Vitamine pentru imunitatea copiilor cu diabet

Vitamine pentru imunitatea copiilor cu diabet

Vitaminele și mineralele, ca parte a unei diete echilibrate, sunt importante pentru vitalitatea, creșterea iș dezvoltarea  adecvată a organismului copilului.

Copiii cu diabet sunt mai sensibili, iar vremea schimbătoare de început de toamnă și începerea activității în grădinițe și școli vin însoțite de infecții virale, de obicei, inofensive, ale tractului respirator superior, cu simptome precum tuse, curgerea nasului, dureri ale urechilor și gâtului.

Copiii mici răcesc, în medie, de şase până la de zece ori pe an. Cum le întărești imunitatea? Iată: o dietă echilibrată, cu legume, fructe și fibre; exerciții fizice regulate, pe cât posibil în aer  liber, chiar și în timpul iernii; somn suficient.

VITAMINE ȘI MINERALE ÎN FARFURIE

Dintre toate armele împotriva îmbolnăvirilor de tot felul, meniul zilnic ocupă un loc fruntaș, de aceea trebuie să fie cât mai bogat în vitamine și minerale.

♦ Vitamina A, sub formă de betacaroten, apare în morcovi, dovlecei, ardei, sfeclă roșie și legume verzi, cum ar fi guliile şi spanacul. Această vitamină consolidează bariera naturală împotriva virusurilor și bacteriilor.
♦ Vitamina C susține celulele albe din sânge în lupta împotriva agenților patogeni şi poate ajuta la atenuarea simptomelor, în cursul infecțiilor. Un pahar de suc de portocale, o porție de 150 de grame de broccoli sau varză de Bruxelles, un măr și un kiwi oferă mai multă vitamina C decât are nevoie organismul zilnic.
♦ În privința mineralelor: fier, zinc și seleniu, iată combinația de minerale care întărește sistemul imunitar.
Fierul apare în carne şi gălbenuş de ou, semințe de dovleac, legume cu frunze verzi. Zincul poate fi găsit în leguminoase (năut, linte, fasole). Seleniul este vital pentru funcționarea sistemului imunitar. Împreună cu vitaminele E, C și B3, seleniul
acționează ca antioxidant în lupta cu radicalii liberi din  organism. Îl găsești în pește,carne, ouă, cereale.

ULEIUL DIN FICAT DE COD, UN BUN ALIAT

Uleiul de pește este bogat în vitaminele A şi D. Vitamina D este benefică nu doar pentru metabolismul osos, ci, de  asemenea, și pentru sistemul imunitar. Vitamina D modulează răspunsurile imune şi inflamatorii.

Mod de administrare: Câte o lingură, zilnic, în cure de 2-3 luni, fără întrerupere, cu o pauză de 2-3 săptămâni.

Articol aparut in revista ABCDiabet

Citeste si:

text: Grigoriana BRUJAN

foto: pixabay.com

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult