Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Doctorul cel bun de pe ecran. Interviu cu actorul Freddie Highmore

Doctorul cel bun de pe ecran. Interviu cu actorul Freddie Highmore

interviu Freddie Highmore

Ivana Iancu a stat de vorbă cu actorul Freddie Highmore, care joacă rolul doctorului Shaun Murphy, Doctorul cel bun din serialul de la AXN.

Autismul este puțin cunoscut. Ce-ai zice dacă ai afla că medicul tău a fost la rândul lui diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist? Povestea doctorului Shaun Murphy, care are un diagnostic de autism, dar care a visat de mic să devină medic, continuă în noul sezon din „Doctorul cel bun”, de la AXN, din fiecare joi, ora 22.00. Shaun are curajul să fie altfel, să practice o profesie grea. Iată ce ne spune actorul Freddie Highmore despre personajul său, unic, greu de interpretat, dar atrăgător pentru orice actor.

Al doilea sezon din „Doctorul cel bun” vine după un succes răsunător la nivel internațional. S-a schimbat ceva, pentru tine, după primul sezon?

Acum filmăm la Vancouver, avem un platou puțin mai mare; dar nu cred că s-a schimbat focusul. Suntem un pic departe de America, de toată frenezia și emoția care înconjoară acest serial. Aici plouă, toată lumea stă sub umbrelă, ne concentrăm pe treabă.

Ai scris primul episod din cel de-al doilea sezon. Acum vezi altfel rolul tău?

Eu văd scrisul și platoul de filmare în moduri complet diferite. Am discutat mai aprins cu scenaristul David Shore când am scris acest episod. A fost o oportunitate minunată, o surpriză uriașă, dar și o onoare. A trebuit să învăț întâi. David m-a luat sub aripa lui. Nu-mi imaginez un grup mai bun de oameni de la care să fi putut să învăț. În acest prim episod din sezon, îl vedem pe doctorul nostru Shaun Murphy un pic mai încrezător. Și-a găsit locul cumva în spital. Nu-i mai este frică să-și spună părerea.

De unde a apărut dorința de a scrie pentru serial?

Oarecum firesc. Când lucram la Bates Motel, mi s-a părut ciudat să investesc atât de mult în cele patru-cinci luni de filmare și apoi să nu mai am nimic de făcut. Ca apoi să revin complet. Am vrut să trăiesc mai mult în acea lume. Așa a fost și pentru „Doctorul cel bun”: mi-am dorit să fiu permanent implicat în serial și să ajut cât pot de mult.

Cum te-a format „Doctorul cel bun”?

Dr. Shaun e optimist, vede întotdeauna binele în oameni. Eu sunt britanic, probabil destul de cinic. Cred că împărtășesc cu scenaristul David Shore un sentiment de cinism pe care l-ați văzut exprimat în serialul Dr. House. Cred că aceste personaje sunt bune pentru amândoi, ne fac oameni mai buni și putem vedea lumea într-un mod mai frumos. A înfățișa versiunea lumii pe care dr. Shaun o vede, încrederea sa în umanitate, este ceva grozav, mai ales în ziua de azi, când este atât de ușor să te lași cuprins de negativism.

Te-au abordat persoanele cu autism?

Unele dintre cele mai semnificative interacțiuni pe care le-am avut au venit de la cei care suferă de această afecțiune, de la persoane apropiate acestora. Cu siguranță aceste mesaje sau răspunsuri fac ca serialul să fie important și demn și mă fac să mă simt foarte norocos că am șansa să fiu parte din el.

Cum te-ai pregătit pentru Shaun?

Scenariul era deja scris când am fost cooptat. Evident, cine este Shaun și modul în care autismul se manifestă la Shaun provine din viziunea lui David, scenaristul, asupra personajului. Am avut nevoie de multă documentare. Mi s-au părut deosebit de utile filmele documentare, mai ales cel numit „Autism în dragoste” [2015, regizat de Matt Fuller] pe care le revăd de mai multe ori, pe parcursul filmărilor. Am citit multe articole din literatura de specialitate. Avem un consultant cu normă întreagă în cadrul serialului de la început și continuă să fie prezent și anul acesta. Apelez puțin și la experiențele persoanelor cu autism sau ale celor apropiați lor pentru a vedea în ce moduri poate fi reflectată viața lor prin intermediul lui Shaun.

Trebuie să faci multă documentare fiindcă îți dorești să fie totul cât mai autentic, dar pe moment, în timpul scenei, trebuie să fii natural. Abordarea mea a fost să mă documentez cât mai mult și să rămân fidel lui Shaun ca individ. Joc cu ideea că Shaun nu îi va reprezenta niciodată pe toți cei care se află în spectrul autist. E minunat când oamenii cu diagnostice din spectru sau cei apropiați lor văd o asemănare cu ei înșiși. Dar niciodată Shaun nu va putea reprezenta pe toată lumea în același mod.

Ai simțit vreo neliniște acceptând acest rol?

Presiunea a venit mai mult din dorința de a înfățișa autismul cât se poate de autentic, decât din scopul ca serialul să aibă succes. Am simțit și eu, și David că e mai important să ne asigurăm că spunem povestea lui Shaun în mod corect, și nu doar să construim un serial de divertisment, sperând că oamenii vor fi interesați de povestea lui.

În acest sezon Shaun are o rivală în personajul dr. Reznick [Fiona Gubelmann] care îl provoacă într-un mod foarte combativ.

Shaun nu judecă oamenii, el ascultă și ia în considerare tot ceea ce îi spun aceștia. Nu cred că el vede intervențiile ei ca pe niște încercări de manipulare; mai degrabă presupune că, dacă ea a spus că încearcă să-l ajute, atunci încearcă să-l ajute. Shaun este o persoană bună; vrea să facă ceea ce trebuie și vrea să ajute oamenii. Uneori poate aborda asta greșit și pentru personajele care încearcă să-l ajute poate fi frustrant dacă el refuză sau nu poate să vadă și punctele lor de vedere. În acest sezon vom vedea că oamenii sunt puțin frustrați de Shaun, de cât de dificil poate fi. Ar putea fi pentru că el are autism, dar nu neapărat – asta este și o diferență pe care am încercat să o evidențiem de la începutul serialului: anumite trăsături ale lui Shaun provin din faptul că are autism, însă nu fiecare lucru pe care îl face se explică prin faptul că are autism. De exemplu umorul.

Crezi că personajul tău poate evolua în acest sezon?

Da. Shaun s-a schimbat destul de dramatic de la primul episod. A crescut ca persoană. De multe ori, serialele TV tind să mențină totul la fel – ne dorim acest lucru în special în cadrul celor procedurale. Înțeleg dorința de a avea povești în fiecare săptămână la care să revii. Însă noi aici avem norocul să vedem o schimbare și o altă latură a lui. Și poate încă să evolueze. Mă amuză și mă intrigă să mi-l imaginez pe Shaun președinte al spitalului.

Se spune de multe ori despre chirurgi că ar fi egoiști. Te gândești așa la Shaun?

Am avut un episod despre egoism și altruism și am dezbătut atunci cu scenaristul David Shore care ar fi părerea lui Shaun. Eu am spus că Shaun încearcă cu adevărat să ajute oamenii și nu așteaptă neapărat aplauze. Chiar e pus în dificultate de aplauze deoarece el crede că face numai ceea ce este corect.

Există pericolul de a-l înfățișa ca pe un înger sau ca un sfânt?

Da, sau ca pe un supererou. Da, el are despre lucruri idei pe care alții nu le au și vede lucrurile într-un mod în care alții nu pot, dar are și puncte slabe despre care nu ne ferim să vorbim. Cred că Shaun ar trebui să fie în spital, să aibă un rol acolo. Nu este un supererou, ci o ființă umană, se va încurca, va avea zile bune și zile rele. Și în unele zile va fi mai obosit decât în altele sau va fi neîncrezător din cauza unor aspecte din viața lui personală. Și toate aceste lucruri vor afecta modul în care el lucrează.

 

Urmăriți sezonul 2 al serialului Doctorul cel bun începând cu 20 februarie, ora 22:00, pe AXN!

 

articol preluat din revista Practic în bucătărie, 03/20

interviu realizat de: Ivana Iancu

sursă foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns