Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Irina Sandu Plati: Din dragoste de flori

Irina Sandu Plati: Din dragoste de flori

Pe cât sunt de versatile şi delicate, pe atât de vibrantă este frumuseţea lor. Fiecare floare în felul ei aduce bucurie şi o stare de bine. 

Pentru Irina Sandu Plati, florile reprezintă o lume aparte, colorată şi plină de viaţă care o fascinează şi o reprezintă. Fiecare aranjament pe care-l realizează este unic şi poartă o părticică din ea, deşi este creat astfel încât să rimeze cât mai mult cu personalitatea celui căruia îi este destinat. Aceasta este, de altfel, şi deviza „Imperioso”: „Creăm flori şi evenimente cu personalitate”.

Arta îşi spune cuvântul

Înainte să înceapă această afacere, Irina încânta lumea cu o altfel de artă: muzica. A terminat Universitatea de Muzică din Bucureşti, Secţia Instrumentală – vioară şi a avut o activitate concertistică intensă, atât în ţară, cât şi în străinătate, cu rezultate şi aprecieri de înalt nivel. Făcea exact ce-i plăcea, însă în adâncul sufletului simţea o altă chemare, se simţea atrasă de ceva mai special. „Am decis să deschid împreună cu soţul, violonist şi el, în paralel cu activitatea de scenă, o afacere în domeniul evenimentelor.”

Întâlnire magică

La început, florile erau aduse de furnizori, însă simţea că lipseşte ceva, că florile sunt mai mult decât un decor:
ele trebuie să spună o poveste, să fie ca un adagio într-o simfonie. Şansa a făcut să cunoască un furnizor de flori care i-a propus să meargă la bursa din Aalsmeer (Olanda). „Probabil întâlnirea magică cu «oceanul» de flori de acolo mi-a trezit dorinţa de a lucra cu flori şi de a crea cu mâinile mele ceva deosebit.” A aprofundat bazele floristicii cu renumita creatoare olandeză Miranda ter Voorde, iar restul este artă, sensibilitate, trăire şi dăruire.

Fashion floral

Ceea ce contează pentru Irina sunt mulţumirea, zâmbetul de pe chipul clienţilor. „Am vrut să ne găsim o identitate, aşa a început fashionul floral. Ideea genţilor şi pantofilor vegetali a pornit de la pasiunea mea pentru accesorii. Colecţia de pantofi vegetali şi de genţi florale pe care o voi lansa în curând este unică în ţară. Partea aceasta de fashion mă atrage ca un magnet şi simt că este o stare specială asociată designului floral. Prima pereche de pantofi a fost creată pentru lansarea colecţiei de primăvară-vară a unui magazin de pantofi şi a fost piesa vedetă.”

Preferatele Irinei

Vorbeşte cu multă pasiune despre fiecare tip de floare, le iubeşte pe toate şi în fiecare vede o sclipire misterioasă ce face să vibreze coarda sensibilă a sufletului. Verdeaţa, frunzele o fascinează, sunt cele care alchimizează un aranjament… şi totuşi „anemonele, macii, crenguţele înflorite de cireş, de iasomie, frunzele de eucalipt ori trandafirii de grădină au un loc al lor în sufletul meu. Există totuşi ceva ce întotdeauna veţi găsi la mine în casă: multe orhidee în ghiveci. Sunt fantastice şi îmi dau o energie pozitivă”.

Plăcerea provocărilor

Deşi a primit comenzi speciale: structuri florale, trofee sau pantofi, Irina a fost impresionată de cel mai mare buchet: 101 trandafiri! I s-a părut darul cu cea mai mare încărcătură emoţională, parcă şi vedea uimirea, bucuria şi fericirea celei care-l primea. Şi, pentru că nu poate sta departe de flori mai ales atunci când vorbeşte despre ele, a meş­terit în câteva zeci de minute „Loose garden fresh picked floral arrangement”, un crâmpei de natură pentru orice cămin. „Am încercat să aduc un strop de naturaleţe prin lejeritatea unui aranjament floral proaspăt cules din grădină. Am ales flori albe şi colorate, pe care le-am împletit în mod firesc cu mere și verdeaţă abundentă, într-o formă liberă, urmărind unduirea lor naturală. Îl văd şi ca piesă centrală în cadrul feeric al unei nunţi la conac.”

Grădina din vis

E încă îndrăgostită de muzică şi se relaxează cântând la vioară, îi plac călătoriile şi lectura. Lucrează de atâţia ani
cu florile, dar asta nu o împiedică să-şi imagineze grădina magică. „Sunt mulţi trandafiri, tufe uriaşe de hortensii, magnolii şi liliac. O visez parfumată, relaxantă, cu multe potecuţe şi colțuri în care evadez în căutarea inspiraţiei. Grădina de vis trăieşte undeva în subconştientul meu şi sunt convinsă că o voi aduce la viaţă în curând!”

La modă în 2016

La fel ca în vestimentaţie sau coafuri, există tendinţe şi pentru aranjamentele florale. „La modă în acest an sunt florile de grădină, definite prin sălbăticia şi libertatea formei, verdeaţa din abundenţă, alăturarea dintre flori şi fructe, plante suculente sau crengi înflorite, şi aranjamentele ombre, efect obţinut din flori în diverse nuanţe ale aceleiaşi culori.”

Citește și:

Reușita, la un pas distanță

Mona Nicolici: Am învățat să mă bucur de timpul liber

Sunt barista în România

Articol preluat din ediția de mai 2016 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Foto: Radu Vintilescu

Foto: Radu Vintilescu  Machiaj: Carmen Dincă  Coafură: Niculina Boja

Sedința foto a fost realizată la Retro Boutique. Mulțumim pentru sprijin.

Comments

comments

Lasă un răspuns