Trucuri mici, efecte mari

Trucuri mici, efecte mari

Pentru preparate spectaculoase, de cele mai multe ori, e suficient să apelezi la câteva trucuri pe care le știu doar gospodinele pricepute.

  • Ținute la frigider, bananele se înnegresc repede și se înmoaie. Le conservi dacă le pui într-un coș de nuiele, într-un loc bine aerisit.
  • Andivele își pierd din amărăciune dacă, după ce îndepărtezi cotorul, le ții în apă amestecată cu lapte.
  • Dacă aluatul cu drojdie a crescut prea mult și nu-l bagi imediat la cuptor, acoperă-l cu o hârtie albă umezită cu apă.
  • Cartofii nu se mai sfărâmă dacă pui o bucățică de unt în apa în care îi fierbi.
  • Carnea se frăgezește dacă adaugi la fiert o linguriță de oțet sau un vârf de cuțit de bicarbonat. Chiar și cea mai tare carne de vită se înmoaie fără să prindă gust de oțet.
  • Ciocolata nu se ține la căldură fiindcă se topește, dar nici la frigider, pentru că își pierde aromele. Cel mai potrivit e un loc răcoros, în cămară.
  • Clătitele nu mai lipesc de fundul tigăii dacă presari puțin zahăr peste uleiul încins.
  • Creveții capătă o culoare ușor rubinie dacă, atunci când îi înăbuși, adaugi câteva rondele de ceapă roșie.
  • Ca păstăile de fasole să rămână crocante, trece-le printr-un jet de apă rece imediat după ce le-ai fiert.
  • Înainte de a băga fructele în congelator, presară-le cu zahăr. Când le vei dezgheța, nu-și vor schimba culoarea.
  • Desărezi icrele dacă le învelești într-un tifon și le scufunzi în lapte. E bine de știut că icrele se păstrează mult mai bine în congelator decât în sare.
  • Dacă laptele se brânzește la fiert, nu-l arunca! Lasă-l pe foc până ce se separă brânza de zer, apoi strecoară printr-un tifon. Leagă-l deasupra unui vas și lasă-l la scurs. Vei obține o brânză gustoasă, asemănătoare cu urda.

Secrete de albuș

Ca să păstrezi câteva zile albușurile proaspete, toarnă deasupra câteva picături de apă. Tot apa se dovedește a fi utilă dacă vrei o cantitate dublă de spumă: pune o lingură cu apă foarte rece peste albuș, apoi bate. Ca albușul să se desprindă ușor de gălbenuș, sparge oul deasupra unui vas, într-o pâlnie. Astfel, albușul curge în vas, iar gălbenușul rămâne întreg. După ce bați albușurile spumă, nu-i nevoie să cureți cu telul marginile vasului, fiindcă spuma oricum se lasă.

Citește și:

Cocktail pentru copii plin vitamine

De folos când gătești

Gatitul, placere sau corvoada?

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.17/30.04.2015

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: pixabay.com

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult