Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Vaccinuri pentru adulţi

Vaccinuri pentru adulţi

Dacă pentru cei mici vaccinarea e vitală în primele luni de viaţă şi nu te abaţi de la schema obligatorie sub nici un chip, când vine vorba de tine sau de ceilalţi adulţi din familie, lucrurile sunt mai lejere şi… facultative.  Sigur îţi aminteşti, şi nu cu plăcere, emoţiile din vremea şcolii când ai fi dat orice să te poţi strecura afară din clasă printre colegii tăi câtă vreme îţi aşteptai rândul la vaccin! Unde mai pui că acum, la maturitate, ai scoate şi bani din buzunar ca să te înţepi, ce-i drept, cu folos?! Chiar dacă este neplăcut şi costisitor, nu spune nu, ci întreabă medicul despre vaccinurile care-ţi pot fi utile, ferindu-te de o mulţime de boli!

Anti-HPV

Campaniile au pus accentul în ultimii ani pe vaccinarea fetiţelor de la 12 la 14 ani. E drept, are eficienţă maximă înainte de începerea vieţii sexuale. În realitate, şi femeile mature pot face acest vaccin, eficient dacă nu au fost deja infectate cu mai multe din tulpinile human papillomavirus (lucru pe care-l poţi afla cu ajutorul unei analize de genotipare, ADN-HPV, destul de costisitoare). Odată cu acest vaccin, scazi mult riscul de negi genitali şi cancer de col uterin, HPV fiind vinovat de 90% din îmbolnăviri. 

Împotriva hepatitei

Se ştie ce boală parşivă este hepatita. Uneori, simptomele lipsesc până când nu se mai poate face mare lucru pentru viaţa pacientului, cum este cazul hepatitelor B şi C. Dacă pentru tipul C nu există încă un vaccin, pentru A şi B acesta este disponibil şi recomandat anumitor categorii de pacienţi: „Vaccinarea împotriva hepatitei B se face obligatoriu la naştere. La adulţi vaccinarea se recomandă persoanelor cu risc crescut de contaminare, cum ar fi: personalul medical, persoanele hemofilice sau care fac dializă, personalul din instituţiile de îngrijire (orfelinate, aziluri de bătrâni etc.), consumatorii de droguri intravenoase, membrii familiei sau partenerii sexuali ai persoanelor purtătoare de AgHBs sau cu hepatită B.
Vaccinarea împotriva hepatitei A se face persoanelor cu risc de expunere la boală, cum ar fi copiii instituţionalizaţi, hemofilicii, bolnavii cu hepatită cronică B sau C, persoanele din zone calamitate (inundaţii etc.)“, spune dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă, Centrul Medical Medsana.

Vaccinul pneumococic

Cea mai comună cauză a pneumoniei este pneumoccocus pneumoniae, bacterie care poate declanşa şi sinuzită, bronşită, otită, meningită sau septicemie. O singură doză din acest vaccin este suficientă de obicei pentru a preveni toate aceste afecţiuni pneumococice periculoase. Se recomandă în special bolnavilor cronici 65+.

Înainte de a pleca într-o călătorie, în special în locuri exotice, află care sunt vaccinurile recomandate în funcţie de zona unde te deplasezi!

Opinia specialiştilor:

Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă, Centrul Medical Medsana: Multă lume încă se teme că vaccinarea poate declanşa gripa. Este vreun risc?

Vaccinul antigripal este fabricat cu virusuri omorâte, deci nu poate declanşa gripa. După vaccinare, pot apărea subfebrilitate, uşoare dureri musculare, durere la locul vaccinării şi inflamaţie locală, dar asta nu înseamnă gripă. Pentru că vaccinul intră în acţiune în aproximativ două săptămâni de la administrare, în acest interval vă puteţi infecta cu un virus gripal. De asemenea, este posibil să apară o epidemie de gripă cu un virus care nu este inclus în vaccin (vaccinul conţine de obicei trei tulpini de virus – cele mai probabile care pot apărea în anul respectiv). Vaccina-rea antigripală nu oferă protecţie împotriva virozelor obişnuite, a guturaiului, declanşate de rinovirusuri. 

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Clinicii Fertilia: Până la ce vârstă se recomandă vaccinarea anti-HPV?

Vaccinarea anti-HPV se recomandă fetelor şi femeilor cu vârste cuprinse între 9 şi 45 de ani. Eficienţa maximă este când femeia nu este infectată şi nici nu este purtătoare a serotipurilor  6, 11, 16, 18. Dar vaccinarea are eficienţă medie şi dacă se aplică persoanelor infectate cu 1-2 tulpini din cele patru ale vaccinului.

Vaccinul antigripal

Până la sfârşitul lui decembrie poţi face acest vaccin, dar grăbeşte-te dacă vrei să ai parte de protecţia lui cât mai multe luni din iarnă! Nu de alta, dar gripele deja încep să-şi facă de cap. De la administrare până când intră în acţiune, trec 2-3 săptămâni, iar protecţia împotriva gripei este de aproximativ şase luni, spune specialistul nostru. Cu atât mai important este vaccinul pentru persoanele de peste 65 de ani, femeile însărcinate sau bolnavii cronic (dacă ai afecţiuni cardiovasculare sau diabet, riscurile în cazul gripei sunt mai mari).  Vaccinul antigripal este gratuit pentru anumite categorii de bolnavi, dar nici la preţ întreg nu costă mai mult de 40 de lei. Se face anual.

Alte variante de imunizare

Dacă vaccinarea antigripală nu-ţi surâde, eficiente pentru întărirea imunităţii sunt şi remediile homeopatice sau cele pe bază de plante. Dacă vaccinul te protejează doar de câteva tulpini de virus, curele de imunizare te ajută să te îmbolnăveşti mai rar şi să treci mai uşor peste orice răceală sau gripă.

Împotriva rubeolei şi a varicelei

Dacă nu ai contactat boala şi nici vaccinul în adolescenţă (poţi afla printr-o analiză), e important să-l faci,  mai ales dacă ai de gând să rămâi însărcinată. Nouă din zece copii infectaţi cu rubeolă în primele zece săptămâni de la concepţie suferă de malformaţii sau alte probleme grave, precum anomalii cardiace, surditate sau orbire. De ce să rişti?

DTP

Aşa se numeşte pe scurt vaccinarea contra difteriei, tetanosului şi tusei convulsive. Cea din urmă este foarte importantă mai ales pentru cuplurile care au de gând să facă un copil, pentru proaspeţii părinţi, dar şi pentru bunici sau alte persoane care petrec mult timp în preajma bebeluşilor mai mici de un an. Difteria este o boală infecţioasă a căilor respiratorii transmisă prin tuse, strănut sau contact direct cu o persoană infectată, iar cu tetanos te poţi molipsi fie prin muşcătura vreunui animal, fie printr-o rană deschisă, pe piele, după ce intri în contact cu un obiect infestat.

Antirabic

Toţi ştim că, dacă ne muşcă vreun câine, nu scăpăm de injecţiile dureroase. Ce nu ştim este că ne putem vaccina şi preventiv, mai ales dacă se întâmplă să intrăm des în contact cu animalele. Rabia este o boală virală care poate fi prevenită 100% prin vaccinare.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns