Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Premiile Oscar: 10 femei care au scris istorie

Premiile Oscar: 10 femei care au scris istorie

În cei 90 de ani de istorie a premiilor Oscar, puține femei au primit această distincție, Hollywoodul rămânând o industrie dominată de bărbați. Iată 10 femei, actrițe, regizoare și scenariste, care au scris istoria acestor premii, depășind prejudecățile întâlnite în lumea filmului.

Katharine Hepburn

Până în prezent, niciun alt actor de la Hollywood, bărbat sau femeie, nu a reușit să depășească performanța lui Katharine Hepburn – patru premii Oscar și alte opt nominalizări acoperind o carieră de peste 60 de ani. Sinceră, independentă, pe alocuri excentrică, Hepburn nu s-a conformat regulilor din Cetatea filmului: refuza să acorde interviuri sau autografe și arbora un stil vestimentar informal, chiar masculin, într-o epocă în care actrițele trebuia să fie mereu seducătoare.

A debutat în 1932, în filmul A Bill of Divorcement, iar un an mai târziu a câștigat primul său Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol principal în pelicula Morning Glory. A primit următoarele premii în 1968, pentru Ghici cine vine la cină, în 1969 pentru Leul în iarnă, iar în 1982, pentru rolul din On Golden Pond. Relația cu Spencer Tracy, care a durat 26 de ani, este și astăzi una dintre cele mai romantice și controversate povești de la Hollywood; catolic convins, Tracy nu a divorțat niciodată, iar Hepburn a rămas femeia din umbră – devotată, discretă, îngrijindu-l pe patul de moarte, dar neputând să asiste la înmormântarea lui.

Ingrid Bergman

Cunoscută pentru drama romantică Casablanca (1942), Ingrid Bergman a fost una dintre cele mai de succes actrițe europene de la Hollywood. Distinsă cu trei Oscaruri și nominalizată de alte patru ori, recordul ei este depășit doar de Katharine Hepburn, Meryl Streep, Daniel Day-Lewis și Jack Nicholson. Palmaresul său mai include două premii Emmy, patru Globuri de aur și un Tony, devenind în 1960 prima femeie care a primit tripla coroană a actoriei.

Născută în Suedia, era deja actriță de cinema când a fost descoperită de David O. Selznick, producătorul filmului Pe aripile vântului, și adusă la Hollywood. Inteligentă, serioasă, seducătoare și naturală în același timp, Bergman s-a impus în cinematografia mondială prin gama sa impresionantă de interpretări. Cariera sa nu a fost însă lipsită de scandaluri. În 1950, în timp ce filma în Italia, s-a îndrăgostit de regizorul Roberto Rossellini, cu care a rămas însărcinată înainte de a divorța. Considerată o femeie imorală, i s-a interzis să mai lucreze la Hollywood. Bergman s-a întors în Statele Unite abia în 1956, când a câștigat cel de-al doilea Oscar pentru rolul impostoarei Anna Koreff din pelicula Anastasia.

Sophia Loren

În 1962, Sophia Loren a primit Oscarul pentru interpretarea din filmul La Ciociara, regizat de Vittorio de Sica, devenind primul actor din istoria Hollywoodului distins pentru un rol jucat într-o altă limbă decât engleza. În 1965 a fost nominalizată încă o dată pentru filmul Căsătorie în stil italian, iar în 1991 Academia de Arte și Științe ale Cinematografiei i-a acordat un Oscar pentru întreaga carieră. Capacitatea sa de a trece cu ușurință de la comedie la roluri dramatice a fost eclipsată adesea de frumusețea și puterea sa de seducție, dar filmele în care a jucat alături de staruri precum Clark Gable, Paul Newman sau Marcello Mastroianni i-au demonstrat talentul actoricesc.

Intens curtată de Cary Grant, Sophia Loren a ales să se căsătorească în 1957 cu producătorul italian Carlo Ponti, pe care l-a întâlnit când avea 16 ani. Cununia lor a fost declarată ilegală de Biserica Catolică (nu recunoștea divorțul lui Ponti de prima soție), obligându-i pe cei doi să se mute în Franța, unde au reușit să se căsătorească în 1966.

Meryl Streep

Meryl Streep este regina incontestabilă a Oscarurilor – 21 de nominalizări, mai mult decât oricare alt actor, și 3 victorii: pentru filmele Kramer contra Kramer (1979), Alegerea Sophiei (1982) și Doamna de fier (2011). Apreciată pentru tehnica dramatică și expresivitatea feței, dar și pentru capacitatea de a aborda diferite dialecte, Streep poate interpreta o gamă uimitoare de emoții, trecând fără efort, aproape cameleonic, de la roluri în comedii și filme romantice la roluri dramatice și pelicule istorice.

Streep a studiat arta dramatică la Universitatea Yale și a debutat în 1975, într-un spectacol pe Broadway. Abia doi ani mai târziu a primit un rol secundar în filmul Julia, alături de Jane Fonda. Perfecționistă și meticuloasă în pregătirea rolurilor, Meryl Streep a învățat să cânte la vioară pentru Muzica inimii, a cântat live pe platou pentru pelicula Florence Foster Jenkins și s-a pregătit luni întregi pentru Doamna de fier pentru a deprinde timbrul vocii și manierismele lui Margaret Thatcher. Căsătorită din 1978 cu sculptorul Don Gummer, Meryl Streep este admirată pentru una dintre cele mai longevive și discrete căsnicii de la Hollywood. 

 

Halle Berry

Pentru interpretarea sa din drama Monster’s Ball, Halle Berry a primit în 2002 Oscarul pentru cea mai bună actriță într-un rol principal, devenind astfel prima și unica femeie de origine afro-americană distinsă cu acest premiu. Înaintea ei, doar două actrițe afro-americane fuseseră premiate, dar pentru roluri secundare – Hattie McDaniel în 1940 și Whoopi Goldberg în 1991.

După numeroase participări la concursuri de frumusețe în adolescență (Berry a fost prima femeie afro-americană înscrisă în competiția Miss World), a debutat ca actriță în 1989 într-un serial de televiziune. Rolul care i-a deschis porțile Hollywoodului a fost cel al unei dependente de droguri în filmul Jungle Fever (1991), demonstrând că este o actriță tenace, dedicată autenticității personajelor pe care le interpretează. În anul 2000, Halle Berry a câștigat un Glob de aur și un Emmy pentru rolul din filmul biografic Introducing Dorothy Dandrige, povestea primei femei afro-americane nominalizate la Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol principal. 

 

Kathryn Bigelow

Pe 7 martie 2010, Kathryn Bigelow scria istoria Oscarurilor devenind prima și unica femeie distinsă cu premiul pentru cel mai bun regizor pentru drama de război The Hurt Locker. În acea seară, The Hurt Locker a câștigat șase Oscaruri, eclipsând filmul Avatar regizat de James Cameron, fostul soț al lui Bigelow. O pictoriță talentată, ea a studiat mai întâi artele plastice la Institutul de Artă din San Francisco, apoi s-a specializat în film la Universitatea Columbia din New York. Cunoscută pentru imaginile vizuale puternice și secvențele de acțiune filmate cu încetinitorul, Kathryn Bigelow preferă să regizeze drame în care eroii principali sunt măcinați de conflicte interioare puternice. Pelicule precum Zero Dark Thirty (2012), o cronică despre urmărirea și capturarea lui Osama bin Laden, pentru care a primit a doua nominalizare la Oscar, și Detroit (2017), despre revoltele de stradă din 1967 din orașul Detroit, au demontat mitul regizorului-femeie sensibil, atras de filme romantice și comedii.

Brenda Chapman

Numele Brendei Chapman nu este la fel de răsunător precum al lui Meryl Streep, dar, asemenea actriței, va rămâne pentru totdeauna în istoria Oscarurilor. În 2013, Chapman a devenit prima femeie care a câștigat un Oscar pentru cel mai bun lungmetraj de animație cu desenul animat Neînfricată. Pasionată de animație din adolescență, Chapman are o carieră lungă în domeniu, participând la realizarea unor filme precum Mica sirenă, Frumoasa și Bestia și Regele leu. În 1998, când a semnat regia Prințul Egiptului pentru DreamWorks, a devenit prima femeie din lume care a regizat un lungmetraj de desene animate pentru un studio de la Hollywood; doar trei femei înaintea sa mai reușiseră acest lucru dar în filme independente realizate în afara Cetății filmului. Neînfricată, o poveste la care a lucrat 8 ani și pentru care s-a inspirat din relația cu fiica sa, Emma Rose, i-a adus recunoașterea pentru talentul său și i-a dat posibilitatea de a spune o poveste pentru și despre fete puternice, care îndrăznesc și nu se lasă definite de ceea ce cred ceilalți că pot sau nu pot să facă.

Sofia Coppola

Pentru comedia dramatică Rătăciți în cuvinte, Sofia Coppola a primit în 2004 trei nominalizări la premiile Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu original și cel mai bun regizor. Astfel, după Lina Wertmuller în 1975 și Jane Campion în 1993, era a treia femeie și prima americancă recunoscută de Academie pentru viziunea sa regizorală. Deși a pierdut Oscarul pentru regie, Coppola a primit distincția pentru cel mai bun scenariu original, una din cele 16 scenariste care au fost premiate din 1928 până în prezent. 

În copilărie a cochetat cu actoria, apărând în filmele tatălui său, Francis Ford Coppola, dar, după criticile dure primite pentru rolul din Nașul: Partea a III-a, s-a reorientat mai întâi spre pictură și fotografie, apoi spre regie. Mereu în căutare de proiecte noi, Coppola nu se limitează la film –  în 2008 a creat o linie de genți pentru Louis Vuitton, iar în 2016 a pus în scenă opera La traviata de Giuseppe Verdi în colaborare cu Valentino. În 2017, Coppola a devenit a doua femeie câștigătoare a distincției pentru cea mai bună regie la Festivalul de film de la Cannes.

 

Viola Davis

Absolventă a prestigioasei școli Julliard, Viola Davis a debutat în 1996 pe Broadway și a fost imediat nominalizată pentru un premiu Tony, acordat în Statele Unite pentru excelența în teatru. Interpretările sale precise, care dau dovadă de control și prezență scenică, i-au propulsat cariera la Hollywood și au dovedit că este o actriță versatilă, care trece fără efort de la lungmetraje la teatru și televiziune, după cum o demonstrează cele două nominalizări la Globurile de aur și un Emmy pentru rolul său în serialul TV Cum să scapi nepedepsit.

În istoria de 90 de ani a Oscarurilor, doar zece femei afro-americane au fost nominalizate pentru interpretarea lor într-un rol principal, iar Davis a atras atenția Academiei pentru prima dată în drama The Help (2011). În 2017, când a primit distincția pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar pentru pelicula Fences, Davis a devenit artista afro-americană cu cele mai multe nominalizări la Oscar, trei la număr. Între timp, doar Octavia Spencer a reușit să-i egaleze performanța.

Rachel Morrison

De la prima ceremonie de decernare a Oscarurilor în 1928, peste 600 de filme au fost nominalizate la categoria cea mai bună imagine, dar niciuna dintre aceste pelicule nu a avut o femeie în spatele aparatului de filmat. Anul acesta, nominalizarea istorică a lui Rachel Morrison pentru filmul Mudbound, o dramă intensă care urmărește destinele a două familii în sudul segregat al Statelor Unite, a demonstrat că sexul nu ar trebui să fie un criteriu de evaluare a abilităților artistice sau de tehnician ale unui cineast.

Pasionată de fotografie de mică, Morrison și-a început cariera în televiziune cu seriale și lungmetraje, a colaborat cu Yves Saint Laurent și a semnat imaginea pentru mai multe documentare, fiind nominalizată în 2006 la premiile Emmy cu filmul documentar Rikers High.

Deși pe 4 martie a pierdut Oscarul în fața lui Roger A. Deakins, un veteran al cinematografiei, criticii de film pariază pe Rachel Morrison pentru premiile din 2019, când preconizează că va fi nominalizată din nou, pentru pelicula Pantera neagră.

 

Text: Mona-Silvia Timofte

Foto: Gulliver/Getty Images Editorial, istock

Comments

comments

Lasă un răspuns