Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân

Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân

În lunile octombrie și noiembrie, peste 1.000 de femei vor beneficia de examinări gratuite menite să depisteze cancerul de sân. Aflată deja la cea de-a patra ediție, campania ”Nu am făcut destul”, derulată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), și-a propus să ajungă anul acesta în cinci județe din zona Moldovei.

Astfel, în weekendul 14-15 octombrie, se vor face testări în localitățile Tomești și Ciurea – din județul Iași, în 21-22 octombrie caravana va poposi în comunele Vânători Neamț și Răucești – din județul Neamț, în zilele 28-29 octombrie se vor face testări în comunele Falciu și Stănilești, iar în 4-5 noiembrie, caravana va ajunge în localitățile Balcani- Schitu Frumoasa și Bercești Taslău. Totodată, pe 11-12 noiembrie vor beneficia de testări gratuite și femeile din comunele Udești și Mânăstirea Humorului din județul Suceava.

Bine de știut!

 Cancerul de sân apare din ce în ce mai des la femeile tinere
 Apariţia unui nodul la sân nu este un semn de cancer, dar trebuie neapărat investigată
 Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei
 Multe femei depistate cu cancer de sân nu au avut niciun simptom

Recomandări importante în prevenţie:

Autoexaminarea lunară a sânilor. Încă din adolescenţă, toate femeile ar trebui să îşi examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariţia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în faţa oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreţii.

Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani şi o dată pe an după vârsta de 40 de ani.

Mamografia. Specialiștii spun că după vârsta de 40 de ani, orice femeie ar trebui să efectueze anual o mamografie şi să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Mai multe detalii despre campanie și programul complet al caravanei pot fi găsite pe invingemcancerul.ro.

Comments

comments

Lasă un răspuns