Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Elena Pagu, campioană mondială la 92 de ani

Elena Pagu, campioană mondială la 92 de ani

Într-o lume despre care se spune că ar aparține aparențelor, pozelor și tinereții, cel mai activ și popular blogger și cel mai iubit campion mondial la atletism de la noi sunt una și aceeași persoană: doamna Elena Pagu, care a împlinit 92 de ani! O personalitate magnetică, un exemplu pentru toată lumea, tineri și vârstnici, femei și bărbați deopotrivă, Elena Pagu privește viața cu un firesc, o prospețime și o normalitate din care cu toții avem de învățat.

De câți ani practicați atletismul? Ce probe?

Toată viața am făcut alergare marș.Toate obligațiile și preocupările mele au avut câteva lucruri în comun: mersul, alergarea, marșul. Pe parcursul liceului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru că nu am vrut să stau în gazdă, parcurgeam în fiecare zi pe jos 14 km: 7 km dus, 7 km întors. M-am reapucat de marș ca disciplină sportivă în adevăratul sens al cuvântului în 1983, în momentul în care am intrat în depresie din lipsă de activitate, odată cu pensionarea.

Care au fost performanțele la care țineți cel mai mult?

Eu sunt sportiva care nu urmărește recompensele și trofeele. Este vorba de un mod de viață, în esență. Sigur că, atunci când sunt într-un concurs, vreau să urc pe podium pe locul I, oricât de mare ar fi concursul: mondial, european, național. Esențială este însă dorința de a demonstra, de a-i învăța pe oameni că, în stare de inactivitate și de depresie, nimic nu este mai simplu decât să iei o pereche de pantofi comozi, să ieși pe ușă afară și să faci marș. Este exemplul pe care îl dau eu pentru menținerea sănătății, pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor de azi, înconjurați continuu de tehnlogie.

Aveți discipoli apropiați? Ce vârste au?

Eu am dat întotdeauna un exemplu, atât copiiilor care m-au urmat și au făcut marș împreună cu mine, cât și vârstnicilor, pe care nu pot să-i numesc neapărat discipoli. De curând, am ținut un discurs în care am făcut recomandarea cea mai simplă: mișcarea, iar dimineața, când m-am dus din nou la conferință, au venit vreo șapte persoane care mi-au spus în loc de bună dimineața: „Aseară am început să alerg, azi dimineață am alergat!“

Care sunt obiectivele dvs. în viitorul apropiat și îndepărtat?

La 92 de ani, de obicei un bătrân nu prea își mai dorește ceva, nu se entuziasmează de nimic, nu se înviorează. Din fericire pentru mine, îmi doresc mereu să mai vad o dată muzeul Prado sau să urc din nou în turnul Eiffel.

Credeți că orice femeie poate ajunge la performanță la vârste înaintate dacă se antrenează corespunzător? Sau este foarte importantă și genetica (despre mental nu pomenesc, deoarece el este indispensabil în primul rând perseverenței în antrenament).

Obișnuința este a doua natură, dar oricine face cu regularitate și rațional mișcare are de beneficiat dacă are parte de o rezistență naturală, în toate sensurile, care ne face viața mai ușoară. Este vorba și de genetică. Mama mea a trăit 100 de ani, iar in copilăria mea m-a însoțit la toate alergările și jocurile noastre.

Cuvintele dvs. atât de emoționante despre tricolor și victorie, fotografiile dvs. de la Campionatul mondial din primăvară au ajuns la inimile românilor de pretutindeni. O mulțime de oameni din țară și de pretutindeni v-au îmbrățișat atunci în gând și au fost alături de dvs. Din ce în ce mai des, vedem un sentiment național frumos agregându-se în jurul unei figuri reprezentative din sport. Sunt oare toți sportivii, în special cei tineri, conștienți de această putere pe care o au de a aduna inimile și de a le pune sub tricolor?

Sigur că sunt și ei dornici, dar problema se pune așa: ca să treci la fapte, trebuie să faci eforturi din două puncte de vedere – este vorba despre efortul sufletesc, psihic și efortul fizic, care trebuie raționalizat în raport cu vârsta, starea de sănătate.

Care este momentul dvs. preferat dintr-o cursă? Dar cel mai greu?

În general, prefer cursele până în 10 km. De fiecare dată, ultima secvență de aproximativ 2 km este cea mai grea, secvență pe care trebuie, desigur, s-o fac în același tempo.

Ce părere aveți despre moda actuală a antrenamentelor cu muzică? Ajută sau mai degrabă strică?

Depinde de genul de alergare. La un concurs te mobilizezi și nu mai contează nimic, nu mai auzi muzica. În schimb, e de preferat muzica atunci când ieși la o alergare de relaxare.

Alergarea, mai ales maratoanele, a devenit acum o modă în legătură cu care toată lumea este de acord că e foarte sănătos s-o încurajăm. Credeți că un tânăr care se apropie de maraton pentru că așa e la modă poate sfârși prin a se îndrăgosti de alergare? Sau mai degrabă invers?

Alergarea necesită un efort de care anumite persoane se îndrăgostesc și aleg să-l repete. Fiind un consum de energie foarte mare și prelungit, sunt de părere că un maraton e bine să-l faci o dată în viață.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2018 a revistei Femeia.
Autor: Roxana Melnicu
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns