Esti aici
Femeia.ro > Carieră > 5 femei care schimbă lumea

5 femei care schimbă lumea

Dansatoare sau muzicieni, activiste sau sportive, avocate sau politicieni, numele lor ne sunt mai puțin cunoscute decât ale vedetelor de la televizor, deși viețile și carierele lor sfidează prejudecăți, doboară bariere și schimbă lumea în care trăim, pavând drumul pentru următoarele generații de femei care cred că totul este posibil.

Dirijoarea

Xian Zhang

Născută în 1973 în nord-estul Chinei, Xian Zhang a început să studieze muzica la 2 ani cu mama sa, pe un pian construit de tatăl ei. Și-a continuat studiile la Conservatorul Central de Muzică din Beijing, iar la 19 ani dirija deja orchestra Operei Naționale Chineze. Cariera sa este o suită de premiere – prima femeie din lume director muzical al Orchestrei Simfonice „Giuseppe Verdi” din Milano, prima femeie dirijor al uneia dintre orchestrele BBC și prima femeie dirijor numită director muzical al Orchestrei Simfonice din New Jersey. Într-un domeniu dur, competitiv și dominat de bărbați, Xian Zhang demonstrează că femeile pot avea o carieră de succes și o viață de familie împlinită, iar cei doi băieți pe care îi are cu soțul său demonstrează acest lucru.

Înotătoarea

Yusra Mardini

La Jocurile Olimpice de vară din 2016, Yusra Mardini a concurat ca atlet independent în probele de înot feminin. Participarea sa în echipa olimpică, alături de alți nouă sportivi cu statut de refugiat, a atras atenția publicului asupra problemelor migranților și a dificultăților înfruntate de atleții ce se antrenează în zone afectate de război. Deja o înotătoare de succes în Damasc, Yusra a fost forțată să fugă din Siria alături de sora sa, traversând Libanul și Turcia înainte de a ajunge în Grecia. Pe mare, motorul bărcii în care se afla și transporta 20 de persoane în loc de șase a cedat. Yusra, sora sa și alte două persoane au înotat timp de trei ore, susținând barca pentru a nu se răsturna, până au ajuns în insula Lesbos, devenind astfel un simbol pentru perseverența și puterea femeilor refugiate.

Primatologul

Jane Goodall

Considerată unul dintre cei mai importanți primatologi din lume, Jane Goodall a studiat timp de 55 de ani viața și obiceiurile cimpanzeilor din Tanzania, atrăgând atenția asupra asemănărilor la nivelul emoțiilor, inteligenței și interacțiunilor sociale între oameni și aceste animale.  Pasiunea sa, dedicarea și metodele de cercetare neconvenționale pe care le-a abordat au ajutat-o să producă unele dintre cele mai inovative studii în domeniul primatologiei, devenind un model pentru toate femeile care urmează o carieră în cercetare sau în științele naturale. Susținătoare a protecției mediului și ecologiei, a înființat Institutul Jane Goodall, devenind un lider la nivel global în eforturile sale de protejare a cimpanzeilor și a habitatului lor natural. 

Balerina

Misty Copeland

În 2015, Misty Copeland era ridicată la rangul de prim-balerină a Teatrului American de Balet, una dintre cele mai prestigioase companii de dans din lume. Astfel, la 32 de ani scria istorie, fiind prima femeie de origine afro-americană numită în această poziție. Contrar tradiției de a începe lecțiile la o vârstă fragedă, ea a descoperit baletul abia la 13 ani, iar doi ani mai târziu dansa deja profesionist, o adevărată performanță în lumea dansului clasic.

Povestea sa de viață se aseamănă cu cea dintr-un film – sărăcie, probleme familiale și marginalizare, dar și talent și dorință de a demonstra că poate reuși, în ciuda prejudecăților. Nominalizată de revista Time drept una dintre cele mai influente personalități ale anului 2015, Misty Copeland a pavat drumul pentru toate acele fete cărora li se spune că este prea târziu să își urmeze visul.

Activista

Manal al-Sharif

În 2011, în Arabia Saudită, unde femeilor nu le era permis să conducă, Manal al-Sharif a făcut public un film cu ea la volanul unei mașini pentru a atrage atenția asupra politicilor discriminatorii din țara ei. Clipul video și campania Women2Drive, inițiată pe rețelele de socializare pentru susținerea dreptului femeilor saudite de a învăța să conducă, au dus la arestarea ei, dar și la creșterea vizibilității restricțiilor cu care femeile saudite se confruntă în viața de zi cu zi. Critic activ al guvernului saudit, Manal al-Sharif continuă să atragă atenția în mediul online asupra unor probleme precum lipsa alegerilor pentru Consiliul Shura, instituția cea mai apropiată de parlament din Arabia Saudită.

Judecătoarea

Ruth Bader Ginsburg

În 1993, Ruth Bader Ginsburg devenea a doua femeie din istoria S.U.A. membru al Curții Supreme de Justiție. Timp de 16 ani, până la următoarea nominalizare a unei femei în această instituție, opiniile sale au fost asociate cu o atitudine de disidență și cu imaginea unei feministe cu viziuni radicale. Ruth Bader Ginsburg și-a dedicat cariera combaterii discriminării femeilor în justiție și transformării felului în care acestea sunt tratate în fața legii. Gulerele din dantelă albă pe care le poartă deasupra robei de judecător au transformat-o într-un fashion icon, iar viața sa de familie reprezintă un model pentru toate acele femei care cred cu tărie că poți să ai o viață profesională de succes și să fii mamă și soție în același timp.

Membra Parlamentului European

Licia Ronzulli

Când Licia Ronzulli  și-a adus pentru prima dată fetița de șase săptămâni la muncă, fotografiile cu mama politician votând în plenul Parlamentului European au declanșat dispute aprinse. Deși a declarat că decizia ei nu a fost una politică, ci bazată pe faptul că încă alăpta, și-a dorit totuși să atragă atenția asupra mamelor care își doresc să lucreze, dar nu au oportunitatea de a-și lua copiii la muncă, fiind astfel nevoite să renunțe la alăptat sau să facă compromisuri profesionale. Votând, ținând un discurs, cu o mină obosită sau zâmbind, cu fata sa în brațe, Licia Ronzulli a reușit să genereze o discuție importantă despre carieră și maternitate, determinând și alte femei politician să își ia copiii la muncă pentru a normaliza dorința mamelor de a avea o viață profesională.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mona Silvia Timofte
Foto: Getty Images

Comments

comments

Lasă un răspuns