Un pahar cu vin pentru sănătatea ta

Un pahar cu vin pentru sănătatea ta

Un pahar cu vin este un fel de medicament atâta vreme cât consumul este pastrat în limitele recomandate – cel mult 200 de mililitri cel mult, zilnic sau – cel mai bine de cinci ori pe săptămână.

Un pahar cu vin, alb sau roșu sunt o sursă de beneficii clare pentru sănătate. Consuml în limitele recomandate ajută la prevenirea bolilor de inimă și are capacitatea de a  îmbunătăți sistemul imunitar. Puțini știu că vinul conține o mare cantitate de minerale, precum potasiul, calciul, magneziul, precum și vitamine hidrosolubile, ca B1, B2, B5 și B6 (adică vitamine care susțin sistemul imunitar, nervos și mențin sănătatea pielii și tonusul muscular), dar și acid folic, vitamina B12 și vitamina C.

Vinul roșu este bogat în resveratrol, o substanță care consumată din surse naturale este un antioxidant de excepție (în condițiile în care resveratrolul obținut prin procedee de sinteză este aproape ineficient).

Consumatorii de vin, în doza specificată au un risc mai mic de a suferi de boli coronariene precum angina pectorală sau infarctul miocardic. Dar, vinul trebuie exclus din dieta celor cu insuficiență cardiacă și a celor care cu boli hepatice.
Prima alegere când vine vorba despre un pahar de vin, trebuie să fie vinul roșu. Secretul este în pielița boabelor de struguri din care se face vinul, pentru că în ea se află acele substanțe benefice. La elaborarea vinului roșu, pielița strugurilor roșii, cu înaltul ei conținut de polifenoli (cu proprietăți antioxidante), se macerează împreună cu mustul timp de circa 20 de zile. Vinul roșu fermentează în contact cu tescovina (ceea ce rămâne după stoarcerea strugurilor) și, astfel, pigmenții și diferitele elemente benefice din pieliță trec în vin.  Așa se explică de ce cantitatea substanțelor antioxidante este mai mare în vinul roșu decât în vinul alb.

Când alegi să bei un pahar de vin roșu trebuie să știi ca nu toate vinurile roșii sunt la fel, iar concentrația de resveratrol poate să fie mai mică sau mai mare.

Urmăriți-ne și pe:
Cele mai citite
De Corina Matei | 01 septembrie 2017
De Corina Matei | 01 septembrie 2017

Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă. Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, […]

Citeste mai mult
Avatar photoDe Andreea Vasile | 09 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 09 decembrie 2025

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Și, chiar și în era tehnologiei, viața la țară pare să reintre în trend. Tot mai mulți tineri aleg să lase în urmă agitația orașului, să plantezi legume și să le îngrijești nu mai este doar o muncă, ci o adevărată metodă de relaxare. Clipurile din acest […]

Citeste mai mult
Abonează-te la canalul nostru de Whatsapp