Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Teodora Trompea: O zi bună este compusă din mici bucurii

Teodora Trompea: O zi bună este compusă din mici bucurii

Jurnalista Teodora Tompea prezintă Știrile Digi24 în weekend și Focus Europa în fiecare vineri seară, emisiune realizată în colaborare cu Deutsche Welle. Originară din Iași, Teodora este absolventă a Facultății de Jurnalism, îi plac călătoriile, are vocația prieteniei și caută frumosul, ineditul, armonia în lucrurile simple.

Inteligentă, elegantă și profesionistă. Cam în jurul acestor trei cuvinte se învârt titlurile interviurilor cu tine. Ce ar fi de adăugat la schița de portret?

Mulțumesc pentru aprecieri. Cred că putem adăuga pragmatică, perseverentă, ambițioasă. Și sensibilă. Iar cei care mă cunosc dincolo de sfera profesională știu cel mai bine asta.

Ești de ceva vreme pe piața media, așa că aș vrea sa punctăm cei mai importanți pași din cariera ta.

Am fost și sunt și din punctul ăsta de vedere o norocoasă. Fiecare pas a însemnat de fapt o evoluție, fie că am lucrat în radio, în PR, am studiat în afara țării ori i-am îndrumat la cursuri sau workshopuri pe tinerii dornici să devină jurnaliști. Toate astea au fost mereu o reală schimbare în bine pentru mine. Cel mai important pas în cariera de jurnalist este ceea ce am făcut la Digi24. Mai ales venirea la București.

Pe drumul acesta ai fost singură ori ai întâlnit oameni care au avut încredere în tine și te-au sprijinit necondiționat?

Fără oameni care să aibă încredere în mine și să mă susțină, nu aș fi reușit. Iar misiunea e ca eu să-i fac mândri de asta. Norocul face că sunt oameni care mă sprijină constant. În primul rând familia, acolo unde se află cu adevărat prieteni, mentori, critici. Sunt și oameni care mi-au oferit în fiecare etapă din viața mea încredere, lecții, sfaturi, m-au contrazis, mi-au pus piedici ori nu m-au aprobat. Am învățat multe și de la cei care nu sunt pe aceeași lungime de undă cu mine.

Faci și tu același lucru ca începătorii din echipa Digi?

Obișnuiam să o fac mai mult în echipa de la Iași, unde ritmul de lucru este diferit și mult mai liniștit față de cel din București. Dar cu mare plăcere sunt alături de studenții sau elevii care mă roagă să le povestesc sau să-i învăț ce știu eu mai bine. Fără dubiu, echipa Digi e formată din profesioniști, iar începătorii sunt ajutați și sfătuiți ori de câte ori au nevoie sau se ivește ocazia. Ritmul alert însă te face să prinzi totul din mers. Și să devii autodidact. E mai greu, dar poate mai de folos.

Matematica a fost punctul tău forte? Ce ți-a plăcut în gimnaziu, de pildă, la acest obiect pe care eu l-am detestat?

Am mai degrabă o gândire matematică, însă materia nu mi-a plăcut neapărat în liceu. Cred că, de fapt, felul în care ajungea să fie explicată matematica mă deranja mai mult. Și, chiar dacă sunt o fire destul de tehnică, apreciez când un lucru este explicat și făcut cu multă originalitate și creativitate. Cred că asta a lipsit de la orele de matematică!

Corigențe ai avut la vreun obiect?

Nu.

Ce legătură are felul cum înveți la școală cu o carieră de succes în media?

Ca în orice carieră, școala este foarte importantă. Însă nu cred că ajută atunci când ești prea încrâncenat, când vânezi doar note, diplome sau distincții pe hârtie. Școala te ajută enorm în viață și ar trebui să înțelegem că suntem diferiți și că este extrem de onorabil să vrei să ajungi profesor, așa cum este extraordinar să vrei să devii mecanic de tren. Asta înseamnă școală, perfecționare într-un domeniu care e pentru tine și care îți place.

Ești chibzuită și ordonată. Îți arhivezi chitanțele? 

Chibzuită sunt într-o oarecare limită. Însă niciodată nu voi păstra chitanțe sau evidențe prea multe.  Sunt mai degrabă selectivă cu lucrurile în care investesc.

Cât de util mai e umorul, nu doar în emisiuni, ci, spre exemplu, în trafic?

Extrem de important. Și autoironia este foarte importantă. Dacă nu facem haz de necaz, tindem să exagerăm și să ne alimentăm stresul. Uneori, par mai serioasă decât sunt, dar de fapt mă distrez copios pe seama multor lucruri din viața de zi cu zi.

Îți plac elogiile de pe net? Devine acest lucru un joc de imagine sau un mod de a exista?

Cred că e un joc cu un câștig pe termen foarte scurt. Lucrurile cu adevărat importante nu se desfășoară pe net. Normal că te bucură, te flatează complimente sau elogii din partea oricui, dar, dacă ești destul de rațional, știi ce e cu adevărat important.

Cum este întâlnirea cu românii de pe stradă, din piață?

Cred că oamenii au înțeles că nu există prea multe vedete adevărate în România și că inclusiv prezentatorii au o meserie ca oricare alta. Doar că noi, cei care apărem la televizor, suntem mult mai expuși. Am senzația că publicul apreciază modestia și simplitatea. Sau așa îmi place să cred. Au existat de-a lungul timpului oameni care mi-au spus că mă cunosc de la știri și mi-au transmis gândurile bune. Normal că mă bucură. Eu țin cont și de părerile celor care au critici la adresa mea, pentru că văd astfel ce pot să îmbunătățesc la mine.

Te consideri vedetă?

Nu, sub nicio formă. Cum am spus și mai sus, nu cred că există prea multe vedete la noi în țară.

Educația și instruirea au fost foarte importante pentru generația ta. Societatea actuală le tratează cu un pic de dispreț. Care este atitudinea ta față de acest subiect?

Da, din păcate, este un subiect extrem de sensibil în societatea de astăzi. Trăim vremuri în care valorile dispar treptat și pare că nu găsim nimic să punem în loc. Vreau să cred că nu e așa, iar ceea ce trăim acum e o perioadă de tranziție. Cred în generația de astăzi, cred că va reuși în viitor poate prețuind mai mult trecutul. Așa cum cred că mentalitatea colectivă a acestei societăți își va schimba puțin traiectoria – de la încrâncenare, hater-eală, așa cum i se spune azi, la deschidere și toleranță unul față de celălalt. Dacă ar fi să îmi doresc să învățăm ceva, e să nu mai așteptăm mereu ceva în schimb. Să facem bine și atât. Să perseverăm și atunci când nu reușim.

Îmi place că ți-ai păstrat de-a lungul timpului un nivel constant al notorietății, știind să îți duci viața personală cu discreție. Care e secretul?

Simplu: să faci o diferență între job și tot ce se întâmplă în viața privată. Pe de altă parte, nu sunt o persoană mondenă și nici nu îmi place să mă expun foarte mult. Cred că, pe cât posibil, viața personală trebuie să se desfășoare fără public.

Cumperi și citești cărți? Ce răsfoiești în această perioadă?

Mereu am fost înconjurată de cărți, provin dintr-o familie de intelectuali și profesori. De cele mai multe ori, găsesc orice am nevoie acasă la părinții mei, dar sunt deschisă la recomandări, îmi comand uneori cărți de pe internet sau pierd ore bune într-o librărie. Trec uneori pe la toate rafturile. Tocmai am terminat de citit Vremuri second hand, carte scrisă de Svetlana Alexievici. O recomand.

Când ți-a fost tare greu?

Nici nu mai contează. Dacă astăzi sunt bine înseamnă că tot răul a trecut.

Îți planifici totul sau ești adepta lui carpe diem?

Și una, și alta. Depinde de moment, despre ce e vorba. Vacanțele pentru mine sunt carpe diem. Sau orice concediu și zile cu adevărat libere. În rest, când am multe lucruri de făcut, le planific destul de atent.

Dacă vorbim despre stil de viață, cum faci să îți fie bine?

Încercând să fac mai bine pentru mine și pentru cei dragi. Încercând să investesc în mine, să mă bucur de ceea ce am. Nu reușesc tot timpul, dar încerc. Trăiesc ca orice om, cu bune și rele. Și pe cât se poate de sănătos, dar fără să îmi impun lucruri foarte drastice.

Ce faceți în vacanțe? Ce luați de acolo și aduceți acasă?

Vacanțele care te poartă pur și simplu în locuri și momente frumoase. Nu sunt genul care să alerge dintr-un muzeu într-altul, dintr-un oraș în altul. Îmi place să savurez: un peisaj, o plajă, piața unui mare oraș agitată de turiști, un vin fiert la munte. Fără grabă și prea multe planificări. De acolo iau de obicei, pe lângă amintirile frumoase, scoici, pietre, nisip, magneți de frigider, mici obiecte care mi-au plăcut.

Test fulger

Seara ești… liniștită, acasă.

Pe la bucătărie treci… de multe ori pe zi. Mă relaxează gătitul, dacă am timp.

Când șofezi asculți… Am un playlist cu sute de piese dintre cele mai diverse. 

Alegerea hainelor este… culmea, nici pe departe o prioritate. Îmi place să mă îmbrac comod, simplu și de efect. Cel mai des îmi comand hainele de pe net. Nu mă dau în vânt după cumpărăturile în malluri. 

O zi bună din viața Teodorei arată… destul de simplu. Cu micile bucurii. O zi reușită la job, petrecută cu familia sau prietenii, o evadare în aer liber sau atunci când apuc să fac ceva ce doresc cu adevărat. Sunt ipostaze dintr-o zi sau din mai multe zile bune.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Ivana Iancu
Foto: PR (Elena Cosma)

Comments

comments

Lasă un răspuns