
Colegii nu te plac – Ai impresia că ești foarte îndrăgită la birou? Poate ar fi bine să verifici această senzație: dacă colegii tăi fac următoarele lucruri, înseamnă că nu ai deloc dreptate!
După ce trecem de grădiniță și ajungem la școală, iar apoi pe măsură ce înaintăm în vârstă, învățăm că trebuie să ne controlăm felul în care ne manifestăm simpatiile și antipatiile.
Dacă la grădiniță era permis să ne repezim la colegul drăguț de bancă și să-l pupăm, la serviciu nu este deloc recomandabil, ba chiar este reprobabil, să arătăm cu degetul pe cei pe care nu-i putem suferi. Dar chiar și așa, există câteva indicii, descoperite de psihologi și de specialiștii în științe comportamentale, care arată foarte clar dacă cineva ne place sau nu.
Uneori semnele sunt directe, alteori sunt foarte subtile. Dacă observi următoarele comportamente la colegii și colegele de birou, ar trebui să iei măsuri pentru a-ți repara imaginea și a deveni o persoană mai plăcută.
- Colegii tăi nu au discuții private cu tine
Aproape nici unul dintre colegii de la serviciu nu-ți povestește ce-a mai făcut în timpul liber, nu te cheamă la o pauză de cafea și nu dorește să afle care sunt pasiunile și interesele tale. Nici măcar nu fac glume cu tine și în general toate conversațiile sunt oficiale, de multe ori se poartă în grup și nu ating teme personale. Când tu încerci să abordezi o temă personală, ei blochează imediat conversația sau schimbă subiectul. Nimeni nu vrea nici măcar să-și imagineze cum ar fi o prietenie cu tine.
Ce poți face: când ai puțin timp, fă mici favoruri nesolicitate colegilor. Dacă știi că doamna de la contabilitate iubește cafeaua fără zahăr, du-i o cană la prima oră. Când îți cumperi gustări, ia câțiva covrigi și pentru colegi. Felicită-i de zilele de naștere, dar păstrează o distanță colegială, fără să te impui. Glumele, de asemenea, destind mereu atmosfera. Rămâi însă respectuoasă și nu transgresa limitele.
- Colegii preferă să-i scrie un email decât să vină să vorbească direct cu tine
De asemenea, mai degrabă te sună decât să-ți vorbească față în față. Pur și simplu evită aproape orice contact direct cu tine. Sigur că acest comportament nu poate fi pus în întregime în seama faptului că nu te plac. Uneori pot fi stresați din diferite motive.
Ce poți face: roagă-i pe colegi să te ajute. Nu trebuie să fii mereu “Doamna perfecțiune”, pentru că asta nu te face simpatică. Manifestă compasiune și înțelegere și spune glume, fă-i pe ceilalți să râdă. De asemenea, nu te teme să-ți spui părerea, dar exprimă-te mereu cu respect.
- Nu ești invitată la activitățile din timpul liber
Unii colegi se înțeleg bine și ies la film, la o cafea sau la plimbare în zilele libere. Se poate întâmpla ca toate fetele din birou să iasă împreună la masă, în pauză, dar pe tine nu te cheamă. Uneori o fac intenționat, alteori poate ești prea invizibilă pentru ele și nici măcar nu se gândesc că ar putea să faci parte din grupul lor.
Ce poți face: fii mai activă, ia inițiativa și întreabă-le tu dacă poți merge cu ele. În fond, maturitatea înseamnă și capacitatea de a pune întrebări dificile și de a face față unui refuz. Nu te panica dacă nu ești primită în grup de la prima încercare. Cel mai bine este să te gândești care este de fapt atitudinea ta față de ele, cum te-ai purtat tu în ultimele luni și ce semnale ai trimis la birou. De multe ori, motivul faptului că nu ești în grupul care socializează nu este că ai o fire antipatică, ci că pur și simplu ești mai distantă sau poate nu ți-ai manifestat interesul față de activitățile grupului. Acest lucru se poate remedia ușor dacă modulezi comportamentul astfel încât să le dai de înțeles că te interesează viața lor, că îți place să petreci timp cu ele și că dorești să iei masa împreună sau să schimbi câteva vorbe după terminarea orelor de lucru.
- Colegii te bârfesc
Ajungi întâmplător lângă un grup de oameni cu care lucrezi și ei tac brusc? Ai observat acest comportament nu o singură dată, ci în mod repetat? Nu este un semn prea bun, dimpotrivă. Este foarte probabil că unii dintre ei vorbesc despre tine și nu spun lucruri tocmai plăcute. Sau poate vorbesc despre un subiect pe care nu vor să-l afli și tu.
Ce poți face: inițiază discuții în care vorbești despre lucruri pozitive. Împărtășește lucrurile bune care ți se întâmplă, spune ce îți place să mănânci, povestește care a fost concediu tău preferat. Atenție însă, nu exagera, altfel stârnești invidii.
- Colegii nu-ți fac mici favoruri
Nu-ți aduc cafeaua, nu le pasă dacă ți-a sunat telefonul, nu vorbesc frumos despre tine șefilor. Din păcate, este clar că nu ești o persoană populară.
Ce poți face: fă-le tu mici favoruri, așa cum am indicat la punctul 1. Fii mereu politicoasă, zâmbitoare, ajută-i când au nevoie de ceva și stă în puterea ta să rezolvi acea problemă. Viața trăită în viteză și presiunea contantă a îndatoririlor zilnice ne fac să uităm că oamenii sunt ființe sociale, pentru care cea mai mare împlinire o reprezintă relațiile bune cu cei din jur. Poartă-te cu ceilalți așa cum ai vrea să se poarte ei cu tine. Mai mult, nu aștepta în schimb același lucru. Fii bună și generoasă doar pentru că așa te simți mai bine, nu pentru a primi ceva în schimb. De multe ori, oamenii nu ne plac pentru că noi nu ne placem. Gândește-te dacă ție îți place de tine și dacă răspunsul este negativ, observă ce ai vrea să modifici și nu mai amâna momentul. Viața se întâmplă acum.
- Colegii nu se bucură pentru tine
La cea mai recentă promovare a ta, nimeni nu te-a felicitat. Când înregistrezi un succes profesional, nimeni nu vine să-ți spună ceva frumos. Cu siguranță că nu e un semn bun! În caz că te consolează, trebuie să știi că și invidia joacă un rol important în acest caz.
Ce poți face: oferă-le mici atenții colegilor când ești promovată sau când ai vreun succes pe care vrei să-l împarți cu ei. Bomboanele nu-ți vor subția dramatic portofelul și, în plus, astfel de momente de relaxare și bucurie te pot ajuta să legi relații mai bune cu cei cu care lucrezi. Micile complimente fac, de asemenea, minuni. Și nu uita să pui o vorbă bună pentru colegi atunci când ai ocazia!
Citeste si:
- Alt serviciu, același EU
- Cum sa iti accesorizezi tinuta in functie de jobul pe care il ai
- Colegii de serviciu: strategie non-conflict
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.03/2018
Sursa foto: pixabay