
Are o rudă prețioasă și țepoasă, trandafirul, căruia îi trebuie toată atenția. Dar el, măceșul, fratele sălbatic și rebel, are nevoie doar de soare pentru a crește și a înflori. Și cum să nu-l iubești dacă îți face și bine?
Măceșele, acele fructe mici și de culoare roșu aprins, sunt un izvor natural de vitamine, fiind apreciate în medicina naturistă. Se culeg toamna târziu, după ce le atinge bruma.
Campioanele vitaminei C
Au de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele, dar conțin și vitaminele A, B1, B2, B3 și K, zaharuri, pectine, taninuri, uleiuri volatile, lecitină și mine-rale (calciu, magneziu, fier și potasiu). Aportul crescut de vitamina C ne protejează în sezonul rece de răceli, gripe sau alte afecțiuni bacteriene sau virotice. Tot acest cocteil de vitamine tonifică și vitaminizează organismul, menține sănătatea țesuturilor și a organelor. Măceșele sunt recomandate în avitaminoze și ca energizant general copiilor și adulților deopotrivă, persoanelor convalescente. Consumul preparatelor pe bază de măceșe previne formarea calculilor renali. De asemenea, ele au efect benefic asupra inimii, fiind vasodilatatoare și eficiente împotriva fragilității capilare. Tot aceste fructe mici sunt bune pentru alinarea unor afecțiuni ale stomacului precum gastritele și ulcerele, întrucât stimulează secrețiile gastrice.
Cum să le folosești
Deși sunt foarte bogate în vitamina C, măceșele își pierd efectele terapeutice printr-o pregătire incorectă (de exemplu, prin opărirea fructelor). Pentru a te bucura de calitățile lor, folosește măceșele ca atare, proaspete sau uscate, sub formă de gem, sirop, tinctură, lichior sau vin ori sub formă de pudră. Aceasta din urmă o cumperi din orice magazin cu produse naturiste sau ți-o pregătești chiar tu.
Rețetă de casă
Macină fin cu râșnița electrică fructele uscate de măceș. După măcinare, semințele vor rămâne întregi, iar pulpa se va transforma într-o pulbere fină. Dă totul printr-o sită și păstrează pulberea într-un borcan de sticlă închis ermetic. Folosește-o în termen de 15 zile.
Aliatul doamnelor
Uleiul de măceșe presat la rece este un adevărat miracol pentru tratamentul ridurilor, cicatricelor și inflamațiilor pielii. Conține mulți acizi, nutrimente și vitamine și, odată aplicat (e indicat pentru orice tip de ten), îi oferă o bună hidratare și protecție împotriva radica-lilor liberi, moleculele răspunzătoare de îmbătrânirea pielii.
Pulpa de măceșe nu are contraindicație în administrare, fiind printre remediile fără acțiune negativă asupra sănătății.
Articol preluat din ediția de noiembrie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Sursa foto: Fotolia