Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Totul despre turmeric, pulberea care face minuni

Totul despre turmeric, pulberea care face minuni

turmeric

Turmericul, cunoscut și sub numele de „șofran Indian”, a fost folosit timp de 4.000 de ani ca un condiment, dar și ca remediu pentru diverse afecțiuni. Încă din trecut, turmericul a jucat un rol important în ritualurile hinduse, iar indienii se simt încă foarte legați de acest condiment. Era folosit drept colorant pentru haine sfinte, culoarea să galbenă spre portocaliu aprins fiind considerată magică.

Curcuma longa, plantă erbacee care aparține familiei Zingiberaceae și din care face parte și ghimbirul, este originară din Indonezia și sudul Indiei, unde a fost cultivată de peste 5.000 de ani. Au fost identificate peste 130 de specii de Curcuma. Turmericul este rizomul acestei plante, având o formă tubulară cu mici ramificații, o culoare maro-gălbui, cu un interior portocaliu intens și cu un gust ușor amărui și înțepător, dar și dulce. Majoritatea culturilor se află în India.

Turmericul – medicamentul din borcan

Componenta principală a rizomilor este un ulei volatil. Turmericul are peste 100 de componente între care vitamina B6, calciu, grăsimi saturate, fosfor, sodiu, potasiu, fier, tiamină, riboflavină, niacină, acid ascorbic, fibre dietetice, zaharuri și proteine. Componentele responsabile cu aroma de turmeric sunt turmerone, arturmerone și zingiberene.

Curcumina, substanța care-i conferă turmericului culoarea galbenă-portocalie, este un polifenol responsabil de numeroase beneficii pentru sănătate. Proprietățile ei. terapeutice sunt multiple și neașteptate, de la remedii împotriva banalei răceli sau iritații a gâtului, calmarea crampelor menstruale și prevenirea crizelor de astm până la remedii anticancer (prostată și colon), dar și pentru protecția împotriva maladiei Alzheimer.

turmeric medicament

În medicina populară, mai ales cea asiatică, unde își are și originea, turmericul a fost folosit în preparatele terapeutice, de-a lungul secolelo. Medicina modernă a început să recunoască importanța sa, așa cum indică peste 3.000 de publicații care se ocupă cu studiul acestei plante în ultimii 25 de ani. În continuare, vom enumera câteva dintre avantajele folosirii zilnice a turmericului.

Antitumoral

Curcumina este capabilă să inhibe creșterea multor tipuri de celule tumorale (care apar în ovare, sân, colon, ficat, plămâni, pancreas, stomac, vezică, prostată etc.). De asemenea, curcumina oprește dezvoltarea metastazelor, distruge celulele canceroase, reduce inflamația, protejează mucoasele, ficatul și rinichii de efectele secundare ale chimioterapiei și radioterapiei. Calitățile antibacteriene și antivirale fac din turmeric un adjuvant eficient în răceli, gripe, dar și în prevenția acestora și fortificarea sistemului imunitar.

Antireumatic

Administrat pe cale internă sub forma unor preparate naturiste ori extern, ca gel, turmericul, datorită proprietăților antiinflamatoare, reduce frecvența, intensitatea și disconfortul durerilor, protejează sistemul articular, sprijină mobilitatea celor cu afecțiuni articulare și musculare.

Protector hepatic

Prin acțiunea detoxifiantă, curcumina se dovedește un medicament natural pentru celula hepatică, cu rezultate în tratarea ficatului gras, hepatitei, fibrozei hepatice sau cirozei. Consumul regulat de turmeric vindecă și tulburările digestive – durerile de stomac, hiperaciditatea, indigestia. Nu depăși însă doza recomandată fiindcă poți agrava problema!

Protector cardiac

Turmericul previne accidentele cardiovasculare, reduce nivelul colesterolului total, crește colesterolul bun, inhibă peroxidarea lipidică ce provoacă leziunile celulare, previne formarea plăcilor de aterom și ateroscleroza, normalizează nivelul fibrinogenului.

Antioxidant puternic

Curcumina ajută la combaterea radicalilor liberi, vinovați de deteriorarea celulară. Totodată, contribuie la regenerarea intracelulară și distruge celulele anormale. De asemenea, prin efectul antiinflamator, reduce declinul cognitiv și riscul de boli degenerative precum Alzheimer, Parkinson. Astfel, inhibă efectele îmbătrânirii, îmbunătățește longevitatea.

Știai că? Turmericul este un antioxidant de 300 ori mai puternic decât vitamina E.

Antidepresiv natural

Acțiunea curcuminei activează oxigenul la nivel cerebral, sporind cantitatea antioxidanților produși de organism în mod natural. De asemenea, prin proprietățile antiinflamatoare, inhibă eliberarea substanțelor care provoacă stresul oxidativ la nivel neuronal. Nu în ultimul rând, curcumina reglează activitatea neurotransmițătorilor, îmbunătățește memoria și stimulează refacerea neuronilor. Potrivit specialiștilor, 2-3 lingurițe de pudră zilnic ușurează simptomele depresiei și redau vitalitatea.

Antialergic

Turmericul este un aliat de temut în prevenirea alergiilor tot grație curcuminei. În plus, acționează ca antihistaminic (reduce eliberarea de histamine), decongestiv și ușurează simptomele reacțiilor alergice, indiferent că sunt sezoniere sau cronice (astm bronșic, probleme respiratorii). Ca să scapi de alergii, poți folosi turmericul sub formă de supliment alimentar, la recomandarea medicului. Doza uzuală este de 500 mg, o dată pe zi.

Anticancerigen

Deși, cercetările privind proprietăți anticancer ale turmericului, sunt încă la început, se anticipează că ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea mai multor tipuri de cancer, inclusiv de prostată, de sân, de piele și de colon, efectele preventive fiind susținute de proprietățile antioxidante ale curcumei.

Aliatul frumuseții

Turmericul este antiseptic, iar proprietățile sale îl recomandă în prevenirea și tratarea coșurilor. Principala calitate a măștilor cu turmeric este de a curăța pielea de toxine.

Dacă îl vei folosi în măștile pentru ten, efectul va fi de curățare în profunzime, dar și de întinerire, pentru că turmericul, în amestec cu o lingură cu smântână, face tenul să devină neted și suplu. Același efect îl obții dacă faci împachetări cu iaurt și turmeric pentru brațe și picioare. Folosește cel mult un vârf de cuțit de pulbere.

turmeric

Un truc pentru eficiență maximă

Pentru sporirea eficienței curcuminei, specialiștii ne sfătuiesc să folosim turmericul simultan cu piperul negru. Astfel, acțiunea curcuminei crește de 1.000 de ori. De asemenea, fiindcă turmericul este solubil în grăsimi, se recomandă ca utilizarea lui să nu fie concomitentă cu o masă bogată în grăsimi. Se poate însă ca preparatele să conțină ulei de măsline. Printre reacțiile adverse ale turmericului sunt petele pe piele; ca atare, trebuie consultat specialistul înainte de a urma tratamentul.

Atenție: folosește-l cu măsură!

  • Atenție la cantitatea de pulbere folosită la prepararea măștilor și la timpul de acțiune, întrucât poate păta pielea în galben.
  • Utilizat în cantități mari, praful de curcumă produce iritație gastrică.
  • Dacă urmezi un tratament cu anticoagulante, folosește-l cu prudență.

Citește și: Totul despre Ginkgo Biloba

Turmeric – întrebuințări culinare

Turmericul este utilizat pe scară largă în preparatele culinare, el oferind aroma și culoarea galbenă curry-ului indian. Este, de asemenea, utilizat pentru a da culoare în fabricarea muștarului și în unele sortimente de brânză.

Locuitorii din Bali amestecă turmeric cu orez, lapte de cocoș și lemongrass, iar preparatul este oferit că ofrandă zeilor. În bucătăria indiana, curcuma este folosită pentru a da un plus de culoare mâncărurilor dulci. În cea marocană, este utilizată la condimentarea cărnurilor de miel și a mâncărurilor de legume.

Cum îl consumi

Folosește turmericul sub formă de pudră, presărat în mâncăruri în timpul preparării (tocănițe, salate, feluri cu orez, cartofi), în sucuri sau smoothie-uri de fructe ori legume. Iată alte combinații în care poate fi consumat:

Pastă de turmeric – pune pe foc într-o crăticioară 100 g de pudră și un pahar cu apă, apoi lasă la fiert, amestecând ca să obții o pastă.

Ceai de turmeric – ai nevoie de 1-2 lingurițe de pudră, 1-2 lingurițe de miere și o cană cu apă clocotită; amestecă toate ingredientele și bea regulat.

Lapte de turmeric – amestecă ½ linguriță de pudră cu 200 ml de lapte fierbinte, miere și puțin piper măcinat.

lapte turmeric

O variantă mai complexă este laptele de aur, o băutură tradițională în India, considerată miraculoasă. Fierbe o lingură de pudră de turmeric în 12-16 linguri de apă, timp de 6-8 minute. Adaugă un litru de lapte, patru linguri de ulei de migdale și lasă să dea în clocot. Se dă deoparte imediat ce se umflă prima data, iar după ce se răcorește bine se adaugă patru linguri cu miere. Din acest amestec rezultă 4 porții de lapte de aur. Se poate păstra la frigider 48 de ore. Laptele de aur este un energizant extraordinar.

Pentru a prepara o limonadă contra inflamațiilor, ai nevoie de:

  • 1 l de apă plată
  • zeama de la 4 lămâi
  • 1 linguriță de turmeric
  • ½ linguriță de scorțișoară
  • ¼ linguriță de sare de Himalaya
  • 1 lingură cu miere de tei
  • mentă

India este cel mai mare producător de turmeric; ca atare, el poate fi găsit și sub numele de șofran-de-India.

Încearcă: Smoothie cu morcov, ghimbir și turmeric

 

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

One thought on “Totul despre turmeric, pulberea care face minuni

Lasă un răspuns