Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Vezica neurologica: cauze, tipologii si tratament

Vezica neurologica: cauze, tipologii si tratament

Vezica neurologica

Incontinenta, infectii urinare frecvente si un disconfort continuu creat de disfunctionalitatea vezicii urinare? Specialistii atentioneaza ca, in unele cazuri, aceste tulburari urologice pot dezvalui cauzele unor boli de natura neurologica. Despre toate acestea si mai mult am stat de vorba cu medicul specialist Andrei Manu Marin, de la clinica Evomed. Iata ce am aflat!

Parkinsonul, Alzheimerul, accidentele vasculare sau traumatismele craniene pot duce, odata cu evolutia lor, la complicatii urinare. Medicul Andrei Manu Marin sustine afirmatia si ne explica faptul ca toate aceste boli au la baza atrofierea centrilor nervosi ai creierului (responsabili cu functiile urinare). Toate acestea se traduc prin apartia imperiozitatii mictionale, adica dorinta urgenta a pacientului de a merge des la toaleta si de a nu fi capabil sa amane urinarea. Uneori, pacientii pot acuza si pierderea de urina pana sa ajunga la toaleta (incontinenta prin imperiozitate, cum o numesc specialistii). Doctorul mai sustine ca un astfel de pacient sufera realmente din cauza acestui hadicap, confortul lui fiind dependent de proximitatea unei toalete, aceasta situatie afectandu-i cu mult calitatea vietii cotidiene.

Metode eficiente de investigatie

Pentru stabilirea unui tratament adecvat care să atenueze simptomele vezicii neurologice sunt necesare investigatii urodinamice. Acestea constau in masurarea presiunii de la nivelul vezicii, abdomenului si sfincterului in timpul umplerii vezicii si golirii acesteia (cu apa sterila).

Masurarea presiunii se realizeaza cu ajutorul unor catetere speciale, subtiri si moi, astfel încat confortul pacientul sa nu fie afectat. Cateterele sunt legate la un manometru care comunica masuratorule unui computer. In acest moment, medicul poate determina cu ajutorul unor grafice daca umplerea si golirea vezicii au loc cu presiuni si efort moderat. Presiunea mare reprezinta un factor de risc al pacientului cu vezica neurologica pentru ca refluxul poate afecta rinichii si deforma peretii vezicii, cauzand in timp infectii cronice. Aceasta analiza urologica poate elucida cauza incontinentei sau a retentiei de urina si sugera metodele de tratament.

Tratamente in funcţie de tipologia “vezicii neurologice”

Bolile neurologice pot avansa pana in stadiul în care pot afecta atat controlul vezicii cat si al sfincterelor acesteia. In functie de evolutia bolii, putem vorbi despre mai multe tipuri de tulburari (determinate de alterarea functiei vezicii urinare):

  • Alterarea functiei de umplere a vezicii = aceasta disfunctie urologica se explica prin simptome de graba la urinare, urinare frecventa si pierdere de urina.

Soluţie: Tratament medicamentos pe baza de calmante, injectare de toxina botulinica la nivelul vezicii si stimulare electrica (neuromodulatie).

  • Alterarea functiei de golire a vezicii = tulburarea se remarca prin simptome de retentie, golire incompleta sau pierderi de urina, cu precadere in timpul noptii.

Soluţie: Terapie urologica prin golire cu sonde speciale de unica folosinta.

  • Alterarea functiei de contractie a sfincterelor = incontinenta urinara aproape permanenta accentuata pe fondul efortului fizic.

Solutie: Ameliorare prin intarirea musculaturii sfincterelor prin stimulari electrice sau sedinte de bio-feedback.

  • Deteriorarea capacitatii de detensionare a sfincterelor = disinergie, adica lipsa coordonarii intre sfinctere si vezica (urinari dificile cu jet intrerupt si golire incompleta a vezicii).

Solutie: Injectarea de toxina botulinica direct in sfincter cu scopul de a-l relaxa sau golirea vezicii urinare prin cateterizare intermitenta. In acelasi timp, se impune si un tratament cu calmante urologice.

Alte cauze de luat în calcul

In afara de cauzele neurologice, tulburarile vezicii urinare mai pot fi declansate si de traumatisme, tumori, infectii ale maduvei spinarii. Medicul Andrei Manu Marin explica faptul ca acesti pacienti acuza un melanj de simptome urologice atipice (incontinenta in concomitenta cu o golire incompleta a vezicii; urina ramasa ducand in cele din urma la infectii). De asemenea, bolnavii de diabet sau pacientii care se lupta cu dependenta de alcool se confrunta cu probleme ale vezicii urinare (alterarea nervilor periferici duc la deterioarea functiei de urinare).

Iti poti aici face o programare si o consultatie la un doctor specialist in urologie

Comments

comments

Lasă un răspuns