Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Buget bine administrat, un pas înainte realizat

Buget bine administrat, un pas înainte realizat

Indiferent cât de mulți bani am câștiga, parcă tot nu ne ajung. Unii dintre noi încercăm să fim mai cumpătați, mai calculați, mai ales acum, în perioada de criză, când mulți și-au pierdut serviciul sau li s-au redus veniturile. Din păcate, oricât ne-am strădui, nu întotdeauna reușim să cheltuim cu cap, să ne acoperim facturile, iar de economisit nici nu mai poate fi vorba. Iar când vin momente grele, precum această pandemie, dăm din colț în colț.

 

 

Pentru sfaturi avizate am stat de vorbă cu Anamaria Ciuhuță, care, după 19 ani de experiență în domeniul financiar-bancar, a devenit trainer certificat (în 2008) și de atunci îi învață cu pricepere, cu dăruire și cu răbdare deopotrivă pe copii și pe adulți cum să-și administreze banii, cum să facă economii, cum să-și îmbunătățească relația cu banii. Și asta prin intermediul site-ului său (financialparenting.eu), a cursurilor fizice, online sau a aparițiilor în mass-media.

Anamaria Ciuhuță, trainer certificat educație financiară

Iată ce am aflat de la ea:

De aproape 2 luni ne aflăm în izolare. Ca și cum îngrijorarea referitor la riscul de îmbolnăvire și tăierea relațiilor sociale nu ar fi suficiente, ne confruntăm cu o mulțime de griji: cum să ne drămuim banii, astfel încât să facem față cheltuielilor, facturilor, fără a ne mai împrumuta?

Îi drămuim cu mare grijă și atenție.

Dacă până acum nu am avut obieciul de a ține evidența banilor care ne intră în conturi și o listă de cheltuieli, dacă nu am învățat să ținem un buget, acum este momentul să o facem, este ușor de făcut și un instrument care ne ajută nu doar în timp de criză.

Banii care intră în cont sunt ușor de știut, totuși acum trebuie să luăm în calcul și posibile diminuări ale acestor venituri, nu știm cât timp durează perioada de criză și cât de stabil poate fi venitul sau chiar locul nostru de muncă în următoarea perioadă.

Apoi, analizăm lista cheltuielilor lunare și tăiem orice nu este o nevoie, orice nu ține de supraviețuirea nostră, acum nu este timp de dorințe costisitoare, vom învăța că bucuriile mici se pot realiza și fără bani.

Cei care au bani economisiți într-un fond de urgență vor apela la el, dar tot cu grijă și fără a face cheltuieli emoționale.

Este important să depunem eforturi pentru a face calculele cu maximă sinceritate, adaptate perioadei de criză, pentru a nu ne împrumuta. Va fi o perioadă dificilă pentru toată lumea și fiecare trebuie să acționeze responsabil pentru el și cei din jur.

 

„Bugetul este instrumentul magic care îți arată unde se duc banii în loc să te întrebi la jumătatea lunii unde ți-au dispărut banii.”

 

Cum să ne organizăm banii, astfel încât să ne ajungă acum, când mulți dintre noi sunt în șomaj tehnic sau chiar au rămas fără serviciu?

Facem o listă de priorități din lista de cheltuieli menționată mai sus și vedem care sunt cheltuielile pe care nu le putem amâna. Acestea sunt cheltuielile care țin de supraviețuire: chirie sau rata la credit, utilități, mâncare, cheltuieli medicale, transport.

O cheltuială semnificativă poate fi cea legată de locuință. În acest caz, vom vorbi cu proprietarul ca să diminuăm sau să amânăm o parte din chirie, dacă se poate, iar dacă avem un contract de credit, vom lua legătura cu banca de la care am contractat creditul și vom negocia o amânare la plată pe perioada în care nu avem venituri sau reducerea sumei până la o sumă minimă pe care o putem încă plăti pentru perioada de șomaj tehnic.

 

De ce e important să avem un buget al casei, al familiei? Ne poți da câteva sfaturi despre alcătuirea lui?

Bugetul este instrumentul magic care îți arată unde se duc banii în loc să te întrebi la jumătatea lunii unde ți-au dispărut banii. Este un instrument de planificare și care are puterea de a crește valoarea banilor tăi. Cum așa? Atunci când planifici unde se vor duce banii chiar înainte să îi încasezi, le dai un sens, ești mai atent, nu mai cheltui bani pe lucruri de care de fapt nu ai nevoie, reduci cheltuielile impulsive și emoționale.

Mie îmi place să îl țin în excel, ca să fac ușor calcule și scenarii.

Am o primă zonă în care îmi scriu veniturile din diferite surse.

Dacă aveți o singură sursă de venit, vă propun să vă gândiți serios cum ați putea să vă generați și alte surse de venit, pentru a diminua riscul de a rămâne fără bani în cazul unei crize, unei probleme medicale, unei probleme personale.

Apoi, dedesubt, am o altă zonă în care îmi trec cheltuielile pe tipuri de cheltuieli: așa pot urmări ușor zonele în care se duc mulți bani sau zonele în care au apărut derapaje și trebuie să iau măsuri de diminuare a cheltuielilor.

De exemplu, dacă văd că au crescut mult cheltuielile cu mâncarea, verific ce s-a întâmplat, am comandat mâncare sau am ieșit la restaurant, am schimbat supermarketul, am fost neatenți și facem risipă și apoi iau măsuri, facem un buget și ne încadrăm în el.

Tot în buget aloc o zonă pentru cheltuieli anuale, astfel încât lunar să economisesc o sumă care va acoperi: asigurările la mașină, reviziile periodice, asigurările de viață, nunți sau alte evenimente, sărbătorile, concediile etc.

După ce scad din venituri toate cheltuielile, trebuie să rămân cu bani care se vor economisi.

 

De ce e important să ai economii? Cum reușim să le facem?

Economiile sunt importante pentru a-ți pune familia la adăpost de situații grele, pentru a fi responsabil, întrucât viața are suișuri și coborâșuri și nu e corect să îți poarte alții de grijă. Economiile îți dau acces la confort și la lucruri frumoase sau experiențe deosebite, te ajută să îți îndeplinești visele, să investești pentru a avea o viață tot mai împlinită și să ai o bătrânețe liniștită.

Mulți dintre cei care economisesc au învățat acest comportament de mici, cei care nu îl au trebuie să își găsească motivația, dar asta se poate educa și învăța.

După o perioadă în care știm să ne gestionăm banii cu ajutorul bugetului, vom face altfel: direct sub linia de venituri trecem linia de economii pentru obiectivele noastre, pentru lucrurile importante pentru noi și pentru investiții, apoi din ce rămâne ne descurcăm, în acest fel știm că și progresăm, nu doar ne descurcăm de la o lună la alta. Acesta este secretul oamenilor bogați și la asta se referă cînd spun plătește-te pe tine prima dată.

 

Deseori mergem la cumpărături cu ideea că luăm doar 3-4 produse de care avem nevoie, dar ne întoarcem cu 3-4 sacoșe. Cum să contracarăm această situație?

Intenția de a merge să luăm câteva lucruri o avem într-un moment în care gândim logic, dar la cumpărături suntem emoționali, vedem lucruri, ni le dorim, sunt frumoase, sunt la ofertă, poate ne trebuie, le punem în coș și uite așa plecăm cu sacoșele pline.

Este un exercițiu pe care îl putem face: acasă întocmim o listă cu tot ce credem că avem nevoie și decidem ca la magazin să mai luăm doar două lucruri în plus, apoi coborâm la un lucru, apoi învățăm să ne ținem de listă.

 

„E clar că această criză va trece, că ne va fi iarăși bine, dar până atunci suntem îngrijorați și responsabili.”

 

Cât de îngrijorați ar trebui să fim de criza economică ce se prefigurează?

Suficient de îngrijorați cât să fim foarte serioși cu administrarea resurselor noastre. Este o criză atipică, nu a afectat doar câteva zone economice, ci aproape au oprit economia, nu a afectat doar anumite zone geografice, ci s-a întins pe toată harta.

Cum va fi viața după acest moment nimeni nu poate ști, nici cât timp ne ia să ne revenim, iar unde va fi mai bine și unde va fi mai rău depinde de prea mulți factori pentru a presupune. E clar că această criză va trece, că ne va fi iarăși bine, dar până atunci suntem îngrijorați și responsabili.

Cum facem să ne sporim câștigurile în această perioadă și după?

Sunt puține zone din economie care nu au fost afectate, ba din contră au fost în câștig, dacă putem să ne orientăm către acestea este o soluție bună.

O altă metodă, dacă zona în care activăm a fost afectată, este să ne reorientăm, să vedem cu aptitudinile pe care le deținem dacă am putea activa în alt domeniu. Sunt mulți oameni care, împinși de câte o situație, au ajuns dintr-un domeniu în altul în care au performat mult mai bine și au fost mai împliniți. Se spune că în fiecare eșec stă o șansă, depinde de noi să fim optimiști și să o găsim.

Putem să ne facem o analiză personală și să vedem ce alte cursuri putem face, ce alte certificări sau aptitudini putem dobândi și care, combinate cu ceea ce suntem, să ne ducă spre creșterea valorii personale și profesionale.

 

Care ar trebui să fie atitudinea/planul de bătaie post-izolare al unei persoane care și-a pierdut locul de muncă?

Pierderea unui loc de muncă te face să treci printr-o serie de stări cum ar fi negarea în care trecem de la ”nu e atât de grav” la ”viața nu mai are sens”, apoi furia îndreptată asupra celor care ne fac o ”nedreptate”, trecem la negociere, faza în care găsim motive și explicații ”dacă aveam pile”, ”dacă eram mai înfiptă”, ”dacă erau ei mai deștepți” nu s-ar fi întâmplat, apoi ajungem în faza de tristețe în care ne dăm voie să ne trăim emoțiile și abia apoi ajungem în faza în care acceptăm situația și privim obiectiv opțiunile, luăm măsuri și ne îndreptăm către soluții.

Discuția cu un psiholog poate ajuta persoana să treaca mai rapid prin aceste faze, să le înțeleagă și să ajungă mai ușor la acceptare, altfel persoana se poate bloca într-o anumită fază și să ajungă la stimă de sine scăzută, izolare, anxietate, despresie și să fie nevoie de o lungă perioadă pentru a reveni la o viață normală.

În această perioadă de izolare sunt mulți psihologi care oferă servicii probono.

 

„Educația financiară se face acasă, în familie, copiii vor face ce văd și abia apoi ce le spuneți, așa că trebuie să fiți un exemplu de urmat.”

 

Cât de mult îi implicăm pe copii în chestiunile referitoare la banii familiei?

Îi implicăm în funcție de puterea lor de înțelegere.

Cu copiii mici putem discuta de exemplu meniul săptămânal, facem alături de ei lista de cumpărături, discutăm despre bugetul alocat cumpărăturilor, despre oferte speciale, verificăm bonul de la casă, vorbim despre economiile pe care le-am făcut, despre cum să reducem risipa, despre nevoi și dorințe. Le facem o pușculiță și lor, dar una și nouă și le arătăm cum adunăm banii și de ce, îi învățăm să-și stabilescă obiective, să aibă răbdare, să stabilească priorități, să învețe să aprecieze ceea ce au.

De la vârsta școalară le dăm bani pentru a se învăța cu gestionarea lor și îi îndrumăm în acest proces, discutăm alegerile pe care le facem și de ce le facem, care sunt criteriile pe care le luăm în considerare. Din adolescență ar trebui să-i lăsăm să-și gestioneze singuri bugetul pentru activități în afara casei, banii pentru haine, opționale sau ce mai au ei nevoie, dar să îi și stimulăm să câștige bani pentru a ști să le aprecieze valoarea.

Educația financiară se face acasă, în familie, copiii vor face ce văd și abia apoi ce le spuneți, așa că trebuie să fiți un exemplu de urmat.

 

„Banii contează din prima zi de viață și până în ultima.”

 

E importantă educația financiară?

Educația financiară este foarte importantă, banii contează din prima zi de viață și până în ultima. Mulți cred că o sumă mare de bani câștigată la loto le-ar rezolva toate problemele, însă realitatea arată că banii mulți, fără o educație financiară, vor dispărea aproape peste noapte. Nu există rețete de îmbogățire peste noapte, educația financiară este un proces, un exercițiu personal care ia în considerare cine suntem, ce relație avem cu banii, ce am fost învățați în legătură cu banii, ce valori avem în viață și ce ne dorim pentru viitorul nostru. Există multe resurse gratuie pe internet cu care se poate începe educația financiară, apoi sunt cărți de educație financiară și aici recomand cărțile scrise de Robert Kyiosaki, Tony Robbins, Dave Ramsey. Următorul pas este cel al educației financiare plătite, evenimente, cursuri și consultanță. Banii dați pe educație financiară sunt bani investiți, și nu cheltuiți, iar diferența aceasta se va reflecta în creșterea nivelului individual de bunăstare.

 

Citește și:

Interviu realizat de Cătălina Oprea

Foto: arhiva personală, Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns