Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Valentin Sanfira: Am crescut în cântec și tradiție

Valentin Sanfira: Am crescut în cântec și tradiție

Bucătăreala a devenit „boală“ națională. Cu mici, cu mari, mămici, bunici și nepoți își încearcă talentul în bucătărie.

Experiențe culinare de tot felul exploatează și Valentin Sanfira, moderator la emisiunea „Mama ta gătește mai bine“ de la Prima TV. Valentin este interpret de muzică tradițională românească și studiază managementul afacerilor. Este familist și își respectă neamul și tradițiile.

Mama ta gătește mai bine decât alte mame? Cum te-ai convins de asta?

Mama mea gătește foarte bine mai ales felurile tradiționale. Consum și mâncăruri din alte bucătării, dar cea românească este pe placul meu. În general, îmi place mâncarea gătită bine, iar cea gătită de mama mea e, în mod clar, cea mai bună.

Cum e colaborarea cu domnul Vârlan?

E o colaborare foarte bună și pot spune că suntem chiar prieteni, mă iubește, suntem prieteni, mă ajută, mă sprijină dacă am momente mai grele. De multe ori i-am cerut sfatul și mi l-a dat din tot sufletul! Am ajuns la al doilea sezon împreună. 

Îți împărtășește și secrete din bucătăria unui chef?

Daaa, îmi împărtășește, să știi! Eu îl ascult cu tot dragul… și nu înțeleg nimic! Dânsul crede că totuși s-o prinde ceva de mine. Cum, de altfel, și eu îi povestesc de-ale mele cu muzica și cred că înțelege!

Încerci să te lansezi în business făcând studii de management?

Bucătăreala poate fi o afacere? Fac Managementul Afacerilor și consider că e bine pentru mine. Dincolo de carieră, trebuie să știu să mă manageriez singur. Dacă bucătăreala este o afacere, asta mai bine îl întrebați pe domnul Vârlan. Pentru mine în niciun caz, pentru că, la cum gătesc eu, mor clienții.

Ești interpret de muzică tradițională românească. Ce modele ai avut și cum a început povestea cântecului pentru tine?

Sunt din familie de țărani și se asculta muzică populară la mine acasă. Am crescut ascultând Maria Ciobanu, Irina Loghin, Ion Dolănescu. Am crescut în cântec și tradiție și de aici a plecat totul.

Dănciuleşti este satul tău natal. Cât au păstrat locuitorii de acolo din tradițiile de Crăciun și de Anul Nou?

Din păcate, tradițiile nu mai sunt așa ca altă dată, pentru că oamenii s-au modernizat și au îndepărtat tradiția, negândindu-se că astfel ne putem pierde identitatea. Eu încerc pe cât posibil să păstrez și să cânt la horele satului. De sărbători, de Paște și de Crăciun, se mai ține hora satului. De altfel, sunt și fel de fel de locații noi, nu se mai țin ca odată, la căminul cultural, dar e bine că totuși se mai țin, așa cum se poate. După ora 12 noaptea, oricum începe discoteca, dar important este că sunt și la horă. Dacă vin eu, având în vedere că sunt vedeta lor, stau cu mine până mai târziu și uită de discotecă. Asta mă face să cred că pot întoarce oamenii către tradiții. Mai ales pe cei din generația mea. În rest, se mai păstrează tradiția la nunți, la înmormântări, pentru că sunt niște ritualuri care în tradiția laică sunt păstrate cu sfințenie. 

În copilărie mergeai cu colindatul, cu plugușorul sau cu sorcova?

Da. Am mers la toate. Am trecut prin toate. Când eram mai mititel – cu sorcova, apoi cu plugușorul, cu capra, cu steaua. Îmi plăcea să merg la colindat, să cânt și să mă asculte lumea. Îmi plăcea de mic să fiu în centrul atenției.

Ce bunătăți gătești tu de Crăciun?

De Crăciun, mama se ocupă de toate bunătățile, pentru că eu ajung în ajun de Crăciun. În copilărie, o ajutam la cârnați, la caltaboși, la prăjituri. Și eu, și frații mei ajutam, fiecare cum putea.

Un interpret de muzică tradițională creează cântece sau mai găsește piese interesante pe la bătrânii din sate?

De la bătrâni găsesc povești interesante și eu îmi creez textele, dar bineînțeles că mă inspiră cei din jurul meu, mai ales oamenii de la țară, care au o înțelepciune aparte. În simplitatea lor găsești multă înțelepciune și o vorbă spusă de un țăran te face să cugeți și să te gândești de fapt ce e viața. 

Știi să dai cu sapa sau cu coasa?

Da, știu. Știu tot ce se întâmplă la țară, mă pricep pentru că am crescut acolo și am trecut prin toate. Că la țară trebuie să muncești…

Dar să porți un papion?

Da, normal, fără lipsă de modestie, îmi stă foarte bine. Sunt un bărbat bine când mă îmbrac elegant. Ce-i drept, mie mi se pare că ținuta cea mai elegantă este costumul popular care te înnobilează. Cât de scump ar fi un costum, un costum popular îți dă o altă alură dacă știi să-l porți.

Mai ai nevoie de principiile inoculate în perioada celor șapte ani de-acasă?

Dacă nu ai prins cei șapte ani de-acasă la timpul lor, ori ești autodidact și înveți din greșelile altora și te autoeduci, ori rămâi așa cum vrea soarta. 

Cum te-ai împrietenit cu televiziunea?

Vrei, nu vrei, te împrietenești, pentru că, dacă nu apari pe sticlă, mai ales ca interpret, nu exiști, oricât de bun ai fi. Asta e promovarea primordială pentru noi, cântăreții. Să fii în fața oamenilor, să te vadă, să știe ce poți, să-ți asculte cântecul. Nu mi-am dorit niciodată să fiu prezentator, a fost o întâmplare, mi s-a spus că pot și eu am crezut. Și i-am dat bătaie! „Sticla“ te poate face mare, dar te și poate pune într-o lumină proastă. Trebuie să ai mare grijă întru totul, pentru că oamenii nu te percep așa cum ești doar văzându-te la televizor. De multe ori, ești nevoit să joci niște roluri, ceea ce mie nu prea îmi stă în caracter. Dovada este că, în emisiunea Mama mea gătește mai bine, eu încerc să fiu cât mai natural și să fiu cât mai normal, pentru că, dacă mi s-ar impune să fiu altfel, nu cred că aș reuși, fiindcă nu pot să joc teatru.

Dar cu bucătăreala?

Am fost prieteni dintotdeauna, pentru că am fost nevoit ca de la 16 ani să mă întrețin singur, să locuiesc singur. Am plecat de la țară și a trebuit să mă descurc. Am gătit mai prost, mai bine, până m-am obișnuit să fac cât de cât o mâncare ca să pot să trăiesc. Viața te învață.

Călătoriile prin lume ce te-au învățat?

Nu călătoresc foarte mult. Am călătorit doar cu cântecul, pentru că am fost să cânt în lume. Nu-mi place să plec din țară. Indiferent ce vacanță scumpă mi-ar oferi cineva sau în care m-aș duce eu, nu pot sta mai mult de trei zile. Asta e limita la mine!

Cu ce gând aștepți noul an?

Să îmi dea Dumnezeu sănătate, să-mi scoată în cale oameni frumoși care să mă ajute să mă dezvolt și de la care să am ce să învăț. Și îmi doresc, de ce nu, o familie. Dar asta, când o vrea Dumnezeu, pentru că eu chiar cred în soartă. În rest, aș vrea să fie ai mei sănătoși. De fiecare dată, la început de an îmi doresc ca ai mei să fie bine, pentru că mie îmi dau putere și pot trece peste toate alături de ei. Și să-mi țină Dumnezeu glasul, că asta e ce am pe lumea asta. Îmi e tare drag și să vin la emisiunea Mama mea gătește mai bine, așa că asta îmi doresc și la anul.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr50/15.12.2016
Autor: Ivana Iancu
Sursa foto: Prima TV

Comments

comments

Lasă un răspuns