Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Virusul HPV: cum te feresti de el

Virusul HPV: cum te feresti de el

Cu siguranță, ai auzit vorbindu-se des în ultima vreme despre virusul papiloma uman (HPV). Știi ce este acesta, cum se transmite și care sunt simptomele infecției?

Infecția cu HPV este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală. Experții estimează că aproximativ 75% din femeile și bărbații sexual activi se vor confrunta cel puțin o dată în viață cu această boală.

O familie mare și periculoasă

Familia HPV cuprinde aproape 200 de virusuri. Unele au ca țintă organele genitale, altele cavitatea bucală și gâtul. HPV care atacă organele genitale sunt împărțite în două categorii: cele cu risc scăzut, care cauzează în special negi genitali și condiloame, și virusurile cu risc ridicat, care sunt frecvent asociate cu cancerul de col și de uter.

Citește și: HPV, un virus ce dă fiori

Cum se transmite infecția

HPV este foarte contagios și se poate transmite de la persoana infectată la cea sănătoasă în diverse moduri: în timpul unei relații sexuale (vaginală, anală sau orală), prin contactul cu secrețiile genitale (prezervativul nu oferă o protecție totală), prin contactul direct al pielii cu zonele genitale infectate. În general, tinerii cad victime virusului în timpul primelor relații sexuale.

Cum multe persoane nu prezintă simptome ale infecției, ele pot transmite virusul și altora fără a ști că sunt infectate. Acest aspect face dificilă identificarea atât a momentului exact al infectării, cât și a persoanei care a transmis virusul.

De reținut! HPV nu se transmite prin sânge.

Simptome diverse

Din moment ce există aproape 200 de tipuri de HPV, este evident că și efectele acestora asupra sănătății sunt diferite. Unele tipuri de HPV provoacă negi la nivelul gurii, mâinilor, brațelor, picioarelor și tălpilor, altele cauzează veruci genitale sau condiloame. Aceste mici excrescențe au o culoare apropiată de cea a pielii și o formă ce seamănă cu inflorescențele de conopidă. Condiloamele sunt în general nedureroase, dar pot cauza mâncărimi. Pot apărea pe vulvă, uretră, col uterin, vagin, penis, scrot, rect, fese. Deși au un aspect neplăcut și pot provoca disconfort, ele sunt lipsite de gravitate, se tratează ușor și duc rareori la cancer. Totuși, este bine să fim vigilenți: chiar dacă verucile indică un risc scăzut de a dezvolta cancer, nu trebuie să uităm că este posibil ca, în același timp, să fim infectați cu alte forme de HPV mult mai agresive. Prezența condiloamelor și a HPV nu împiedică femeile să rămână însărcinate. Sarcina și nașterea nu sunt afectate în niciun fel. Totuși, nu este exclus ca, în perioada sarcinii, să se observe o creștere a numărului și a mărimii negilor.

Citește și: Bolile cu transmitere sexuală care afectează femeile

Există consecințe serioase

Cele mai multe dintre infecțiile HPV sunt lipsite de simptome și dispar de la sine în câțiva ani. Totuși, unele infecții persistă și pot evolua spre cancer. De fapt, studiile dovedesc că infecțiile cu HPV sunt principalul factor de risc în ce privește cancerul de col uterin. Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, HPV este prezent în 99,7% din cazurile de cancer uterin. În România, peste 2.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer de col uterin. Această teribilă maladie reprezintă principala cauză de mortalitate la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani. 

Cum se tratează?

Nu există tratament specific împotriva infecțiilor cu HPV. Fiind vorba despre un virus, acesta nu poate fi distrus cu antibiotice. Totuși, verucile vizibile pot fi îndepărtate cu creme sau geluri speciale. În cazul leziunilor precanceroase, medicul va propune un tratament local: crioterapie, electrochirurgie, laser etc. De notat că verucile reapar spontan după tratament.

Te poți feri de HPV?

Este destul de dificil să te ferești de HPV, fiindcă îl poți lua de la o persoană care, neavând simptome, nici nu știe că este infectată. Totuși, folosind prezervativul în timpul raporturilor sexuale și reducând numărul partenerilor, riscul de a te infecta cu HPV scade. Reține însă că prezervativul nu îți oferă protecție totală.

O altă metodă de prevenție este vaccinarea anti-HPV.

Te vaccinezi sau nu?

Potrivit specialiștilor, vaccinarea ar reduce cu până la 70% riscul de cancer de col uterin. Deși vaccinul se face la orice vârstă, medicii recomandă ca acesta să fie administrat la fetițe între 9 și 15 ani, ca ele să fie protejate înainte de a-și începe viața sexuală.

Totuși, înainte de a decide să vă vaccinați, tu sau fiica ta, împotriva HPV, informează-te atent despre acest vaccin,
care este unul dintre cele mai controversate. Internetul și presa din întreaga lumea sunt pline de opinii și povești ale oamenilor care au suferit diverse efecte secundare în urma vaccinării.

Citește și: Vaccinuri pentru adulţi

Testul Babeș-Papanicolau

Infecția cu tipurile de HPV care pot duce la cancer de col uterin este lipsită de simptome, așa că modalitatea cea mai eficientă de a te feri de teribila boală este s-o depistezi precoce. Ce presupune acest lucru? Să-ți faci în fiecare an testul Babeș-Papanicolau, singura metodă prin care se descoperă schimbările și anomaliile de la nivelul celulelor colului uterin. Din cauză că HPV poate deveni activ la mulți ani după prima infectare, este indicat ca fiecare femeie, chiar dacă
nu mai este activă sexual, să facă anual acest examen citologic.

Citește și: Ce analize trebuie să îți faci anual

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.nr.44/06.11.2014

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns