Esti aici
Femeia.ro > Vedete > FNT 2019: Meda Victor, despre „Delirium”: Cât va exista poezie, va exista și teatru

FNT 2019: Meda Victor, despre „Delirium”: Cât va exista poezie, va exista și teatru

Meda Victor este Katerina în „Delirium” de Enda Walsh, după „Frații Karamazov” de F.M. Dostoievski, regia Vlad Massaci.

„Delirium” chiar te-a făcut să înțelegi mai bine cine ești? Cum are acest efect un spectacol?

Rolul din acest spectacol cred, mai curând, că a mai descifrat un cod al propriei personalități. Mai cred că întotdeauna actorul, în căutările și eforturile sale de identificare cu personajul, va explora lăuntric noi și de multe ori tenebroase tărâmuri. Cunoașterea și conștientizarea acestora se face mereu printr-o nouă conștiință, comună sinelui și personajului. La sfârșitul acestei călătorii, personajul va locui în lumea scenei, iar actorul va fi cucerit un nou teritoriu, nu întotdeauna ospitalier și ușor de stăpânit. Spectacolul de teatru ar trebui să aibă același traseu și efect asupra spectatorului, obligat la rândul lui la plăcerea sau suferința noilor descoperiri.

De ce e deosebit pentru tine, ca actor, un spectacol jucat în FNT?

Pentru sentimentul sărbătorii. Pentru că e sărbatoarea teatrului. Atunci când oamenii ne dăruiesc nouă, din puținul lor, ceva din cea mai prețioasă dimensiune a Universului. Timpul. De aceea cred că spectacolele din FNT, ca și din alte festivaluri, ne dau ocazia trăirii unor momente de empatie extraordinare. Cu toții simțim cu emoție și multă bucurie datoria mobilizării exemplare. Și când se întamplă așa, știu că ceea ce simt e fericire. Dar, ca și momentele de fericire, festivalurile sunt din păcate rare.

O nominalizare la Premiile UNITER ar crește doar stima de sine sau ar însemna și altceva în cariera ta?

În profesia noastră, stima colegilor și a publicului prevalează stimei de sine. O nominalizare e cumva o confirmare a valorii, statutată de un colectiv de specialiști. Spre deosebire de unele producții TV, votul publicului nu există.

Eu cred că o nominalizare oferă, mai curând, ocazia măgulirii stimei de sine. Pentru că fără stimă de sine nu poți atinge valoarea necesară unei nominalizări. Sentimentul de bucurie al nominalizării se transformă brusc în seara premiilor. Nu e același lucru dacă la final, printre sutele de invitați și colegi de breaslă, pleci cu un premiu sau cu un taxi.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la data nominalizării mele, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie! Ar fi spus șugubăț Creangă!

Mai e loc de poezie în teatrul contemporan?

Pentru poezie va fi loc atâta vreme cât oamenii vor avea credință, deci emoții. Un loc privilegiat e, desigur, teatrul. Teatrul e poezie, așadar teatrul contemporan e poezia zilelor noastre. Aceleași valori etern umane se rostoglosc în lumea de azi, însoțite doar de noi accesorii care adaugă noi și interesante experiențe senzoriale.

Poezia muzicii lui Vlaicu Golcea, a imaginilor Ioanei Bodale, a dansului lui Răzvan Mazilu, a ținutelor Luizei Enescu, a arhitecturii lui Adrian Damian și nu în ultimul rând a maestrului Vlad Massaci sunt toate prezente pe scena teatrului nostru în fiecare seară a spectacolului.

Parafrazând una din replicile lui Ivan Karamazov: „Dacă nu e Dumnezeu, totul e posibil”. Da, e posibil ca poezia să nu mai aibă loc pe lume atunci când cu toții ne vom fi pierdut credința.

Dă-mi câteva argumente să vin la teatru chiar dacă nu am intrat niciodată într-o sală de spectacol.

Dacă iubești poezia, vino la teatru!

Dacă iubești muzica, dansul, vino la teatru!

Dacă te iubești, vino la teatru!

 

 

Festivalul Naţional de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 29-a ediţie, va avea loc în perioada 18-27 octombrie 2019.

Producătorii Festivalului Naţional de Teatru sunt: UNITER – Uniunea Teatrală din România, Centrul Cultural Expo Arte şi Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti,

FNT este un eveniment finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Primăria Capitalei, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Ediție desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Motto-ul editiei 2019: TEATRUL – CLIPA MAGICĂ A ISTORIEI

Bilete la spectacole: www.mystage.ro. Informații despre spectacole pe www.fnt.ro

Detalii despre FNT 2019 găsiți pe pagina de Facebook și pe site.

 

Text: Ivana Iancu

Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns