Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Teodora Ghenciu: La o televiziune de știri, trebuie să fii creativ

Teodora Ghenciu: La o televiziune de știri, trebuie să fii creativ

Teodora Ghenciu, prezentator de știri la Digi 24, știe ce înseamnă să fii o persoană publică.

Tocmai de aceea este zgârcită cu detaliile despre viața ei. Așadar, știm că e un profesionist de televiziune, este căsătorita, are un copil, e pasionată de lectură și gastronomie și… mai aflăm câte ceva din ce ne mărturisește ea în interviu.

Crezi în valoarea absolută a frumuseții feminine ca armă și atu? Când ți-a fost de folos această calitate și când te-a deranjat eticheta de „fată frumoasă“?

Nimic nu este absolut. Cu atât mai puțin frumusețea, atât de trecătoare și atât de subiectivă. Cred că frumusețea e mai degrabă un atu decât o armă. Dintre două persoane cu abilități asemănătoare, va câștiga întotdeauna cea care bucură și ochiul. Dacă o persoană bucură însă doar ochiul, nu cred că va avea ceva de câștigat pe termen lung. Cred deci că frumusețea îți poate fi de folos atunci când pui pe lângă ea și altceva: bunătate, modestie, înțelepciune, bun-simț, inteligență. Dacă am apelat la măcar una dintre aceste calități în același timp cu frumusețea, atunci, da, pot spune că frumusețea mi-a folosit. Poate am obținut un avertisment în loc de o amendă rutieră sau o informație în plus de la o sursă. Frumusețea de una singură însă nu mi-a fost niciodată de niciun folos. N-am câștigat bani din pictoriale, nu am făcut reclamă la șampon.

Etichetarea cu sensul de„frumoasă și atât“ mă deranja mai mult când eram adolescentă și voiam să arăt lumii că pot muta munții și să zbor fără aripi. Acum, dacă simt o astfel de etichetare, și contează pentru mine persoana care pune această etichetă, apelez doar la răbdare și aștept ca timpul să îi dovedească contrariul. Nu cred că trebuie să faci eforturi ca să dovedești că ești mai mult decât frumoasă. Dacă ești, se va vedea asta în timp.

Pupitrul știrilor nu te lipsește de creativitate? Nu, deloc. La o televiziune de știri cum este Digi 24, unde actualitatea se întâmplă în direct, n-ai încotro și trebuie să fii creativ, spontan, să improvizezi. De la pupitrul de știri creezi texte, întrebări pentru invitați, teme de discuție, idei de potențiali invitați și potențiale subiecte de știri. Și în general lucrezi cu informație, cu oameni și cu idei. Așadar, e mult loc pentru creativitate.

Dintre informațiile pe care le-ai adus pe ecran, care te-a emoționat cel mai mult, dincolo de impactul mediatic?

Greu de făcut o selecție! Au fost atât de multe știri impresionante… Pentru că, de obicei, un subiect devine știre doar dacă e impresionant. Cert e, cel puțin de când am devenit mamă, că mă emoționează mult mai mult știrile despre copii. Abandonați, săraci, bătuți, lipsiți de educație, de viitor.

Chiar anul acesta am lucrat la o campanie despre abuzurile de diverse forme asupra copiilor. Și, dincolo de cazurile transmise de colegii din țară, cu minori exploatați prin nu știu ce sate, care toate erau impresionante, m-a marcat mult cazul unor tineri pe care i-am filmat eu aici, în București. Niște tineri de 19-20 de ani care fuseseră crescuți în niște orfelinate de la țară, din zona Moldovei, și care știau despre viață cam cât știe un copil de clasa a doua. Nu ieșiseră niciodată de acolo, nimeni nu și-a bătut capul să-i învețe nimic. Iar efectul asupra lor mi s-a părut de domeniul fantasticului. Nu intraseră niciodată într-o bucătărie, nu știau, de exemplu, că pâinea iese întreagă din cuptor, nu vine tăiată, așa cum ei o văzuseră toată viața, doar pe masă, adusă de îngrijitoare. Nu știau că unele fructe se mănâncă fără coajă, nu aveau valoarea banilor. I-am lăudat pe cei care și-au propus să-i învețe viața de la zero. O fundație.

Cum ar fi viața fără știri?

Viața mea probabil că ar fi cam ciudată, pentru că lucrez la știri de zece ani și nevoia de a fi la curent cu informațiile cred că deja mi-a intrat în sânge.

Viața, în general, probabil că ar fi mai liniștită. Oamenii nu și-ar mai pune multe probleme, pentru că pur și simplu nu ar ști de ele. Dar să nu știi nu cred că te face mai fericit, ci pur și simplu mai neștiutor. Deci mai naiv, mai ușor de manipulat, mai indecis, mai neinformat, mai puțin puternic.

Ce faci în timpul liber?

Timpul liber înseamnă pentru mine familie, prieteni, excursii, activități în aer liber, citit, decorat casa, cumpărături, gătit, socializare și divertisment. Ca pentru oricine.

Cât timp îți acorzi ție zilnic?

Sunt zile în care constat că mi-am dedicat zero minute, altele în care mi-e suficient să-mi beau cafeaua în liniște și unele în care reușesc să am o activitate de cel puțin o oră, două doar pentru mine: o întâlnire cu o prietenă, înot, masaj, sport, salon.

Familia e aproape tine? Cum arată o zi obișnuită acasă?

Familia aleasă, adică soțul și copilul, o am aproape în fiecare zi. Familia în care am crescut, adică părinții, o am departe. La trei ore distanță, la Galați. Și reușim să ne vedem măcar o dată pe lună. Zilele diferă, dar pot spune că într-o zi obișnuită petrecem cel puțin o oră, două seara toți trei. Eu, soțul și copilul. Și ne străduim de fiecare dată să fie timp de calitate.

Uiți și ierți cu ușurință oamenii și întâmplările care te-au rănit?

Din păcate, ăsta este un capitol la care mai am de lucrat. Eu cu mine. De iertat să zicem că îmi iese. Mai greu e cu uitatul.

Ce eveniment ți-a schimbat radical viața și cum anume?

Schimbările radicale din viața mea au fost plecatul de acasă, de la părinți, și venitul la facultate la București, intrarea în televiziune, nașterea copilului.

Mai ai timp de lectură, de un spectacol?

Timp pentru lectură încerc să-mi fac cât mai des posibil, pentru că îmi place să citesc, am nevoie să citesc și am și niște obiective în acest sens, personale, anuale. Mersul la spectacole, în schimb, e mai dificil de când am copil, pentru că, neavând părinții aproape, nu prea am cu cine să-l las pe cel mic seara. Anul ăsta, cred că am reușit să văd o singură piesă de teatru, neconvențională, ce-i drept, căci doar acelea se joacă la ore târzii, după ce adoarme copilul și reușești să pleci de acasă. Am văzut însă mai multe piese de teatru și spectacole pentru copii. 🙂

Ce înseamnă pentru tine devenirea, împlinirea, a trăi frumos?

Să trăiești frumos cred că înseamnă să te bucuri când te trezești doar pentru că ai deschis ochii și să te bucuri când te culci, pentru ziua care s-a încheiat. Și să faci asta fără să-i superi pe alții. Să fii fericit cu tine și cu viața pe care o ai, fără ca asta să însemne să faci pe cineva nefericit. Mai departe, ce înseamnă fericirea, împlinirea… sunt lucruri pe care fiecare le descoperă, în fiecare zi.

Pentru mine, împlinirea vine când simt că am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a atinge un anumit scop. Pentru asta, trebuie să am un scop și motivația să ating acel scop.

Dacă reușesc să și realizez ceea ce mi-am propus, atunci deja vorbim de o bucățică de fericire. Iar starea de împlinire vine din astfel de bucăți de fericire. Cu cât sunt mai multe, cu atât te simți mai împlinit.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr39/29.09.2016
Autor: Ivana Iancu
Sursa foto: Digi24

Comments

comments

Lasă un răspuns