Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Eugenia Stoian: Lacul Lebedelor, pentru oricine!

Eugenia Stoian: Lacul Lebedelor, pentru oricine!

Fără îndoială, organismul are nevoie, pe lângă o alimentație eficientă, de mișcare. Vremurile în care trăim facilitează deplasarea și, trebuie să recunoaștem, am devenit dependenți de mașină. Dar și mișcarea poate da depedență.

Pe lângă efectele fizice, baletul atinge și partea emoțională, dar antrenează și memoria, prin simplul fapt că trebuie să reții anumite combinații de elemente. Alungirea musculaturii și flexibilitatea ei, mobilitatea tendoanelor și a articulațiilor sunt doar câteva beneficii. Sala de forță și aparatele pompează grupele musculare și le umflă, nu le lucrează în profunzime.“ (Eugenia Stoian, balerină)

A face mișcare este un lucru firesc. Cel mai la îndemână este mersul pe jos sau alergarea. Dacă acum 20 de ani alergarea în parc sau pe stradă stârnea rumoare, acum mii de alergători invadează parcurile. S-au format comunități de alergători și aproape fiecare oraș mare are maratonul lui. Maratonul Internațional al Bucureștiului a adunat anul trecut în octombrie aproape 18 mii de alergători.

Mișcare în fel și chip

Mie, de exemplu, îmi place să alerg și să înot, dar și să merg la sală, mai ales în anotimpul rece. Dintotdeauna însă, am încercat să dau un plus de mișcare corpului meu. Am experimentat dansul sportiv, dansul popular românesc, chiar și stepul.

Mărturisesc că o prietenă mi-a propus, nu demult, să merg la studioul Dance Room pentru a experimenta o altfel de mișcare. Un tip de fitness combinat cu elemente de balet, având ca instructori balerine profesioniste.

Acest tip de antrenament a fost inovat de Adelina Neferu, care a și inițiat acest proiect, o tânără care a practicat baletul în copilărie și a făcut din asta un business, și de Eugenia Stoian, balerină la Operetă.

Schimbare de drum

Eugenia Stoian și-a început cariera la vârsta de nouă ani. „Atunci am hotărât să renunț la cariera de violonistă pentru a deveni balerină. Studiam muzica încă de la vârsta de șase ani, până când, într-o zi, m-am surprins spunându-i mamei că vreau să devin balerină. M-am bucurat de susținerea părinților, care au crezut în visul unui copil de nouă ani și au făcut tot posibilul ca el să devină realitate. Așa am ajuns la liceul de coregrafie «Floria Capsali» din București.“

Consideră că a avut parte de o evoluție frumoasă până acum și ar putea chiar enumera trei momente-cheie: „Primul a fost vârsta de 15 ani, când am avut șansa să dansez pentru prima oară pe scena Operei Române din București, în spectacolul «Coppelia», continuând să colaborez cu aceeași instituție până la terminarea liceului. Al doilea a fost după terminarea liceului, când am ales să renunț la Opera Română pentru Teatrul de Operetă și Musical «Ion Dacian», din dorința de a mă elibera din strictețea dansului clasic și de a avea șansa să dansez pe scenă și alte stiluri de dans, precum dans contemporan, jazz, musical, dans de caracter, dans modern, continuând să practic și dansul clasic, care rămâne baza tuturor stilurilor de dans enumerate mai sus“. 

Al treilea moment de evoluție în cariera sa a fost în urmă cu trei ani, când a ales să predea balet și, așa, a debutat în proiectul Dance Room. „Fac parte din acest proiect încă de la început, îmi amintesc cu drag că prima oră de balet a avut loc în prima zi de Dance Room. Este un proiect în care am crezut de la început și care s-a dezvoltat extrem de frumos într-un timp destul de scurt. După câteva luni de la deschiderea studioului, ne-am dorit ceva mai mult decât clasele standard de balet și astfel a apărut ideea de a combina baletul cu elemente din gimnastică, pilates și stretching. Am creat acest concept adresându-ne persoanelor care își doresc să își alungească musculatura, să slăbească sau să își dezvolte echilibrul și mobilitatea.“

Când beneficiezi de experiența Eugeniei și a colegelor ei, balerine la rândul lor, poți încerca acest tip de exerciții care te fac să ai, în primul rând, o ținută de balerină. Și, hai să recunoaștem, câte dintre noi nu au visat în copilărie să fie balerine?

Din fericire, inovația Dance Room se adresează femeilor de orice vârstă. Am întâlnit la studio femei trecute de 45 de ani care au curajul să încerce, inclusiv lecțiile de balet clasic.

Avantaje și restricții

Despre avantajele acestui nou tip de antrenamente, Eugenia Stoian spune: „Consider că marea majoritate a elementelor pe care le utilizăm în antrenamente au devenit iubite de femeile care vin la cursuri, fiind vorba de mișcări de balet. Sunt simplu de făcut și e greu să nu îți facă plăcere să le execuți.“

Practicarea acestor exerciții aduce o mulțime de beneficii, precum alungirea masei musculare și tonificarea ei, dezvoltarea echilibrului și a mobilității, elasticitatea masei musculare, postura căpătată, grația, pierderea în greutate, dezvoltarea ritmului și, nu în ultimul rând, relaxarea. „Aceste antrenamente vizează absolut toate grupele de mușchi“, spune Eugenia.

„Evident, pot exista afecțiuni de sănătate care te pot împiedica să practici aceste module, însă diferă de la persoană la persoană, iar eu nu mă pot pronunța într-o anumită direcție sau afecțiune. Este știut că oricine începe să practice un sport trebuie să se consulte cu medicul de familie. La orice sport e nevoie de asta“, adaugă ea.

Nu trebuie să ne batem capul în materie de echipament. Chiar dacă antrenamentele conțin elemente de balet, Eugenia ne recomandă ca vestimentația să fie cât mai lejeră și confortabilă, astfel încât să se poată face orice mișcare. Niște colanți, un tricou, șosete sau niște flexibili sunt suficiente.

Pentru rezultate rapide, ea ne recomandă să facem aceste exerciții de patru ori pe săptămâna, apoi, pentru a menține rezultatele obținute, de două ori pe săptămână.

La întrebarea noastră obsesivă dacă se poate slăbi, Eugenia spune răspicat: „Da! Da, se poate slăbi, dar, bineînțeles, având grijă ca și dieta să fie una sănătoasă“.

În loc de concluzie

La Studioul Dance Room am descoperit și am explorat ritmuri și stiluri diferite.

De la cursuri de balet clasic, cursuri de dans contemporan, pilates, vinyasa yoga, yoga pentru începători, yoga for stress relief, air yoga până la barre ballet, burn fat ballet, ballet fit ball și cardio ballet. Eu, de pildă, am încercat multe variante, dar prefer barre balet și ballet fit ball cu Tamara Grimmer și burn fat ballet și cardio ballet cu Eugenia. Am și eu slăbiciunile mele!

Mai mult, urmând aceste cursuri, ajungi să te îndrăgostești de balet și să mergi la operă sau la operetă. Îmbogățirea spirituală și emoțională este un plus pe care nu ți-l dă practicarea altui tip de mișcare.

Eugenia mărturisește: „Eu sunt obișnuită cu un astfel de ritm. Încă de la vârsta de 15 ani îmi petrec ore în șir în sălile de repetiție. Asta înseamnă viața mea. Altfel, nu aș putea. Antrenamentul meu zilnic constă într-o oră și jumătate de balet clasic, apoi repetiții în care variază stilul de dans, ca mai târziu să ajung la Dance Room și să continui să mă antrenez în cadrul orelor pe care le predau. Da, trăiesc prin balet și cu balet, e greu, dar este foarte frumos. Alege o meserie pe care s-o iubești și nu vei lucra o zi în viața ta“ este motto-ul care mă definește. La Operetă, mă puteți vedea în spectacolele „Victoria și al ei husar” , „Bonjour, bonne nuit, Paris” , „Frumoasa din pădurea adormită’’ și în „Concertul celor trei tenori”.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2018 a revistei Femeia.
Autor: Ivana Iancu
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns