Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Farmacia naturii le-a croit destinul

Farmacia naturii le-a croit destinul

Elena și Adina Oancea, mamă și fiică, au pornit o afacere din dragoste de plante. Azi se împlinesc 25 de ani de când a luat naștere brandul Careless Beauty, însă povestea începe de pe vremea străbunicii.

Soare cald de Dobrogea, flori pe care mi le aminteam din vacanțele la mare, când stăteam în gazdă, ciripit de păsărele și adieri aromate zugrăveau tabloul poveștii pe care urma so aflu de la cele două gazde. Un peisaj care te îmbie să faci lucruri frumoase, să-ți găsești pacea din suflet și să dăruiești înzecit tot ce primești. În satul Topraisar din județul Constanța, două „farmaciste“ ale naturii prepară produsele cosmetice în laboratorul modern utilat.

Leacuri din plante

Într-un sat lipovenesc, comoara pe care o poartă plantele și florile era știută de străbunica Adinei, un adevărat vraci al satului. Bunica Adinei a crescut învățând tainele naturii, iar de la ea – și Elena, mama ei. Pentru că era singura fată dintre cei șase nepoți, doamna Elena, atunci o fetiță de câțiva ani, era mereu pe lângă mama și bunica ei. Mergeau împreună la cules de plante și așa a deprins tainele naturii. „Cu flori de salvie ne trata infecția din gât. Bubele dulci, rănile, arsurile erau vindecate cu faimoasa cremă a bunicii cu flori de crin și căpăceală de albine. Uscam plantele în podul casei, la umbră, apoi le mărunțeam și le puneam în saci de hârtie, pentru a-și păstra puterea, așa spunea bunica“, își amintește Elena Oancea.

Baia lipovenească

„Deși se mutase în satul Poșta din Tulcea, mama și-a construit o baie lipovenească. O cameră unde erau un pat din lemn, un ceaun în care fierbea tot timpul apă și plante. Stăteai pe patul acela și, după ce corpul era uns cu infuzia de plante, mama făcea un masaj cu mănunchiuri din plante. Îți dădea energie, putere, alunga răceala și frisoanele. Băile asigurau buna dezvoltare a copiilor, dar aduceau și revitalizare celor osteniți“, povestește doamna Elena.

Păstrarea tradiției

Fascinată de flori, doamna Elena a urmat cursurile liceului agricol din Constanța. „Pe vremea aceea, erau culturi întinse de plante medicinale. Mergeam pe câmp, studiam, învățam și practic. Dacă Dumnezeu mi-a dat această menire și putere să lucrez cu plantele, am zis că trebuie să studiez și să nu fac lucrurile empiric.“ A dat la facultate, dar a picat, așa că s-a angajat la un centru de semințe de legume și flori. Însă, când era vremea culesului, făcea naveta la Tulcea și își ajuta mama. Făceau împreună tincturi, uleiuri și se simțea precum un mic alchimist al frumuseții. Așa a început să prepare propriile creme pentru îngrijirea pielii. „Am observat că aceia care beneficiau de băile mamei avea o piele frumoasă, catifelată, hidratată. Mi-am luat cărțile de dermatologie și de plante și am studiat. Trebuia să găsesc plante cu concentrații mari de antioxidanți, antibacteriene, antimicrobiene. Eram fascinată de chimia plantei și voiam să pot trata problemele pielii cu ajutorul naturii.“

Munca în echipă

Viața a curs firesc, s-a căsătorit, a făcut copii, iar dragostea de plante a tot crescut. Sprijin i-a fost soțul, care a ajutat-o să dezvolte tot mai mult produsele pe care le prepara intuitiv. Apoi Adina, fiica ei, i-a împărtășit dragostea și împreună au format o echipă de aur. Mergeau la cules de plante și mama îi povestea despre fiecare plantă în parte. Avea numai opt ani când aroma unei crenguție i-a trasat destinul. „Miroseam pe rând plantele și încercam să-mi imaginez la ce pot fi bune. M-am oprit la una: cimbrișorul. Am avut o revelație și mi-am imaginat esența ei. Am adunat cât mi-au permis brațele mele de copil să car și am rugat-o pe mama să-mi scoată esența din acele plante“, povestește Adina.

Vacanță fără sfârșit

Când era copil, Adina petrecea foarte mult timp în aer liber, pe câmpuri de flori. „Îmi aduc aminte că adunam anumite flori și încercam să le mărunțesc, să le storc esența și să prepar «licori» magice care să aducă oamenilor fericire și frumusețe, acea stare utopică plămădită doar de Dumnezeu și depozitată în sufletul meu. Nu prea aveam păpuși, nu mă pasionau. Cred că unii oameni se nasc cu destinul trasat, parcă moștenit genetic din alte generații și pe care pur și simplu îl urmează fără a privi în stânga și-n dreapta“, spune Adina.

Grădina cu plante este o lume de poveste. Ici-colo arbuști de cătină, cu bobițe precum niște mici bijuterii, pâlcuri de rochița-rândunicii, șiruri lungi de crini ca un râu învolburat, o mare mov din tufe de lavandă, iar aromele discrete anunță prezența păducelului, salviei și cimbrișorului. O plimbare prin grădină este ca o călătorie inițiatică, mai ales când o ai ghid pe doamna Elena Oancea.

Despre cătină am aflat că sunt două tipuri de arbuști: de sex bărbătesc și de sex femeiesc. În timp ce masculii doar fac polenizarea, „fetele“ rodesc. Cătina este un ingredient de bază în produsele Careless Beauty, aurul brandului, cum le place să-i spună, însă în familie sucul este o băutură valoroasă pentru sănătate. Conține o doză mare de vitamina C și aduce multe beneficii pielii și organismului. Cătina este și arbustul care primește foarte multă energie de la soare. „Dacă o turmă de oi poposește sub o cătină, nu le mai poți lua de acolo pentru că acea energie este transmisă în jur și oile se simt bine. Este și o mină de vitamina A, ce protejează pielea de arsuri solare. Are SPF 15 natural. Ciorile mănâncă foarte multă cătină și se spune că din acest motiv trăiesc foarte mult timp și au vedere foarte bună“, ne povestește cu drag doamna Elena. De dragul cătinii și nu numai, a apărut în grădină și o familie de păuni.

Studii peste studii

Pentru un brevet au fost necesari ani la rând de studii, testări în laborator pentru a dovedi științific ceea ce ele știau deja de la bunici și din practică. Opt ani de studiu au fost necesari pentru o cremă. Au urmat omologările pe standardele de calitate de la Uniunea Europeană. Însă aici s-a ajuns pas cu pas. Mai întâi, Adina a făcut Facultatea de Farmacie, apoi masteratul și acum doctoratul în domeniul chimie-electrochimie. Nici mama nu s-a lăsat mai prejos. După ce, în anii tinereții, a făcut școala de cosmetică tradițională, în care se studia dermatologia, când Adina era la masterat, doamna Elena a dat examen la Facultatea de Chimie și a intrat la buget. „Eram cea mai în vârstă studentă. Am vrut să văd tot ce se întâmplă cu planta din punct de vedere chimic, să dovedesc și din punct de vedere științific ce observam practic“, spune dumneaei. „Plantele au chimia lor. Am ajuns să demonstrăm proprietățile multor specii de plante cu care lucrăm azi la Careless Beauty, să descoperim noi extracte vegetale și să creăm rețetare de produse dermato-cosmetice unice, capabile să vindece o gamă largă de afecțiuni ale pielii.“, completează Adina.

Un elixir

A apărut moda botoxului și a acidului hialuronic injectat. Și atunci ne-am gândit să facem și noi ceva care să elimine ridurile. Am lucrat aproape doi ani până finalizăm rețetarul Elixirului Vegetal. După studiu intens, am ajuns la o combinație specială care implică 13 uleiuri eterice din specii de plante diferite, maturate pe extractul uleios din polen de crin. Este o emulsie regenerativă dedicată tuturor tipurilor de piele, chiar și celor cu diverse cicatrici și/sau țesut afectat de pustulele acneice, pete și riduri profunde. În același timp, elixirul este un produs ideal pentru orice persoană care dorește o întinerire a pielii.“, spune Adina.

Câteva sfaturi

Amândouă au un ten frumos și neted, iar mâinile doamnei Elena au finețea unei persoane de 20 de ani. Ritualul de îngrijire este sfânt pentru ele, iar curățarea și regenerarea pielii sunt litere de lege. „De mare ajutor la casa omului sunt florile de tei, salvia, cimbrișorul, mugurii de pin, brad, florile de ghiocel, menta. Infuziile acestor plante pot ajuta ori de câte ori ne confruntăm cu o inflamație a pielii, o iritație, o răceală a sinusurilor, o contractură musculară. O baie caldă cu aceste plante poate relaxa extrem de mult corpul și aduce un somn liniștit. Dacă aveți măcar câteva din aceste plante acasă, le puneți într-un săculeț pe care îl puteți arunca în cada plină cu apă. Sfătuiesc femeile să-și găsească timp pentru propria persoană, pentru îngrijirea de zi cu zi. Să nu aștepte să treacă de vârsta de 30 de ani pentru a aplica o cremă sau o mască de față. Indiferent de problemele zilnice și de oboseala acumulată, niciodată, dar niciodată nu sară peste demachiere! Este primul pas în orice ritual de îngrijire. Întodeauna să citească etichetele produselor cosmetice și să aleagă ceea ce este corespunzător tipului de ten, iar dacă nu știu ce este potrivit, să întrebe farmacistul, dermatologul sau esteticianul. Întotdeauna să țină cont că suntem doar o formă de energie în continuă transformare și că organismul și pielea au nevoie de atenție sporită. Și să zâmbească… în fiecare zi.“

Din secretele plantelor

  • Tot de la dumneai am aflat că păducelul este foarte bun pentru tensiune, dar are și o concentrație mare de acid ursolic și întinerește pielea.
  • Loțiunea din flori de iasomie este ideală pentru tenul gras, are niște substanțe, saponozidele, care degresează.
  • Ghiocelul, așa plăpând cum este, face minuni pentru tenul pătat sau pistruiat.
  • Polenul de crin este o minune pentru tinerețea pielii.
  • Lavanda tratează tenul gras, acneea, vindecă rănile și ajută la regenerarea pielii.
  • Salvia este tratamentul perfect pentru infecțiile din gât, amigdalită, este și un tratament puternic antimicrobian pentru piele.
  • Nalba e pentru tenul sensibil, iritat și tratează cu succes cuperoza.
  • Rochița-rândunicii ajută la tratarea acneei. „Fugi și strânge repede florile pentru că le mâncă porcul, și de asta arată foarte bine, îmi punea mama.“, își amintește doamna Elena.
  • Toporașii sunt extraordinari pentru pielea iritată, sensibilă, auun parfum deosebit și o concentrație mare de antioxidanți.
  • Dintre plantele cu principii active, Adina este fascinată de cimbrișor. „Este o plantă care îmi aduce multă relaxare și prospețime. Are un miros de care nu mă satur“, mărturisește ea.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de septembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns