Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Travaliul, ziua cea mai lunga

Travaliul, ziua cea mai lunga

Travaliul este caracterizat prin contractii dureroase, care apar la intervale din ce in ce mai mici, cu intensitate din ce in ce mai mare; ele duc in final la dilatarea colului si expulzarea fatului.

Debutul travaliului este anuntat de scurgerea vaginala a unei cantitati de mucus cu firisoare de sange, care reprezinta eliminarea dopului gelatinos, dupa care ti se va „rupe apa”.

Se stie ca in timpul travaliului mama depune un efort impresionant, comparabil cu o ascensiune la 2000 de metri sau cu un maraton. Si efortul este cu atat mai mare cu cat organismul este mai putin antrenat.

De aceea, sunt extrem de importante pregatirile pe tot parcursul sarcinii, cu efectuarea exercitiilor de respiratie si pregatirea psihologica a mamei.

Adevaratul travaliu se caracterizeaza prin contractii dureroase care apar la intervale regulate de 2-4 minute, cresc treptat in intensitate si dureaza 1 minut. Durerile cuprinde spatele si abdomenul; dilatatia este progresiva, iar contractiile nu sunt influentate de sedative.

Falsul travaliu se caracterizeaza prin contractii la intervale neregulate si intensitatea lor ramane constanta. Durerile sunt localizate in abdomenul inferior; nu se produce nicio schimbare a colului (nu se dilata), iar sub efectul sedativelor, contractiile se dimineaza sau chiar inceteaza.

Primul stadiu determina stergerea si dilatarea colului (2 cm). Dureaza aproximativ 12 ore la femeile care sunt la prima nastere, si 7 ore la cele care au mai nascut.

Stadiul al doilea consta in expulzia fatului. Dureaza in medie 50 de minute la femeile care sunt la prima nastere si 20 de minute la cele care au mai nascut.

Stadiul al treilea inseamna separarea si expulzia placentei. Incepe imediat dupa nasterea fatului; se mai numeste si delivrenta.

Comments

comments

Lasă un răspuns