Esti aici
Femeia.ro > Timp liber > Divertisment > Sfantul Nicolae, sfantul copiilor

Sfantul Nicolae, sfantul copiilor

 

Despre Sfantul ierarh Nicolae, episcop al Mirei, mort in anul 304, se stie ca a luptat pentru dreapta credinta, mai ales impotriva ereticilor. A facut-o cu vorba buna, dar si cu vorba aspra.

A ramas in constiinta crestinilor ca sfantul cel bun care te ajuta exact cand ai nevoie de el. A doua zi, pe 7 decembrie, este praznuita Sfanta mucenita Filofteia de la Curtea de Arges, despre care se spune ca are in grija femeile lauze.

Zestrea si palma

Se stie povestea fetelor fara zestre care au putut sa se marite numai datorita ajutorului Sfantului Nicolae – acesta, ca sa nu afle tatal fetelor de la cine vine ajutorul, arunca pe cos un sac cu galbeni care cadea in ciorapii pusi la uscat. A facut asta de trei ori, pentru fiecare fata de maritat in parte.

De aici vine obiceiul occidental de a pune cadourile de Craciun in ciorapi. Iar traditia de a face cadouri iarna era legata de Sfantul Nicolae. Mosul cu costum alb-ros a aparut abia la inceputul secolului trecut. Si i se spune Santa Klaus (de la Nicholas, adica tot Nicolae). Si nuielusa pentru copii zburdalnici are o legenda: se spune ca, la un conciliu, Sfantul ierarh Nicolae s-a suparat atat de tare pe un eretic, incat l-a palmuit.

Sannicoara te salveaza

Sannicoara sau Mos Nicolae reprezenta, in panteonul romanesc precrestin, personificarea timpului imbatranit. Numele si data de celebrare au fost preluate/adaptate calendarului crestin ortodox, cand se praznuieste Sfantul Nicolae, aparator al dreptei credinte in Iisus, episcop de Mira, mort in anul 342. Acum, se termina perioada in care vrajile si duhurile rele te pot coplesi cu usurinta, pentru ca vine Sannicoara, care salveaza, an de an, lumea de rele.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns