Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 21 de lucruri mai puțin știute despre tensiunea arterială

21 de lucruri mai puțin știute despre tensiunea arterială

Cu tensiunea arterială nu e de glumit. O tensiune mare crește riscul multor boli grave. Însă depistată la timp și ținută sub control poate asigura o viață normală.

La persoanele cu hipertensiune arterială, sângele curge prin vase cu o presiune mare. Această presiune solicită vasele de sânge și poate împiedica organele vitale (inimă, creier, mușchi) să funcționeze normal, ceea ce poate duce la dureri în piept, ifarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și deces prematur. Hipertensiunea poate să afecteze vederea. Din păcate mulți oameni au hipertensiune arterială de mulți ani, fără să știe.

 1. În România, mortalitatea prin boli cardiovasculare este de 3 ori mai mare decât cea provocată de cancer.
 2. Speranța de viață în România este mai redusă decât în UE cu 7,7 ani la bărbați și cu 4,9 ani la femei.
 3. Hipertensiunea arterială determină cele mai multe decese (peste 62%) prin boli cardiovasculare în România și Europa.
 4. Ignoranța și diagnosticarea târzie pot fi legate direct de impactul devastator al bolii.
 5. 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune arterială.
 6. Pentru cei mai mulți oameni cu hipertensiune, ținta tensiunii arteriale este sub 140/90 mm Hg. Acest lucru reduce semnificativ ricurile pentru accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, propbleme renale.
 7. 20% dintre aceștia nu știu că au HTA și în consecință nu se tratează și se expun riscului de moarte prematură.
 8. Mortalitatea prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut în România cu 71% în ultimii 15 ani.
 9. În fiecare an, 30.000 de români mor în urma complicațiilor hipertensiunii arteriale.
 10. Cele mai importante complicații ale hipertensiunii arteriale sunt: insuficiența cardiacă, angina pectorală și infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală.
 11. România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa – 4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral.
 12. AVC este PRIMA cauză de disabilitate/ invaliditate majoră fizică și mintală în populația adultă, oriunde în lume (inclusiv în România).
 13. 61.500 de accidente vasculare cerebrale se înregistrează anual în România, cele mai multe dintre ele – 55.000 – fiind accidente ischemice.
 14. Unul din 5 români care suferă un AVC moare în primele 30 de zile, iar unul din 3 (30%) rămân imobilizați la pat.
 15. În medie la 5 ani dupa un prim AVC, cca. 20-25% dintre acești bolnavi dezvoltă o formă de demență (vasculară, de tip Alzheimer, sau mixtă).
 16. Tratamentul corect al HTA și stilul de viață adecvat pot scădea cu 7% riscul de deces prin infarct și cu 10% pe cel de deces prin AVC.
 17. Activitatea fizică regulată duce la pierderea în greutate și poate ajuta și la scăderea și mentinerea unei tensiuni arteriale sănătoase. Specialiștii ne recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică.
 18. Presiunea arterială se măsoară în milimetri de mercur (mmHg). Primul număr reprezintă presiunea sistolică. Al doilea număr este presiunea diastolică.
 19. Tinerii pot avea și ei hipertensiune arterială. Ea nu apare doar la cei în vârstă. Aproximativ unu din patru bărbați și aproape una din cinci femei cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani are tensiune arterială ridicată.
 20. Consumând doar o unitate de alcool pe zi (recomandare pentru femei) și două unități, în cazul bărbaților vei putea reduce tensiunea arterială. Consumul mare de alcool crește tensiunea!
 21. Este important să renunți la fumat dacă ai tensiune arterială ridicată. Fumatul crește riscul de a dezvolta probleme cardiace și alte boli. Este important nici să nu stai în preajma persoanelor care fumează, și fumatul pasiv dăunează la fel de mult.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: 123RF

Citește și:

Solutii simple care scad tensiunea arteriala

Plante care reglează tensiunea

Comments

comments

Lasă un răspuns