Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Tonice imunitare la indemana

Tonice imunitare la indemana

Sistemul imunitar este un mecanism complex și complet care funcționează dependent de calitatea nutrienților pe care îi primește, de cantitatatea acestora și care se adaptează permanent la agresiunile din mediu. În ceea ce priveste alimentele, ca sursă principală de nutrienți ceea ce contează în egală măsură este și cantitatea lor și calitatea. Un exemplu simplu este sucul de portocale adăugat în sucurile carbocazoase. Teoretic sucul respectiv conține vitamina C, dar cantitatea este infimă raportată la cantitatea de chimicale din suc și la cea de zahăr.

Cea mai bună sursă de  nutrienți care susțin imunitatea se găsesc în fructe și legume, dar contează și aportul de proteine, grăsimi și zaharuri și calitatea acestora.

Fructele şi legumele colorate acoperă o gamă largă de vitamine. În perioada rece factorii de mediu reprezintă o agresiune continuă la adresa sistemului impunitar, absența soarelui, temperaturile favorizând dezvoltarea virusurilor, a bacteriilor și a altor factori care pot produce boli și este nevoie de un sistem imunitar puternic pentru a ţine la distanţă răceala şi gripa. Teoretic perioada de vară și toamnă care oferă o bogăție de fructe și legume trebuie să pregătească sistemul imunitar pentru perioada de activitate maximă care este iarna și primăvara.

Iată care sunt cele mai bune tonice imunitare, pe care le avem la îndemână, inclusiv iarna.

1. Legume şi fructe:  Practic, acest lucru nu este dificil. O dietă echilibrată oferă organismului uman corpului toate substanţele nutritive esenţiale de care are nevoie sistemul imunitar. Cantitatea și calitatea sunt esențiale. Ideal aportul de fructe și legume trebuie să însemne trei porţii de legume şi două porţii de fructe au o combinaţie optimă de vitamine, minerale şi fitochimicale. În special vitaminele A, B 6, C, D şi E întăresc sistemul imunitar.

2. Alimentele de origine animală – cum ar fi laptele, gălbenuşul de ou, peştele – sunt surse bune de vitamina A. Bogate în vitamina C sunt fructele de pădure, merele, ardeiul gras, broccoli, varza şi cătina.

Grăsimea de peşte, cum ar fi cea de hering, somon şi macrou, este considerată un bun furnizor de vitamina D, vitamină esențială pentru tonusul sistemului imunitar, vitamina fiinc unul din cele mai bune tonice imunitare.

3. Uleiurile vegetale și nucile sunt surse ideale de vitamina E. Vitamina B6 se găseşte, printre altele, în cartofi, avocado şi produse lactate.
Pentru a profita cât mai mult de vitamine, legumele trebuie pregătite cât mai uşor posibil, la  cuptor sau fierte, însă pot fi consumate şi crude în salate sau într-un smoothie galben, roşu sau verde.

4. Minerale: Pe lângă vitamine, mineralele zinc şi seleniu joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar. Zincul se găseşte în carne, ficat, dar şi în linte şi fulgi de ovăz. Peştele, carnea, ouăle de găină şi nucile sunt bogate în seleniu. În sezonul rece, efecte benefice asupra organismului au, de asemenea, ghimbirul, socul şi ceaiul de tei.

5. Odihna pasivă și activă. Pentru un sistem imunitar stabil pe termen lung şi pentru a rămâne sănătos, organismul are nevoie de odihnă şi regenerare. Trebuie evitat, deci, stresul cronic. În plus, în sezonul rece, mersul pe jos, plimbările ajută la tonifierea organismului.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns