în combinație cu prietenii ei (plaja, algele, nămolul, soarele), apa mării are virtuți divine.

Beneficii: modelează frumos braţele și masează tandru abdomenul și şoldurile. Apa dezmorțește circulaţia, arde caloriile, estompează celulita, întinerește pielea, previne osteoporoza, vindecă bolile respiratorii, remineralizează, te scapă de insomnie, mărește tonusul general.

Băile reci și calde

O prietenă se temea așa de tare de frig, că și în toiul verii era grijulie să se îmbrobodească, nu cumva să răcească. Cu toate astea, avea mai mereu nasul înfundat și vorbea răgușit, înfășurând eșarfa de câteva ori în jurul gâtului în timp ce se văicărea. Nici vorbă să se gândească la un duș rece, nici măcar pe o caniculă irespirabilă! Printr-o împrejurare fericită, o cunoștință cu pregătire medicală a sfătuit-o să facă dușuri alternative (reci-calde) de scurtă durată (maximum zece minute). Ea a ascultat, la început cu teamă, iar rezultatul a fost peste așteptări. S-a simțit din ce în ce mai bine, a dobândit rezistență și a ajuns să aplice „tratamentul“ chiar și când vremea s-a răcit. Ce se întâmplase? Corpul ei, perfect sănătos până la un moment dat, devenise hipersensibil. Iar apa (rece alternată cu fierbinte și, la final, tot rece) i-a activat, i-a împrospătat și i-a întărit organismul.

Beneficii: acest tip de hidroterapie se practică de pe vremea anticilor, având efecte uimitoare de recuperare – rezistență la răceli și infecții, digestie îmbunătățită, echilibru hormonal, revigorare sangvină, sensibilitate redusă la durere, piele tonifiată, somn odihnitor.

Detoxificare la temperatura camerei

Când organismul se simte sufocat de toxine, preaplinul iese la suprafață prin probleme ale pielii, stare permanentă de oboseală, îngrășare sau slăbire exagerată (corpul nu poate prelucra eficient nutrienții) sau prin afecțiuni grave. Dacă pornești dinspre interior ofensiva de neutralizare a toxinelor, ajuți corpul să-și redobândească abilitatea de a face față provocărilor de tot felul (hrană procesată, mediu poluat, fumat, alcool) și de a se regenera. Soluția este apa! Asiaticii chiar au inventat o dietă cu apă, care reglează digestia și te scapă fără efort de kilogramele în plus. Cura presupune să mănânci ușor și să bei apă (la temperatura camerei), la trezire și înainte de fiecare masă, timp de o săptămână.

Beneficii: apa spală cu blândețe toxinele și, odată cu ele, se duc oboseala, stresul, epuizarea nervoasă, durerile de spate, aciditatea gastrică, migrenele, durerile de burtă, astmul. Apa subțiază sângele și astfel reglează tensiunea, nivelul colesterolului, glicemia, întărește oasele și cartilagiile. Pielea își recapătă vitalitatea, părul nu mai cade și se coafează ușor.

Articol preluat din ediția de iulie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns