Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Tratamente și relaxare made in Romania

Tratamente și relaxare made in Romania

Cum ar fi dacă ai merge în concediu și în același loc ai avea și mare, și munte, și relaxare, și tratament? Da, în România e posibil să le ai pe toate dintr-un foc, la Sovata.

Aflată în județul Mureș, la altitudinea de aproximativ 600 de metri, Sovata a fost menționată ca loc tămăduitor pentru prima dată într-un document din 1597, pentru ca abia în 1850 să devină stațiune balneară. Renumele i se datorează salbei de lacuri sărate: Ursu, Aluniș, Verde, Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, precum și nămolului binefăcător.

Fiind înconjurată de păduri de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și mesteceni, aerul său este extrem de curat, benefic trupului, dar și minții, pentru relaxare, destresare. Ce poate fi mai minunat decât să te trezești dimineața, în plină vară, de exemplu, și de la fereastra hotelului să vezi pădurea învăluită în ceață și să tragi în piept aerul tare de munte? Plin sezon turistic este și iarna, datorită bazei de tratament acoperite, perfect utilizabilă la cele mai joase temperaturi, dar și atracțiilor turistice: dacă ești amator de sporturi de iarnă, la numai 6 km de stațiune, vei putea descoperi o pârtie de schi excelentă dotată cu telescaun.

De la doamna dr. Suzana Pretorian, medic primar de recuperare, medicină fizică și balneologie, ghidul nostru pentru câteva ore, am aflat că stațiunea este indicată atât pentru tineri, cât și pentru cei mai în vârstă, aici găsindu-și vindecarea sau măcar ameliorarea bolile ginecologice (infertilitate, insuficiență ovariană, cervicită cronică, metrosalpingită cronică, sterilitate), precum și afecțiunile degenerative, inflamatorii și reumatismale (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artroză, poliartroză, dureri articulare, tendinite, tendimiozită, poliartrită scapulohumerală), stările post-traumatismale (după operații vindecate la articulații, mușchi, oase, după luxații și entorse), boli ale sistemului nervos periferic (pareze ușoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite), tulburări endocrine (hipotiroidie urmare unui tratament endocrinlogic), boli cardiovasculare (ulcerații, acrocianoză).

Apă sărată și nămol

Două sunt elementele care individualizează stațiunea, transformându-se în atuurile sale: apa din lacuri și nămolul. Apa este unicat în Europa datorită fenomenului de heliotermie: deasupra apei sărate, mai calde, există un strat de apă proaspătă provenită din precipitații, mai rece; acest strat de apă proaspătă nu se combină cu apa sărată, ci se menține la suprafață, acționând ca un izolator termic. Astfel, temperatura apei din lacuri variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată. Acestea sunt motivele care recomandă apa Lacului Ursu atât pentru relaxare, căci te vei simți ca la mare aici, cât și pentru tratamente reumatologice, dermatologice etc. Tocmai de aceea la ștrandul de pe malul Lacului Ursu vei vedea oameni de toate vârstele, de la copii până la octogenari.

Întrucât are o salinitate foarte mare, de 50-75%, apa este de mare ajutor pentru inhalații în cazul bolilor respiratorii de căi superioare: rinite, faringite, sinuzite, astm bronșic, bronșite cronice. Doamna doctor Suzana Pretorian recomandă să se facă „măcar 5 ședințe“, pentru ca efectul să dureze 6 luni-1 an (remanența efectului s-a înregistrat pe absolut toate tipurile de afecțiuni: respiratorii, reumatologice, ginecologice etc.). În plus față de salină, unde sarea conține substanțe minerale, apa sărată din Lacul Ursu are componente organice. În acest sens, este demn de menționat faptul că în anul 2011 s-a realizat la Budapesta dozarea hormonilor din apă și din nămol și au fost găsite valori mari de estrogen și progesteron human like, altfel spus, aceștia sunt foarte asemănători cu hormonii feminini umani. Spre deosebire de hormonii sintetici, cei naturali nu îmbătrânesc sistemul de reproducere, ci, dimpotrivă, îl întineresc, aspect foarte important atât în tratarea infertilității, cât și pentru amânarea menopauzei cu 5-8 ani, în situația în care se face un tratament de minimum o săptămână la 1-2 ani.

Apa sărată este utilizată, de asemenea, în cadrul următoarelor proceduri: hidroterapie (pentru rezolvarea problemelor de deficit motor), duș subacval, băi Stanger, băi galvanice, irigații cu apă sărată pentru problemele ginecologice, băi calde în cadă sau bazin cu apă sărată cu o concentrație foarte mare: 150 g/litru, temperatura apei putând fi crescută până la 37-38 de grade.

Nămolul de aici este cel mai calitativ din România datorită componentelor organice (vitamine, biostimuline și hormoni naturali) și anorganice. În alte stațiuni din țară, există doar componenta minerală, și aceea într-o concentrație mai mică. Din această cauză, nămolul de la Sovata nu se poate aplica persoanelor mai în vârstă cu probleme cardiace, renale, hepatice. În urma împachetărilor cu nămol, nu numai că se obțin ameliorări ale problemelor de sănătate, însă ele au și un puternic efect de detoxificare, de înfrumusețare. Pe lângă faptul că deține cristale de sare cu ajutorul cărora se obține efectul de gomaj, nămolul are proprietăți de termopexie și hidropexie, respectiv reține și înmagazinează apa și căldura pentru timp îndelungat și, ca atare, hidratează și încălzește.

Tratarea infertilității

Cine nu a auzit vorba „Du-mă, mamă, la Sovata, ca să îl cunosc pe tata“? Nu întâmplător a apărut această zicere: Sovata este recunoscută pentru tratarea infertilității de multiple cauze: probleme inflamatorii, endometrioză, insuficiență ovariană, stenoze ale trompelor, hipoplazie uterină. Rata de succes la sarcină este foarte mare, de 18,5%, aproape de rata de succes a fertilizării in vitro, întrucât cu ajutorul apei sărate se obține efectul antiinflamator și de stimulare hormonală.

„Dacă se face un astfel de tratament înainte de fertilizarea in vitro, cresc foarte mult șansele de implantare“, ne spune dna dr. Pretorian. „O cură durează minimum 5 zile, ideal 2 săptămâni. Tamponul cu nămol combinat cu împachetările cu nămol crește efectul tratamentului. Tampoanele sunt bine suportate, mai ales dacă sunt aplicate imediat după ciclul menstrual; surpriza noastră a fost să constatăm că multe doamne rămân însărcinate chiar în perioada tratamentului. Procedura ginecologică a aplicării de tampoane cu nămol se realizează în aceleași condiții ca într-un cabinet de specialitate. E bine de știut faptul că, datorită concentrației foarte mari de sare din apa Lacului Ursu, nu se pot transmite boli dermatologice sau venerice. Nămolul folosit este cel din lac, fără conservanți și aditivi sintetici, și este păstrat în bazine de piatră.“

Lucrăm cu un medic ginecolog specializat pe infertilitatea de cuplu, care inițial, o bună perioadă, s-a ocupat de fertilizările in vitro, iar din 2014 refuză să le mai facă, întrucât, din 100 de recomandări la fertilizare in vitro, doar 10 au indicație reală, restul putându-se rezolva pe cale naturală“, ne spune în completare dna dr. Suzana Pretorian. Pentru ca doamnele să profite la maximum de tratamentul infertilității, ele ar trebui să vină cu câteva investigații și analize specifice deja făcute, printre care: profilul hormonal, respectiv estradiolul și FSH, prolactina și hormonii tiroidieni în zilele 3-5 ale ciclului și progesteronul în ziua 21 a ciclului, la un ciclu de 28 de zile.

Tot aici își găsesc ameliorarea sau vindecarea și alte afecțiuni ginecologice, precum tulburările de ciclu menstrual, și problemele inflamatorii – anexite, metroanexite.

Unde te cazezi

Complexul turistic deținut de Danubius Hotels Group este format din fostul hotel Sovata, actualmente Danubius Health Spa Resort Sovata****, Danubius Health Spa Resort Brădet**** şi Hotel Făget**. Cele trei hoteluri sunt parte a unui complex unitar, care pune la dispoziția turiștilor un total de aproape 400 de camere duble (800 de locuri de cazare).

Pe lângă baza de tratament construită în 1975 și renovată în anii 2000, complexul dispune de 4 piscine cu apă dulce și sărată, jacuzzi, circuit Kneipp, sală de fitness, saună, aroma-saună, precum și piscine pentru copii. Părinții pot lăsa copiii în grija personalului calificat ca să se relaxeze și să facă diverse tratamente. De altfel, turiștii din hotelurile Sovata, Brădet și Făget fac tratamente de reumatologie, de recuperare, ginecologice, dermatologice, pentru afecțiuni respiratorii și de prevenție nespecifică și specifică. Astfel, 80% din pacienți vin pentru tratamentele de reumatologie, 10% sunt femei care vin pentru tratamentele de infertilitate, 5% vin pentru boli respiratorii și dermatologice și alți 5% pentru prevenția specifică. Aceasta din urmă presupune detoxificare, scădere în greutate, readaptare la efort și program antistres. Oxigenoterapia este folosită, de pildă, pentru reenergizare, destresare și scăderea în greutate. Persoanele care au în antecedente cancer, accidente vasculare cerebrale, infarcte miocardice sunt ajutați de această procedură: le crește rezistența la efort.

Este bine de știut că există totuși contraindicații: tratamentul cu apă sărată și nămol nu se recomandă celor cu hipertensiune necontrolată, cu infarct miocardic în antecedentele recente (mai puțin de 6 luni), diabet necontrolat, epilepsie, cancer, indiferent când a fost, insuficiențe hepatice, renale, boli hematologice cum ar fi hemofilia sau anemiile severe, afecțiuni în stadiu acut, boli infectocontagioase sau febră. În cazul în care există articulații inflamate, se folosește nămol rece. De altfel, patru medici sunt la dispoziția turiștilor în cadrul complexului balnear.

Citește și:

Relaxarea activa

Balvanyos, ape tămăduitoare

Rasfatul la putere

Articol preluat din ediția de noiembrie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Cătălina Oprea
Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns