Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Ultima consultatie prenatala

Ultima consultatie prenatala

Iata cele zece „puncte” care trebuie avute in vedere pe parcursul acestui ultim control.

1. Ultimele noutati

Medicul va citi rezultatul celei de-a treia ecografii de sarcina (efectuata de obicei intre a 28-a si a 34-a saptamana de sarcina) care ii va confirma pozitia copilului in uter, ii va arata localizarea placentei si ii va permite sa depisteze un eventual retard de crestere intrauterina a fatului.

Doctorul va interpreta si rezultatul examenului bacteriologic din secretia vaginala (realizat in luna a saptea de sarcina). Daca rezultatul va fi pozitiv, in apropierea nasterii ti se va insitui in tratament antibiotic, pentru a evita contaminarea bebelusului in timpul expulziei.

2. Masurarea inaltimii fundului uterin

Vei fi intinsa pe masa de examinare, iar medicul, cu ajutorul unui centimetru iti va masura distanta dintre marginea superioara a simfizei pubiene si fundul uterului (trebuie sa fie intre 32-35 cm). Prin aceasta metoda clasica, medicul poate estima talia si greutatea la nastere a bebelusului tau.

Se stabileste prezenta fatului (daca este cu capul in jos – prezenta craniana, cu funduletul in jos – prezenta pelviana sau este asezat „de-a curmezisul”-prezenta transversa) si pozitia lui.

Va aprecia cantitatea de lichid amniotic, tonusul uterin, supletea si consistenta peretelui uterin si, daca este cazul, prezenta contractiilor.

4. Examenul ginecologic

Examenul cu valve trebuie sa preceada tactul vaginal (medicul apreciaza prezentatia copilului, cat de mare este si coborarea sa in bazinul mamei). El permite observarea colului uterin, tonicitatea si lungimea sa, elementele indicatoare ale maturatiei acestuia (capacitatea de dilatare).

5. Ascultarea cordului fetal

Se poate face cu stetoscopul obstetrical sau cu cardiotocograful. Frecventa normala a batailor cordului fetal este in medie de 140/minut (120-160/min).

Tensiunea arteriala a femeii insarcinate nu trebuie sa depaseasca 130/80 mmHg.

7. Supravegherea greutatii

Cresterea ponderala normala a unei gravide in cele noua luni de sarcina este de aproximativ 10-12 kg in total. Ea nu trebuie sa depaseasca 500 de grame pe saptamana in luna a 9-a.

8. Prezenta glucozei si albuminei in urina

Verificarea lunara a glucozei si albuminei in urina este esentiala pentru depistarea unor afectiuni care, netratate la timp, pot avea consecinte grave.

Dureaza o jumatate de ora. In acest timp este inregistrat ritmul cardiac fetal si evetualele contractii uterine pentru a vedea care este starea de sanatate si tonicitatea fatului, ca si starea uterului, cu cateva saptamani inainte de nastere.

10. Ultimele sfaturi inaintea zilei „Z”.

Daca totul merge bine, aceasta consultatie va fi ultima inainte de nastere. Medicul iti va aminti semnele de urgenta pe care nu trebuie sa le neglijezi niciodata si iti va spune cum debuteaza travaliul, ca sa stii cand sa pleci la maternitate.

Daca ai colul inca ferm, sunt sanse ca bebelusul sa se nasca la termen (41-42 de saptamani de la ultima menstruatie). In schimb, daca la aceasta ultima consultatie colul este deschis, inseamna ca nasterea se apropie.

Comments

comments

Lasă un răspuns