Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Alina Grigore, despre „Ilegitim”, actorie si planuri de viitor

Alina Grigore, despre „Ilegitim”, actorie si planuri de viitor

Singurul lungmetraj românesc prezent la cea de-a 66-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, producția independentă „Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru este unul dintre cele mai provocatoare filme ale ultimilor ani, dezvăluind povestea de iubire dintre doi frați (actorii Alina Grigore și Robi Urs), într-o familie în care limita dintre moral și legal nu a existat niciodată. Am stat de vorbă cu Alina Grigore atât despre filmul ce va avea premiera în țara noastră pe data de 18 martie 2016, cât și despre cariera în plină dezvoltare și aspirațiile profesionale ale unei tinere actrițe în România secolului XXI.

alina grigore (3)

– Ce înseamnă actoria pentru tine?
– Inițial a însemnat nevoia de a crea, de a mă juca, transformându-se ușor, ușor, în perioada adolescenței într-o nevoie de atenție și afecțiune. Ulterior, în timpul facultății a devenit un motiv de cercetare, fiindcă mi-a plăcut să înțeleg, psihologic vorbind, ce se petrece în mintea umană. A început să-mi placă analiza procesului scenic, iar actoria a devenit cel mai important lucru din viața mea, deoarece s-a dovedit a fi atât un domeniu de cercetare, cât și un motiv de a-mi alimenta pasiunea din copilărie.

– Care a fost primul rol important din cariera ta?
– Primul rol serios a fost cel al Helenei din „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, jucat la Teatrul Metropolis. Se întâmpla acest lucru prin 2006 – 2007.

– Preferi să joci în film sau la teatru?
– Prefer filmul din mai multe motive, fiindcă eu urmăresc conceptul de adevăr, din dorința de a transmite credibil ceva, iar un film bine făcut te ajută mai mult pe tine, ca actor, să faci acest lucru. În teatru sunt mai multe instrumente care pot periclita zona de adevăr. Un astfel de instrument poate fi propria voce, care la teatru la un moment dat, vrei nu vrei, trebuie să o forțezi și este greu să crezi că forțarea unei voci este un adevăr.

– Ce personaj ai vrea să întruchipezi la un moment dat și ce subiect ai vrea să abordezi?
– Nu am niciun fel de preferință, îmi doresc doar să lucrez cu regizori foarte buni. Cu Cristi Puiu am lucrat și aș lucra oricând, cu Adrian Sitaru la fel…mi-ar fi plăcut să lucrez cu John Cassavetes sau Alfred Hitchcock, spre exemplu. Pentru mine este important ca povestea pentru care joc să reprezinte în primul rând o zonă de cercetare, să-i percep partea de laborator. Nu-mi doresc să fac ceva anume, ci doar să lucrez într-un fel inedit cu cineva. Proiectul filmului „Ilegitim” a fost atractiv, fiindcă în mod normal la un film ți se dă un text să-l înveți, ai câteva repetiții și filmezi câteva duble, pe când aici am construit personajele timp de un an (n.ed: scenariu a fost scris de  Alina Grigore și Adrian Sitaru), ni s-au dat situații, s-a tras o singură dublă, am fost personaje 10 zile în casă și alte două săptămâni la filmări. Faptul că a existat o zonă de experiment, pentru mine a fost foarte important.

alina grigore (2)– Ai fost plecată o perioadă din România, care sunt diferențele majore între cinematografia românească și cea americană?
– Industria este foarte diferită. Cinematografia americană este comercială, dar foarte serioasă, iar în România este un pic mai greu să faci ceea ce îți dorești, insă rezultatul este vizibil mai bun, mai satisfăcător. Într-un fel, în România se îmbină foarte bine zona sărac tehnică câteodată, cu zona umană.

– Pe viitor, ai vrea să faci și altceva în afară de actorie?
– Deja, școala noastră de actorie InLight www.inlightcenter.ro este o casă de producție, iar următorul nostru proiect este pe regie, deci vrem să ne ocupăm și de acest segment.

– Ce tip de subject preferi, dramă sau comedie?
– Nu am o preferință atât timp cât subiectul respectiv este tratat dintr-o perspectivă interdisciplinară. Atât timp cât textul poate să facă o analiză a nevoilor societății umane sau face o introspecție în mintea și sufletul omului, nu contează ce anume tratează.

– De ce ai recomanda vizionarea filmului „Ilegitim” cititoarelor revistei Femeia și nu numai?
– În primul rând pentru că este un film creat altfel decât restul filmelor, construit într-un mod senzațional din punctul meu de vedere, prin felul în care s-a muncit pentru a ajunge la produsul final și pentru că subiectul este nu neapărat controversat, dar extrem de întâlnit în viața de zi cu zi, iar societatea îl tratează superficial. Din studiile noastre a reieșit că există foarte multe cazuri de incest, iar lumea abordează acest subiect doar din perspectiva legalității. Noi am încercat să-l tratăm din perspectiva umană.

– Te-ai mai întoarce în lumea telenovelelor?
– Absolut niciodată! A fost momentul meu de maturizare în facultate, eram în anul patru, a fost o experiență extrem de benefică, dar acum nu mă mai interesează. Nu mă mai interesează conceptul de televiziune, ci doar zona de cercetare și experimentare a filmului.

În clipul de mai jos, Alina Grigore răspunde întrebării: este un avantaj sau un dezavantaj să fii femeie în cinematografia românească? Ținuta actriței este semnată Ana Novic.

Foto & Video: www.cristiniculescu.com
Text: Cristi Niculescu

Comments

comments

Lasă un răspuns