Trucuri sa scazi colesterolul

Trucuri sa scazi colesterolul

Colesterolul protejeaza organele si nervii, regleaza temperatura corpului, contribuie la sinteza unor hormoni, controleaza apetitul. Insa, cand lipoproteina LDL, care transporta colesterolul in sange si lasa urme pe artere (i se mai spune colesterol rau), are valori peste medie, trebuie luate masuri.

1.Poate sa para o contradictie, dar daca eviti alimentele bogate in colesterol nu inseamna neaparat ca limitezi cantitatea de colesterol din sange. Studii recente arata ca acizii grasi saturati (ii gasesti in carne, unt, lactate) sporesc colesterolul rau, dar si pe cel bun – lipoproteina HDL care actioneaza ca o matura pentru cel rau, inlaturandu-l de pe artere.
2.Asa ca, nu e nevoie sa renunti complet la carne, dar consuma cu moderatie. Procedeaza la fel si cu lactatele- opteaza pentru cele degresate. Totusi, cele mai sanatoase grasimi le gasesti in: ulei de masline, ulei de peste, nuci, fructe uscate, alune. In ciuda dietei foarte bogate in grasimi, eschimosii au o rata scazuta de boli de inima, cancer si diabet. Specialistii au pus asta pe seama acizilor grasi omega 3 din pestele oceanic.
3.Trebuie sa renunti cu totul la acizii grasi trans. Orice ulei vegetal hidrogenat sau partial hidrogenat este un acid gras trans. Acesta sporeste volumul colesterolului rau si il scade pe cel bun. Evita, deci, prajelile, chipsurile ambalate, piscoturile, biscuitii, checurile fragede din supermarket. Sa nu cazi in capcana ca nu contin colesterol! Contin, in schimb, acizi grasi trans.
4.De mare ajutor in corectarea colesterolului rau iti este natura: usturoiul si anghinarea fac minuni si se spune ca un consum regulat te ajuta sa scazi pana la 55mg/dl din colesterolul total.
5.In completarea regimului alimentar, o buna modalitate sa faci rost de colesterol bun este prin miscare. Statisticile arata ca alergatul, inotul si, in general, toate exercitiile aerobice, pot creste nivelul colesterolului bun cu 5%.

 

Urmăriți-ne și pe:
Cele mai citite
De Corina Matei | 01 septembrie 2017
De Corina Matei | 01 septembrie 2017

Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă. Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, […]

Citeste mai mult
Avatar photoDe Andreea Vasile | 17 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 17 decembrie 2025

Uneori, ideea unei schimbări de look îți apare din senin și nu mai ai răbdare până ajungi la salon. Programul nu se aliniază, distanța pare prea mare sau, pur și simplu, simți că ai nevoie de o transformare chiar acum. Aproape fiecare femeie a trecut măcar o dată prin acest impuls. Soluția pare la îndemână: […]

Citeste mai mult
Abonează-te la canalul nostru de Whatsapp