Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Dana Gonț: Nu poți trece prin viață fără să ierți

Dana Gonț: Nu poți trece prin viață fără să ierți

Jurnalista Dana Gonț are un motto care ne amintește de efemeritate și de curajul de a te bucura de tot și de toate: „Fiți buni! Ajunge zilei răutatea ei“ − un citat din Sfânta Evanghelie după Matei.

Are o practică îndelungată în televiziune, de la 16 ani. Spune că debutul, anul 1995, și formarea sa au ca punct de reper perioada de romantism a jurnalismului românesc. O puteți urmări în fiecare săptămână la emisiunea BONTON de la Digi 24, al cărui realizator este, un spațiu în care se cultivă „valoarea, bunul-simţ şi eleganţa, repere cărora le ducem dorul“.

La profesia de comunicator aspiră multe tinere. Sună bine! Ce presupune însă acest job, ca formație, dar și ca bagaj de cultură?

Profesia de comunicator este mai mult decât o apariție plăcută și un text bine învățat. Este o meserie în care trebuie să știi să transmiți și să înțelegi bine un mesaj, un context, o idee. Jurnaliștii transmit informații din domenii foarte diferite, nimeni nu ar trebui să aștepte de la ei să le cunoască bine pe toate, dar e esențial să știi să pui întrebări, să afli, să stăpânești tehnica argumentării, să urmărești un fir logic, să verifici informațiile ca să nu fii păcălit și, la rândul tău, să păcălești. E la fel de important să fii capabil de empatie și să ai o experiență mai vastă de viață, care să te ajute să prezinți faptele fără să te transformi într-un judecător.

Faci emisiuni TV. Ești tipul justițiar și ca jurnalist?

Sunt genul justițiar ca om, ca jurnalist încerc să fiu foarte echilibrată. Sigur că e bine să aduci în atenție ceea ce ți se pare nedrept sau, mai rău, cazurile în care în mod evident e încălcată legea. E frustrant să constați că uneori nu se schimbă nimic. Dar nu este treaba ta să faci justiție, treaba ta e să cauți să afli adevărul, să îți pese și să fii atent la ce se întâmplă în jur.

Ce înseamnă a fi de bonton? Nu e mai comod să fii funny?

Nu se exclud! Nu știu de ce lumea crede că oamenii politicoși trebuie să fie scorțoși. E ca și când am trata politețea ca pe o limitare: dacă aleg să fiu de bonton, nu mai am niciun haz… Nu are nicio legătură. Pot să fiu de acord cu tine că e mai comod să nu îți pese de cei din jur decât să îți pese. Sigur că e un efort mai mare să te gândești și la ceilalți, nu doar la tine, dar, dacă am face cu toții efortul ăsta, ne-am bucura de un trai în comun mult mai plăcut. Și asta ne-ar ușura, de fapt, viața.

Cum îți place să îți petreci timpul tău?

În rarele momente în care am timp, îmi place să fiu cu familia mea, să îmi ascult gândurile, să citesc… Caut din ce în ce mai mult să evadez în locuri liniștite.

Ai puterea să ierți și, în anumite situații, să te ierți?

Recunosc că reușesc să iert mult mai ușor decât să mă iert. Din păcate, am tendința de a fi mai severă cu mine decât cu ceilalți. Nu poți trece prin viață fără să ierți, e necesar, e omenesc. Sigur, iertarea vine mai ușor atunci când vorbim de greșeli, nu de acțiuni premeditate!

Știi să gătești? Fiindcă asta a devenit foarte trendy…

Nu fac nimic pentru că e trendy. Știu să gătesc atât cât am avut timp s-o fac. Nu am dat niciodată greș când am încercat o rețetă. Am acumulat mai multe informații despre gătit într-o perioadă în care am fost producătorul unui show culinar, dar exersez din ce în ce mai rar. Pe scurt, nu moare nimeni de foame lângă mine, dar nici nu fac din gătit un hobby.

Cât de aproape ești de natură și ce faci pentru ea?

Iubesc natura și primul lucru pe care îl fac pentru ea e să nu o distrug și să nu o murdăresc. Mi-aș dori să particip mai mult la acțiuni concrete de a o salva, dar, când nu pot, încerc totuși să ajut oamenii să conștientizeze cât de important este mediul pentru viața noastră.

Este remarcabil că îți plac autori de talia lui Kundera și Eliade. Ai cu cine schimba idei după lectura unei cărți?

Bineînțeles! Eu cred că am rămas chiar un pic în urmă cu noutățile la capitolul literatură, în jurul meu se vorbește despre cărți și autori foarte des.

Ești o persoană mondenă?

Deloc. O vreme am făcut un efort să particip la câteva evenimente mondene, dar mi-am dat seama că e o lume prea strălucitoare și cu foarte multe „măști“ pentru mine. Că timpul petrecut la astfel de evenimente nu era unul câștigat. Nu generalizez, sunt și evenimente elegante, unde întâlnești oameni de la care te poți inspira. Dar trebuie să știi să alegi și, mai ales, să cântărești unde merită să oferi din timpul tău. Pentru că nu există un cadou mai prețios decât să îi dai cuiva timpul tău − și încerc să îl ofer acolo unde într-adevăr contează.

Cum te pregătești pentru un eveniment?

Mereu pe ultima sută de metri. Rareori reușesc să ajung cu adevărat pregătită la un eveniment, pentru că ne întoarcem la discuția de la început… Meseria mea nu presupune să stau o zi prin magazine să îmi aleg o ținută, altă zi la coafor și alta la machiaj, așa cum ar putea crede unii oameni. Eu nu sunt de profesie vedetă, eu sunt de profesie jurnalist, iar asta înseamnă muncă. Așa că, de cele mai multe ori, merg la un eveniment după o zi de muncă în redacție sau după ore de filmări… Nu sunt mereu cea mai fresh apariție.

Televiziunea presupune un aspect plăcut fiindcă sticla nu prea iartă. Cum te îngrijești?

Ai atins un punct sensibil. Respect puține reguli de frumusețe, cea principală este demachierea zilnică. Apoi folosesc creme hidratante pentru față, pentru păr − măști hidratante. Nu folosesc vopsea de păr de mai mulți ani, prefer să îl agresez cât mai puțin și țin ca unghiile mele să fie mereu îngrijite.

Ești un amator de shopping? De la ce nu te poți abține?

Pentru că nu îmi place să probez haine, consecința este că nu îmi place nici să merg în magazine. Comand deseori haine online, e o varinată care mă ajută să câștig timp, dar, în final, mi se potrivesc mai puțin de jumătate din ele… Nu mă pot abține de la cercei − sunt accesoriile mele preferate și am câte o pereche de cercei din fiecare țară pe care am vizitat-o în ultimii ani.

Mergi la teatru sau la Ateneu? Cum alegi spectacolele?

La teatru mai des, la concerte − foarte rar. Îmi plac, dar nu sunt o cunoscătoare și nici nu vreau să pretind că aș fi. Spectacolele le aleg în funcție de regizor, de actori, de recomandări.

Cum te-ai portretiza tu, Dana Gonț?

M-aş caracteriza ca un om simplu, sensibil şi cald, prea puţin adaptat zilelor noastre. Ca o femeie puternică şi un profesionist dedicat, prea clasică uneori în alegeri şi gusturi. Sunt un om căruia îi pasă, dar şi un copil care visează prea mult.

E frustant ca jurnaliștii și paparazzii să-ți scotocească prin viața personală?

Cred că da! Am fost scutită de aceste neplăceri. Cred că poți evita asta câtă vreme nu ești interesat de genul ăsta de promovare, nu cauți atenția cu orice preț și nu ești o persoană foarte-foarte cunoscută.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr46/17.11.2016
Autor: Ivana Iancu
Sursa foto: Digi24

Comments

comments

Lasă un răspuns