Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Totul despre peridurala

Totul despre peridurala

Astazi, 58% dintre viitoarele mamici beneficiaza de aceasta metoda.

In ce consta aceasta tehnica?

Este vorba despre o anestezie locoregionala: insensibilizeaza numai o parte a corpului. Se realizeaza in regiunea lombara la nastere, anesteziaza nervii situati la nivelul uterului, cei pelvieni si cei ai perineului.

Rezultatul: reduce intensitatea durerii in momentul travaliului, permitandu-i mamei, care percepe contractiile, sa continue sa impinga eficace. Aceasta ramane constienta si acumuleaza o relativa mobilitate la nivelul picioarelor.

Si eu pot beneficia de peridurala?

Da, daca nu ai probleme cu coagularea sangelui. In acest caz, peridurala poate provoca aparitia hematoamelor care comprima terminatiile nervoase si risca sa atraga alte complicatii neurologice.

De asemenea, temperatura ridicata care provine de la o infectie constituie, de asemenea, o contraindicatie, dar nu este ceva sistematic.

De obicei, in luna a opta de sarcina medicul te va consulta pentru a vedea daca exista contraindicatii pentru aceasta anestezie.

Mult timp s-a crezut ca trebuie facuta cat mai tarziu posibil, anestezia riscand sa limiteze puterea de miscare a gravidei. Insa astazi, deoarece anestezicele sunt mai slab dozate, o poti face de cand colul are dilatatia de 2 cm. Trebuie stiut ca anestezistul poate interveni pana in ultimul moment. Exista o singura limita: imediat ce colul uterin se dilata la maxim iar viitoarea mama simte nevoia sa impinga pentru a scoate fatul. Atunci este prea tarziu.

Cum procedeaza anestezistul?

Isi spala mainile, isi pune o masca si manusi, deoarece totul trebuie sa se desfasoare in cele mai stricte conditii de igiena. Viitoarea mama poate sta si pe o parte. Ca sa reduca durerea, specialistul recurge, mai intai, la o anestezie locala, cu ajutorul unui ac subtire, in locul unde se va efectua peridurala. Aceasta prima intepatura creeaza o senzatie de arsura.

Anestezistul foloseste un ac lung de 8-10 cm si il impinge pana in spatiul peridural, situat intre a treia si a patra vertebra lombara. Apoi, introduce in interior un tub lung, subtire, numit sonda, si scoate acul. Sonda va face posibila difuzarea produsului anestezic.

Daca se atinge maduva spinarii?

Sonda este introdusa in spatiul peridural, care este situat intre cele doua vertebre si dura mater, o membrana groasa care inconjoara sistemul nervos central. Acul nu are cum sa atinga maduva spinarii, situata deasupra acestei zone.

Are efecte secundare?

Se intampla ca acul sa ajunga dincolo de spatiul peridural si sa provoace o pierdere de lichid cefalorahidian. Acesta este inconvenientul principal. Insa acest incident este rar (in mai putin de 1% dintre cazuri) si implica dureri de cap si/sau frisoane, tremuraturi. Nu te ingrijora insa, pentru ca acestea trec repede. Iar dupa ce iti vezi puiul, uiti de orice durere.

Comments

comments

Lasă un răspuns