
Grasimea corporala este necesara organismului asa ca este bine sa intelegi ce anume mecansime se produc in organism pentru ca lupta cu depozitele adipoase sa fie mai eficienta.
Organismul transforma carbohidratii, proteinele si grasimile in acizi grasi, glucoza sau aminoacizi. Acestea sunt surse de energie, pe care corpul o consuma imediat, asa cum se intampla cu glucoza sau o depoziteaza sub forma de grasime. Organismul nu poate face rezeve de energie decat daca acestea sunt stocate sub forma de grasime (celule adipoase). Daca metabolismul uman nu ar putea sitetiza grasimea, fie ca este vorba despre a transforma in grasime mancarea, fie ca este vorba de a transforma grasimea in energie, pur si simplu ar trebui sa mancam in continuu.
Grasimea corporala se afla intr-un continu proces de depozitare si transformare, iar metabolismul lipidelor este principala componenta a metabolismului uman. In plus grasimea corporala este implicata fundamental in procesul de termoreglare, este locul unde se sintetizeaza o serie de hormoni si este si rezerva de energie si apa a organismului. Totul este normal, si nu genereaza probleme legate de acumularea de grasime atat vreme cat alimentatia este corecta, iar greutatea ramane in limitele normale. Acumularea de kilograme inseamna intotdeauna acumularea de grasime si reducerea masei musculare, dupa cum un proces de slabire sanatos este mecanismul invers.
Interesant este faptul ca celulele adipoase au capacitatea de a creste in volum cu pana de 100 de ori, fata de dimensiunea standard, iar prin aceasta depozitele adipoase devin foarte greu de eliminat. Daca esti supraponderal si continui sa mananci, corpul va produce noi celule adipoase. Conform unui studiu realizat in 2004, atunci cand o astfel de celula nu se mai poate mari, trimite un semnal la tesuturile inconjuratoare pentru a crea noi celule. Si uite asa din aproape in aproape depozitele de grasime cresc.
In timp ce un adult care are o greutate normala are 30-40 de miliarde de celule adipoase, un adult care este obez in stadiu avansat poate avea si 100 de miliarde. De notat este ca celulele adipoase nu dispar. Poti reduce cantitatea de grasime depozitata, dar celula formata nu dispare niciodata.
Stiai ca pentru fiecare pierdere in greutata totala de 10% pierzi 30% din grasimea viscerala.
Grasimea corporala este de doua feluri. Este grasimea subcutanata si grasimea viscerala. Cea mai periculoasa pentru sanatate este grasimea viscerala. Grasimea abdominala este o grasime viscerala, in timp ce grasimea de pe fese si coapse este o grasime subcutanata. Acesta este si motivul pentru care posesorii de burta au un risc crescut de a face diabet, de a avea probleme de nutritie si afectiuni cardiovasculare.
Grasimea abdominala creste riscul de cancer, indica cu certitudine un colesterol ridicat si este o mare prodicatoare de radicali liberi care afecteaza toate organele. Acesta este motivul pentru care grasimea abdominala nu este doar inestetica dar si foarte periculoasa.
Singura parte buna pe care o are grasimea abdominala comparativ cu alte tipuri de grasime corporala este acela ca este relativ usor de distrus. Oricum grasimea abdominala dispare mai usor decat grasimea corporala de pe coapse si fese.
Cel mai bune metode prin care poti scapa de grasimea abdominala sunt: nutritia sanatoasa, consumul de grasimi sanatoase, reducerea permanenta a numarul de calorii ingerate, exercitii fizice regulate si intensive pentru stimularea musculaturii abdominale sau macar miscare in fiecare zi si o alimentatie echilibrata in mod constant.
Si in loc de final un detaliu care pare pesimist dar care conteaza esential cand este vorba despre grasimea corporala: se depune usor si scade greu!
Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/