Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Totul despre semintele de mustar

Totul despre semintele de mustar

Semințele de muștar, în forma lor naturală sau sub formă de pastă, sunt un condiment extrem de frecvent folosit. Vorbim despre planta care produce semințele atat de mult apreciate și despre beneficiile mai puțin știute ale acestora.

flower-783946_1920Muștarul este o plantă erbacee anuală, rezistentă, care face parte din familia cruciferelor, din care fac parte legume precum varza, broccoli și conopida. Există o mare diversitate de plante de muștar care au fost descoperite până în prezent, dar numai trei sunt larg răspândite. Acestea sunt: muștarul alb, muștarul negru și muștarul brun.

Muștaru alb are semințe rotunde și dure, de culoare galbenă. Semințele uscate nu au niciun fel de parfum, dar după ce sunt mestecate o vreme eliberează un gust iute-pătrunzător. Muștarul negru are un gust puternic picant și este folosit exclusiv ca pastă. Muștarul brun este puțin mai picat. Semințele se pot folosi ca atare, prăjite întregi, pentru a fi adăugate în anumite mâncăruri.

Boabele de muștar au în componență: mucilagii, substanțe minerale (sodiu, potasiu, magneziu, selenium, proteine și calciu), acizi grași esențiali (omega-3 și omega-6), fibre alimentare, vitamina A, vitamina C, fier, vitamina D, vitamina B6, vitamina B-12, proteine, uleiuri, un glucozid (sinigrină) și un ferment (mirozină).

În medicină, sunt folosite două soiuri: muștarul alb și muștarul negru. În scop fitoterapeutic, se utilizează semințele (fructele), care trebuie recoltate dimineața sau în zilele înnorate, în lunile iulie sau august. Acestuia i s-au atribuit multe efecte tămăduitoare încă de către cele mai vechi culturi.

Muștarul alb se folosește sub formă de boabe de muștar, iar cel negru sub formă de făină. Esența de muștar intră în compoziția unor medicamente antireumatice și se utilizează la prepararea spirtului de muștar.  Muștarul este și un bun laxativ, scade colesterolul, stimulează buna funcționare a circulației sângelui, este un bun antiinflamator și stimulează pofta de mâncare. Semințele de muștar conțin niacină, ce ajută la menținerea unei tensiuni normale. În același timp, niacina ajută la scăderea nivelului de colesterol, protejând arterele împotriva aterosclerozei.

Muștarul are un efect antibiotic și echilibrează tensiunea arterială. Grație conținutului de sulf, semințele de muștar au proprietăți antifungice și antibacteriene, fiind indicate în cazul infecțiilor. De asemenea, este dovedit faptul ca baia cu boabe de muștar este un bun medicament împotriva răcelilor. Muștarul calmează migrenele și este un bun „aliat” împotriva astmului, bronșitei, pneumoniilor, nevralgiilor, dispepsiilor, anorexiei și gripelor.

Cei care suferă de constipație cronică pot consuma o linguriță de boabe de muștar cu lapte sau cu apă (zi de zi se crește doza de administrare până la o lingură). Acest tratament se ia sub formă de cure, pe o perioadă de o săptămână, urmată de o pauză de zece zile. Remediul este foarte eficient.

Semințele de muștar protejează și împotriva cancerului gastrointestinal, anumite studii demonstrând că semințele de muștar pot chiar inhiba dezvoltarea celulelor canceroase prezente și pot preveni formarea altora noi.

Uleiul de muștar este cunoscut și el drept un fabulos și străvechi remediu de stimulare a creșterii părului.
Boabele de muștar brune au un efect mai puternic și sunt recomandate pentru dieta care urmărește scăderea în greutate. Gustul picant taie pofta de mâncare.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns