Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Zincul este esential pentru organism

Zincul este esential pentru organism

Te apără de infecții, îi ajută pe copii să crească, grăbește vindecarea rănilor, fiind un element deosebit de prețios pentru sănătate.

Organismul uman conține o cantitate infimă de zinc (doar 2 g), din care aproape 70% se află în oase și mușchi, restul fiind prezent în special în celulele care se reînnoiesc rapid (în ficat, intestine, piele, unghii, păr). Doar 0,1% din zinc circulă în sânge, iar asta explică de ce analizele nu pot indica precis dacă există sau nu o carență. Corpul tău nu-și poate face rezerve de zinc, așa că este foarte important să-ți asiguri necesarul zilnic cu ajutorul unei alimentații variate.

Element important

Deși participă la procese importante precum prevenirea stresului oxidativ, menținerea echilibrului acido-bazic și metabolismul grăsimilor, rolul major al zincului este, fără îndoială, aportul la sinteza ADN-ului și a proteinelor. Se estimează că funcția a peste 200 de enzime celulare depinde de acest oligoelement.

Mai mult decât atât, zincul întărește imunitatea prin activarea limfocitelor T, grăbește vindecarea rănilor (în special a arsurilor), stimulează producerea hormonilor tiroidieni și sexuali, având un efect benefic asupra fertilității atât la femei, cât și la bărbați, intervine în procesul de creștere la copii, dar este la fel de important pentru vârstnici, fiindcă previne apariția afecțiunilor cardiovasculare. Zincul este indispensabil în sarcină, perioadă în care trebuie asociat cu fierul și vitamina B9 (acid folic), pentru prevenirea malformațiilor congenitale la făt.

Semnele carenței

Se estimează că 80% din oameni suferă de un deficit de zinc. Știind că doar 15-40% din zincul din alimente trece bariera intestinală, înțelegem de ce carența și subcarența acestui element sunt atât de frecvente. Printre semnele care îți pot trezi bănuiala că ai un deficit de zinc se numără: diminuarea simțului gustativ și al mirosului, rezistență scăzută la infecții, probleme cu pielea (acnee, piele uscată, mătreață), căderea părului, unghii casante sau cu pete albe. De asemenea, pot apărea tulburări de memorie sau de comportament și probleme emoționale.

Alimente bogate în zinc

Absorbția acestui element provenit din vegetale este îngreunată de prezența fibrelor, în timp ce zincul din surse animale are o biodisponibilitate de patru ori mai mare. Sursele naturale de zinc sunt numeroase: ouă, produse lactate, leguminoase, carne de vită, drojdie de bere, sfeclă roșie, varză, portocale, piersici, roșii, ciuperci, stridii, cereale, semințe etc. Iată câteva alimente bogate în zinc pe care ar fi bine să le incluzi în dietă: stridii – 45 mg zinc/100 g 10 ciuperci champignon – 3 mg 100 g ficat de vițel – 9 mg 50 g semințe de dovleac – 4 mg două feliuțe de brânză cheddar – 4 mg 10 migdale – 3 mg 4 nuci – 3 mg un ou – 2 mg.

Necesarul zilnic

copii: 2-5 mg (în funcție de vârstă)

femei: 12 mg

bărbați: 14 mg

femei însărcinate: 14-18 mg.

femei care alăptează: 18-22 mg

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.23/12.06.2014.

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: Thinstock

Comments

comments

Lasă un răspuns