Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Dr. Iulia Drăguț: Experiența însăși mi-a fost profesor

Dr. Iulia Drăguț: Experiența însăși mi-a fost profesor

Toată lumea poate aprecia o mâncare bună, în bucătăria de acasă sau la restaurantul ales, dar ceea ce am experimentat când am cunoscut-o pe Iulia Drăguț la un live cooking show în aer liber era încă și mai mult! Un fenomen, energie vulcanică, pasiune, o savoare a vieții care amplifică mirosul, gustul, aventura! Am aflat ulterior că a înființat în urmă cu mai mulți ani Asociația Culturală Euro-Est Alternativ (ACEEA), cu realizări cu totul deosebite și fără precedent la nivel național și internațional.

Știu că ai formare universitară și doctorat în filosofie. De unde interesul tău pentru gastronomie?

Iubirea de înțelepciune sau filosofia se regăsește în toate sectoarele vieții noastre. Întâlnirea mea cu gastronomia a avut loc în urmă cu 13 ani, atunci când am creat Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber, prima platformă de exprimare prin mâncare, în care au fost invitați oameni din diverse medii sociale care au materializat sub forma unui preparat un întreg univers personal. A doua mea specializare este antropologia, iar interesul față de gastronomie a fost cel din această perspectivă ca, mai apoi, să mă adâncesc și în alte zone cum ar fi gastrosofia, bucătăria arhaică, instrumentarul acesteia, bucătăria modernă.

Te consideri o persoană întreprinzătoare, un om de acțiune?

Cu ACEEA, am fost primii care am scos bucătarii din spațiul lor de confort, cel al bucătăriei, în stradă, ca lumea să-i cunoască, să nu fie doar niște umbre, niște magicieni din spatele unor uși ferecate din restaurante de unde ne vine mâncarea. Ei sunt reali, sunt creatori de frumos, sunt artiști, profesioniști – bucătarii sunt unele dintre cele mai complexe figuri societale. Importanța acestora transcende limitele unor constatări fugitive! Ei sunt responsabili de sănătatea noastră fizică și spirituală! Evenimentele i-au adus în lumina reflectoarelor, creațiile lor au fost dezvăluite ochilor profanilor, neofiților și altor profesioniști din domeniu. Am reușit să dăm importanța cuvenită acestei meserii, cu ajutorul celor care au înțeles frumosul demersului nostru! Am creat un curent de apreciere a acestor artizani ai gustului. Mâncarea prezentată nu a mai fost doar un aspect abstract, am reușit să-i dăm viață și sens! Nu știu dacă sunt întreprinzătoare sau om de acțiune, dar cred că am văzut, mai devreme ca alții, cum pot fi acești oameni valorizați, cum putem arăta că mâncarea este mai mult decât o „obligație conjugală” sau un mijloc de supraviețuire! Mâncarea este bucurie, artă, provocare, știință, farmec!

Te-ai gândit să creezi ceva nou, o nouă mișcare sau pur și simplu ai creat ce ți s-a părut că era necesar la momentul respectiv?

Nu mi-am propus mai mult decât am subliniat deja! Restul a fost o întâmplare fericită, care mi-a adus în contextul creat alți pasionați de frumos, de gust și profesionalism la cel mai înalt nivel, cum sunt Ioana Zvonaru, Augusta Mureșan, care îmi veghează neobosite existența!

Cum a crescut inițiativa ta? Care este proiectul care te interesează cel mai mult anul acesta?

Am creat foarte multe concepte, unice la nivel mondial ca perspectivă și implementare. Aș pomeni Masters of Flames, Culinariada, Congresul Mondial al Tradițiilor Culinare, Live Cooking Show, Gastro Show, Campionatul Internațional de Pizza și Paste, Cina de Ignat, Săptămâna Culturală Gastronomică Româneacă, East European Culinary Cup (cel mai important eveniment culinar din sud-estul Europei), Conferința Gastrosophia. Toate acestea îmi sunt dragi, reflectă evoluția mea ca specialist în domeniu. Este esențial să reușim construind pe un teren viran lucruri excepționale. Sunt fericită că mi s-a-ntâmplat!

De ce are cea mai mare nevoie lumea gastronomică românească acum?

În momentul de față am inițiat un alt demers, cel al armonizării standardului ocupațional cu cel educațional. O aliniere la standardele internaționale este un alt deziderat.

Ce ecou a avut invenția/inovația ta la nivel național, față de cel internațional?

Ca și în alte domenii de activitate, recunoașterea noastră a venit întâi pe plan internațional, prin acceptarea noastră ca membri în cele mai prestigioase organizații gastronomice din lume. Pe plan național am primit cea mai mare confirmare anul trecut, odată cu invitația de a fi parteneri strategici pentru cel mai însemnat eveniment gastronomic din toate timpurile de la noi, Sibiu – Capitală Gastronomică Regională Europeană 2019. Cred că eforturile noastre de peste ani și-au găsit încununarea prin acest program european. Un alt moment de recunoaștere a fost alegerea noastră în contextul sărbătoririi Centenarului la Alba Iulia, unde colegii mei, coordonați de Radu Zărnescu, au gătit peste 40.000 de porții de mâncare oferite gratuit celor prezenți la manifestări.

Care este principalul tău ghid interior în ceea ce întreprinzi?

Onestitate, credință, respect față de oameni! Iubesc frumosul pe care l-am regăsit minunat exemplificat în mâncare, cu tot ceea ce aceasta presupune.

Crezi că ai putea întreprinde ceva cu sens într-un domeniu care nu te pasionează neapărat?

Nu cred că poți ieși învingător neimplicându-te întru totul în ceea ce faci! Întreaga mea viață în ultimii 13 ani gravitează în jurul ”creațiilor” noastre. Trebuie să te dedici cu totul crezurilor tale pentru a ieși învingător!

Care este principala ta sursă de satisfacție?

Mă bucur de rezultatele în competiții ale ”fetelor” și ”băieților” mei, adică ale membrilor ACEEA, mă încântă să știu că am contribuit la dezvoltarea lor personală și profesională, că am putut să ajut oamenii să se descopere pe sine.

Care a fost cea mai mare satisfacție pe care ai avut-o?

Sunt foarte multe, de la primirea titlului de doctor în filosofie la 30 de ani, la recunoașterea despre care am vorbit anterior, onoarea care mi se face să dau azi un interviu…

Ce planuri de viitor ai? Unde te vezi peste 5 ani?

Voi finaliza proiectul vieții mele, lucrarea științifică pe care o pregătesc de 6 ani, care îmi doresc să aducă un suflu nou, să anime la noua generație dorința de a explora mai mult, cu mai multă ardoare decât am făcut-o eu. Aș vrea să creez în continuare platforme de exprimare prin mâncare unice în lume, să aduc noul în tot ceea ce întreprind!

Care a fost cea mai mare dezamăgire de până acum?

Oamenii în care am crezut și care m-au trădat din cauza inconsistenței lor. Nu am învățat să mă păzesc de oameni și nici nu cred că mai am vreun leac! Mă rog lui Dumnezeu, în fiecare zi, să-mi aducă în cale doar oameni frumoși!

Care este experiența din care ai avut cel mai mult de învățat?

Am creat o lume nouă, nu am avut de unde să mă inspir: experiența însăși mi-a fost profesor! Cu fiecare eveniment, cu fiecare zi care trece mai învăț câte ceva.

Cine te-a ajutat cel mai mult?

Familia mea, mama și mătușa mea care au știut să-mi sădească în suflet frumosul, soțul meu, Radu Zărnescu, care este un vizionar și are și perspectiva tehnică asupra înfăptuirii lucururilor, prietenele mele apropiate care mi s-au alăturat în această inițiativă, Maria Ștefan, Liliana Homocea, femei excepționale, care au știut cum să ducem lucrurile mai departe, spre o altă dimensiune, nemaivăzută, la acel moment, în România! Membrii ACEEA care au răspuns prompt tuturor invitațiilor de a ne reprezenta țara, făcând eforturi supraomenești de cele mai multe ori, ca să nu-și neglijeze nici îndatoririle legate de locul de muncă! Acestor oameni minunați cu care am construit de-a lungul anilor un cadru propice dezvoltării personale și profesionale a bucătarilor din țară le datorez recunoștință.

Citește și:

Laura Nicolau: Ia este parte din familie, nu trend

Aromele copilăriei din Băcănia Dulce

Alin Gălățescu și Simona Semen: Modă în sprijinul semenilor

Articol preluat din ediția de mai 2019 a revistei Femeia.
Autor: Roxana Melnicu
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns