Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Aida Economu: Meseria asta m-am învățat să fiu tolerantă

Aida Economu: Meseria asta m-am învățat să fiu tolerantă

Lucrează pe proiecte, îi plac provocările și pare că fiecare rol îi mai deschide o poartă spre ea însăși.

Aida Economu face parte din noua generație de actrițe, care au depășit căutările inerente ale debutului și se găsesc la un pas de consacrare. Specialiștii spun că se impune printr-o rigurozitate profesională demnă de admirat. A cochetat cu lumea designului vestimentar, îi plac lucrurile vechi fiindcă au o poveste și sunt vii. A făcut film, joacă teatru, iubește muzica franțuzească și… promite să mai auzim de ea când e vorba de teatru.

Aida… De unde acest prenume rar?

În familia mea există obiceiul de a purta fie numele nașilor, fie pe cel al bunicilor. Pe bunica mea o chema Haida, iar tata, când m-a declarat, a eliminat prima literă, h-ul, și a mințit-o pe bunic-mea că au greșit cei de la certificate.

Ai fost la operă să o vezi pe Aida lui Verdi?

Da, nu cred că am văzut cea mai fericită montare.

Dacă ar trebui să te prezinți unor necunoscuți, ce le-ai spune despre tine?

M-aș prezenta pur și simplu și apoi aș aștepta firescul conversației. 

Cum e pentru un actor tânăr să lucreze pe proiecte? TNB-ul este un scop?

A fi ceea ce se cheamă freelancer te ține în priză din multe puncte de vedere. Unul ar fi că nu ai siguranța unui venit lunar, ar mai fi și treaba cu prioritizatul spectacolelor în ceea ce privește programarea lor etc. Când faci parte din trupa unui teatru ca actor angajat, e mai simplu și mai sănătos cumva. Cât despre TNB, îmi practic meseria cu mare plăcere, dar departe de mine să-mi fac un scop din ea sau din mine, ca să fiu sinceră. Îmi lipsește acea coordonată a carierismului. Ce-mi doresc într-adevăr este să ajung să lucrez cu niște oameni a căror muncă o apreciez, fie că se întâmplă la vreun teatru național sau într-o sală studio a unui orășel de provincie.

Ai avut modele din teatrul românesc? Ți s-a întâmplat, ca acum, să-ți fie parteneri de scenă?

Gina Patrichi este reperul absolut pentru mine, dar nu am avut șansa s-o întâlnesc. Astăzi, mi-ar plăcea mult să joc cu Cezar Antal.

Care e ultimul proiect în care te implici?

Încep undeva în octombrie un proiect în cadrul 9G la TNB, în regia Iuliei Grigoroiu.

Unde anume o putem vedea jucând pe Aida Economu, la București și nu numai?

În București, la teatrul Metropolis, în spectacolul Konkurs regizat de Emanuel Pârvu, iar în Tulcea, la Teatrul Jean Bart, unde joc în mai multe spectacole.

Ai un câine labrador. Cum reușești să ai grijă de el când ai de făcut drumuri? A avea un animăluț e un moft sau… o necesitate?

Firește că nu-i moft! Nici necesitate nu-i pot spune. Cred că oamenii care au câini sau, mă rog, un animal de companie sunt o „rasă“ aparte, cumva mai empatici, mai disponibili să iubească și să se dedice. Am noroc de un câine cuminte, adaptabil și sociabil. Ilie (da, așa îl cheamă) mă însoțește când am spectacole sau repetiții în provincie, iar când mă aflu în imposibilitatea de a-l lua cu mine, cum ar fi la filmări, stă la un hotel pentru căței.

Provii dintr-o familie de artiști?

Părinții mei sunt cârciumari din garda veche. Au de 25 de ani o afacere de familie. Dar tata are cea mai boemă fire pe care am întâlnit-o vreodată. Este omul care m-a influențat cel mai tare în viață, fără să facă nimic concret în sensul ăsta. Doar prin energia lui.

Cum te-a sprijinit familia în alegerea unei profesii cum este actoria? (Pe principiul muncă multă, satisfacții, dar… bani puțini.) 

Părinții mei au aflat că am dat admitere la teatru după ce s-au afișat rezultatele și m-am văzut admisă. Dar mi-au dat credit cu mai toate hotărârile pe care le-am luat în ceea ce privește viața mea.

Ai avut de luptat și cu anumite prejudecăți?

Nu.

Ai spectacole de suflet, colaboratori pe care îi preferi?

Eu funcționez doar dacă cred în proiect, așa că mi-am îndrăgit toate spectacole, chiar și pe cele care n-au ieșit așa cum îmi imaginasem. E ca atunci când ai un copil – dacă nu-i cel mai frumos sau cel mai deștept, nu îl lași la colț de stradă, nu-i așa? Mergi cu el prin viață.

Meseria asta m-a învățat să fiu tolerantă, încerc să mă înțeleg bine cu oamenii cu care lucrez, chiar și cu cei mai dificili, eu la rându-mi nefiind cea mai simpatică mereu. Scopul comun al unor oameni implicați într-un proiect ar trebui să fie reușita acestuia. Nu suport dramele de culise!

Ești fashionistă? Cum îți alegi hainele?

Disprețuiesc acest termen și disprețuiesc fast-fashionul. 80% din garderoba mea e vintage, iar în rest, mă mai bucur de creațiile unor artiști români, cum ar fi Ana Alexe.

O femeie la volan se descurcă mai ușor decât bărbații?

Eu conduc de 12 ani și zice-se că sunt o șoferiță foarte bună. În rest, nu am studiat războiul sexelor în ceea ce privește șofatul ca să-ți pot răspunde.

Ce iei cu tine în călătorii și cu ce te întorci din noile experiențe?

Iau cu mine strictul necesar, iar de întors, mă întorc cu te miri ce. Din Portugalia m-am întors cu o chiuvetă de sfârșit de secol XIX, găsită la un târg, într-un sat.

Ai timp pentru tine, pentru lumea ta, pentru o relație?

Câteodată da, câteodată nu… Așa-i în tenis!

Ești o fată de la mare. Ai citit Ovidiu?

Nu…

Cum ar arăta o zi perfectă?

Sunt o nostalgică; probabil o zi oarecare din copilărie.

Cum ar fi spectacolul la care visezi?

Am să-ți zic de un spectacol pe care am visat să îl văd, dar m-am bucurat doar de varianta lui video… Dimineața pierdută de la Teatrul Bulandra în regia Cătălinei Buzoianu.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.38/29.09.0217
Autor: Ivana Iancu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns