Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Jojo: Împlinirea vine atunci când nu o căutăm

Jojo: Împlinirea vine atunci când nu o căutăm

Cătălina Grama, pe care toată lumea o alintă Jojo, este o femeie matură, soție, mămică, actriță, dar și femeie de afaceri extrem de creativă (www.catalinagram.com, fondator Gramaldy).

Este căsătorită cu actorul Paul Ipate și are doi copii care îi umplu viața de frumos, pe Achim și Zora. Jojo este o actriță fascinantă, care și-a păstrat tonusul și naturalețea. Minionă, mereu „jeune et jolie“, știe să aducă zâmbete pe scenă, dar și în viață.

Ai fost de curând în mijlocul unor evenimente de familie importante (nunți, botezuri, cununii). Cât de importante sunt pentru tine astfel de clipe?

Sunt foarte importante. Nu există nimic mai important pentru mine decât familia mea. În plus, sunt momente foarte frumoase, pe care le păstrezi mereu peste ani în suflet.

Mamă, actriță, soție, într-o ordine aleatorie, cum îți ordonează existența familia și cariera?

Păi… totul vine de la sine. Cumva am fost obișnuită fac totul pentru cariera mea în toți anii trecuți. Acum în prim-plan este familia. Am în continuare proiecte frumoase, însă, înainte de a accepta un proiect, mă gândesc cât de mult timp le pot dedica copiilor și familiei mele.

Ești o mămică protectoare sau le dai libertate (cât le permite vârsta) picilor tăi?

Sunt o mamă ce adoră libertatea. Așadar, cred în libertate, având în același timp scutul meu de protecție activat.

Mergeți la shopping împreună? Îi respecți alegerile fiului tău sau încerci să îi educi simțul estetic?

Mergem. Achim are deja gusturile formate. Și nu mă lasă mereu să cumpăr ce doresc eu. Așadar, negociem. O dată s-a supărat că nu am vrut să cumpăr o rochie de dantelă galbenă cu două numere mai mari pe care o alesese el pentru mine. L-am ajutat să îmi aleagă altceva și a fost încântat. Cât despre hainele lui, sunt momente și momente. Altă dată am plecat dintr-un magazin cu o cămașă bleu, deși el avea nevoie de una albă, culoarea lui preferată fiind albastrul. Așa că e bine.

Seara le spui povești?

Lui Achim, da. Și citim împreună tot ceea ce își dorește el. Zora e prea mică. Ei îi cânt.

Bucătărești? Cam ce?

Nu, nu foarte des. Pentru că avem mereu mamele în preajmă și se ocupă ele de asta. Însă, atunci când îmi este dor să gătesc, fac câte ceva ce este foarte apreciat.

Faci piața îmbrăcată lejer și fără fard? Te recunoaște lumea?

Da. Și da. (râde) Chiar și așa.

În ultima, vreme ți-ai dezvoltat creativitatea creând bijuterii, genți, pantofi și ți-ai făcut un magazin online. Cum îți faci colecțiile și care e publicul-țintă?

Da, am descoperit o pasiune imensă pentru asta, de când am înființat Gramaldy. Inspirația vine pur și simplu pentru fiecare colecție în parte. Caut ideile în orice zonă care mă poate împlini creativ. Atunci când am creat bijuteriile și gențile iubesc, am pornit de la cuvânt. Îmi plac mult cuvintele, mai ales că scriu poezie. Și așa am ajuns la alte mesaje. Cel mai drag mie în acest moment este cuvântul „mami. Am deja un rucsac cu „mami și îl voi folosi pentru toate produsele mele. Mi-am dorit ca Gramaldy să aducă în casele oamenilor, pe lângă design, și un mesaj care să îi împlinească. Evident, avem și produse care au alt concept. Îmi place tare mult să creez și am milioane de idei. De multe ori, lumea mă întreabă dacă ideile îmi aparțin. Da, sunt ale mele toate, iar oamenii cu care colaborez le pun în practică. Se pare că au existat mereu acolo și că așteptau să iasă la suprafață.

Cum alegi culorile? Ai preferințe, alegerile tale țin de o anumită filozofie?

Pentru produsele din piele, aleg culorile în funcție de anotimp, trend, dar în primul rând în funcție de ceea ce îmi place mie. Dacă nu îmi place o culoare, oricât de la modă ar fi, nu o folosesc. Trebuie sămi placă mie so port ca să îi dau aripi pentru mai departe. Dacă mie îmi place, cu siguranță, o să le placă și clientelor mele.

Povestea mai are valoare? Ce lucruri și idei încerci să transmiți pe blogul tău?

Povestea are mereu valoare. Eu vorbesc pe blog despre lucrurile pe care le trăiesc în mod particular ca mămică. Însă scriu și despre modă, beauty, trenduri sau lucruri care pur și simplu mă impresionează într-un fel sau altul. Am o comunitate foarte frumoasă de cititori și îmi place să scriu pentru ei și să le citesc mai apoi răspunsurile, gândurile. Eu cred că învățăm ceva la orice pas. Iar faptul că împart mereu idei cu acești oameni mă ajută evoluez.

Ca mamă cu doi copii, cum faci să găsești timp pentru propria-ți îngrijire?

Nu am foarte mult timp pentru mine, ce-i drept. Prefer să muncesc atunci când am puțin timp disponibil. Dar cumva mă strecor prin tot acest program al meu și îmi acord și mie puțină atenție. E important să te iubești pe tine ca să îi poți iubi pe ceilalți. Asta nu mă salvează însă de la a fi ultima care face duș în casă în fiecare seară, după băița bebelușului și dușul sau baia lui Achim (în funcție de ce preferă). Așa sunt mămicile. Se trezesc primele și se culcă ultimele.

Ești adepta micilor corecturi chirurgicale sau preferi să lași natura să își urmeze cursul?

Prefer să las natura își urmeze cursul și o ajut fără a apela la proceduri invazive.

Garderoba ta e ordonată după anumite principii? Cumperi ce îți trebuie sau acționezi după primul impuls?

Nu mai acționez de multă vreme după primul impuls. Mă întreb înainte dacă am nevoie de lucrul respectiv și cât de mult îl voi purta după. Dacă nu ajung la concluzia că îl voi purta suficient, nu îl cumpăr.

Există o rețetă a fericirii?

Nu cred. Cred că se întâmplă pur și simplu. Și că viața trebuie trăită și acceptată exact așa cum e ea. Fericirea cred că are legătură foarte mult cu acceptarea și înțelegerea lucrurilor pe care le trăiești și care te înconjoară. Când am încetat să îmi pun întrebări, viața mi-a oferit cele mai frumoase lucruri. Sub umbra lui de ce eu? și „de ce mie?, nu se poate contura nimic.

Îndrăzniți să plecați în vacanță în patru? Ce trasee alegeți? Bagaje multe? Mare sau munte?

Da. Îndrăznim mereu. În patru, cu bagaje destul de multe. Și prima destinație e marea. Abia aștept! Zora are două costume de baie superbe și sunt nerăbdătoare so îmbrac cu ele.

Tu stai mult la soare? Sau îți place la umbră? 

Nu stau mult la soare. Și îmi plac în egală măsură muntele și marea.

Citești? Cauți anumite cărți?

Citesc, da. Mai rar acum, pentru că nu mai am atât de mult timp la dispoziție. Seara mai ales e mai mult vremea poveștilor lui Achim. Sunt însă într-o permanentă căutare. Dar relaxat, așa, nimic alert. Citesc și scriu. Nu numai pentru blog, ci pentru mine. În principiu poezie, dar se conturează ușor și alte lucruri.

Ce presupune a trăi în armonie cu tine însăți, dar și cu cei dragi?

te lași. Să plutești. Să nu te agăți de nimic cu orice preț. Să iubești. Să râzi. Să înțelegi. Să ierți. Să fii atent. Să dăruiești. Să iubești mult, așa cum nu ai crezut că poți iubi vreodată.

Împlinirea este ceea ce ți-ai dorit ori a venit așa, firesc?

Toți oamenii își doresc să fie împliniți. Însă eu cred că împlinirea vine atunci când nu o căutăm.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Ivana Iancu
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns