Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Tot ce trebuie sa stii despre ecografie

Tot ce trebuie sa stii despre ecografie

Rezultatul pozitiv al testului de sarcina te face sa sari in sus de bucurie dar, imediat dupa aceea, incep intrebarile si temerile cu privire la sanatatea bobocelului tau. Nu te lasa prada acestor ganduri!

Cate ecografii voi face de-a lungul sarcinii?

In timpul unei sarcini normale, fara probleme, sunt necesare doar 3 ecografii, respectiv cate una pentru fiecare trimestru. Dar nu e cazul sa intri in panica daca obstetricianul tau iti recomanda o ecografie pe luna. O astfel de recomandare nu inseamna ca ceva nu e in regula cu tine sau cu puiul tau, ci doar ca medicul e foarte precaut.

Cum e la prima ecografie?

Se face intre a 10-a si a 14-a saptamana de sarcina (incepand cu prima zi a ultimei menstruatii).

Ea urmareste sa stabileasca:

 • daca e sarcina unica sau gemelara.
 • unde este localizata sarcina, in uter sau in afara lui (o sarcina extrauterina ar trebui diagnosticata mai devreme).
 • daca exista anomalii de dezvoltare.
 • masoara pliul nucal (daca acest parametru este mai mare de 3 mm, se recomanda efectuarea amniocentezei, analiza care stabileste mai exact daca fatul se dezvolta normal.

Daca dezvoltarea sarcinii concorda cu standardele si nu exista alti factori de risc -varsta mamei peste 35 sau sub 15 ani, diabet matern, anomalii cromozomiale in familie sau in sarcini anterioare – nu mai sunt necesare alte investigatii ulterioare.

In cazul in care ecografia pune in evidenta anomalii sau malformatii grave, medicul recomanda intreruperea sarcinii. Desi poate parea cinic, e mai bine sa afli acest adevar crud si sa decizi intreruperea sarcinii in perioada embrionara (pana in 14 saptamani). Dupa analize specifice si un eventual tratament, vei putea avea un copil sanatos si voinic!

Pentru ca o treime din sarcini prezinta dezlipiri sau hematom de sac gestal ional. Depistate la timp si tratate, 90% din aceste sarcini evolueaza fara probleme. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca aflarea sexului poate fi extrem de important pentru diagnosticarea maladiilor specifice fiecarui sex.

Ce se vede la a doua ecografie?

Cea de-a doua ecografie „obligatorie” – intre saptamanile 18-22 de sarcina – pune in evidenta cateva lucruri esentiale pentru aceasta varsta a sarcinii:

 • circulatia fetala si placentara prin examinarea Doppler.
 • mobilitatea si dezvoltarea fatului
 • lungimea colului uterin. Daca se observa o scurtare a acestuia la un nivel alarmant se recomanda efectuarea cerclajului, astfel sarcina putand sa avanseze fara probleme.
 • existenta unor malformatii care abia in acest trimestru pot fi vizualizate, cum ar fi cele cardiace (tot mai frecvente), renale si de tub digestiv.

Este ultima data cand o ecografie iti va arata bobocelul intreg. Dupa 21 de saptamani e prea mare si il vei vedea pe bucatele. Daca totul e ok si de data aceasta, poti respira usurata, greul a trecut.

Cand insa ecografia releva malformatii grave, chiar daca a trecut perioada embrionara, se recomandata intreruperea sarcinii. La noi, chirurgia cardiaca infantila nu este foarte dezvoltata si o boala grava de inima nu ar permite supravietuirea copilului mai mult de cateva luni.

Cea de-a treia ecografie „obligatorie” – intre saptamanile 28-34 de sarcina – urmareste:

 • gradul de maturare a placentei. O „imbatranire” prematura pune in pericol fatul. Din fericire, avand in vedere varsta sarcinii, exista solutie: inducerea nasterii, daca lucrurile nu merg bine.
 • cresterea normala in greutate si aspectul lichidului amniotic.
 • in cazuri extrem de rare, existenta unor malformatii incompatibile cu viata, neobservate la ecografiile anterioare.

Ce este ecografia tridimensionala?

Ecografia „traditionala”, adica cea in doua dimensiuni, are un fascicul ultrasonor care „examineaza” fatul si se intoarce ca imagine vizual, in timp real.

Cea tridimensionala acumuleaza un mare volum de date care sunt interpretate de soft-urile din dotare in planuri diferite, sub forma de sectiuni. In plus, are o mai mare acuratete a detaliilor, cum ar fi buze, urechi, degete, sex. Pentru practica curenta si pentru sarcinile fara probleme nu este absolut necesara, dar este spectaculoasa , avand in vedere ca iti ofera o imagine aproape fotografica…

Folosind principiul cinematografiei, ecografia 4D este de fapt o succesiune de imagini tridimensionale pe care ochiul uman o sesizeaza ca fiind in miscare. Calitatea imaginilor 4D depinde de prezenta/lipsa lichidului amniotic din jurul zonei de interes, de pozitia fatului. Alte obstacole mai pot fi si interpunerea cordonului ombilical sau obezitatea mamei.

Astfel, ecografia 4D ofera o imagime in miscare in timp real a copilasului care urmeaza sa se nasca. Spre deosebire de ecografia traditionala, are avantajul ca scoate in evidenta detaliile. Se vad degetelele, urechiusile, sexul. Aceasta ecografie nu este absolut necesara, insa e spectaculoasa! Dupa o examinare amanuntita. pacientele se intorc acasa nu doar cu o colectie de poze, ci si cu primul „film” avandu-l ca protaginist pe viitorul junior al familiei.

Cand ar trebui sa cer o ecografie suplimentara?

Este bine sa fie analizate ecografic orice dureri, contractii sau intepaturi abdominale repetate. Apoi, de cand incepi sa simti miscarile micutului, mai mult de 24 de ore fara „dat din picioare” poate fi suspecta si e utila o ecografie.

Comments

comments

Lasă un răspuns