Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Istoria la feminin

Istoria la feminin

Istoria la feminin  – Oricine a trecut prin școală trebuie să fi observat la un moment dat că numele scrise în cărțile de istorie sunt predominant de bărbați. Dar femeile?

Cu siguranță, și ele au lăsat urme în istorie, dar nu sunt consemnate în general în istoriografia oficială, atunci când nu sunt șterse în mod expres! În ultima vreme, există din ce în ce mai multe și mai hotărâte încercări de a recupera informațiile despre acele femei care au însemnat ceva pentru istoria timpului lor și mai ales de a le transmite copiilor și adolescenților, pentru a modifica pe termen lung percepția asupra rolului femeilor în societate.

Discuțiile despre „ce fel de basme“ le spunem copiilor au ajuns acum la modelele care îi vor influența și forma, modele poate mai puternice decât ceea ce se predă la școală. Proiectul „Nesupusele“ ia în considerare o astfel de temă și caută să aducă în fața copiilor români de toate vârstele, fetițe și băieți deopotrivă, povești până acum nespuse, având în prim-plan modele feminine viabile de la noi. Cele cinci autoare ale primului volum din „Nesupusele“, apărut recent la Editura Univers: Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grunberg și Cristina Andone creionează portretele a 100 de românce exemplare, figuri istorice sau femei contemporane de succes (scriitoare, gânditoare, jurnaliste, sportive și chiar antreprenoare), individualități pregnante, dar și personaje colective: moașele, partizanele de la Nucșoara, mandatarele.

Lucia Sturdza-Bulandra

„Suntem în anul 1898. Publicul își ocupă locurile în sala Teatrului Național din București. Mai e puțin și începe spectacolul. Debutează tânăra Lucia. Nu și-a dorit neapărat să fie actriță: a studiat filosofia și și-a dorit să fie profesoară. Dar în învățământ nu erau locuri, iar ea voia neapărat să fie independentă. Cu câteva clipe înainte de a păși pe scenă, un mesager îi aduce o telegramă. Un mesaj de la bunica ei, în franceză. Lucia citește și lasă hârtia să-i scape din mână. Cu pași hotărâți, fără să privească înapoi, se îndreaptă către scena care o așteaptă și către începutul unei cariere amețitoare, care o va purta prin multe suișuri și coborâșuri. Va juca în roluri mari, va fi dată afară dintr-un teatru, va înființa altul, va vinde cărți din bibliotecă pentru a supraviețui în vremuri grele, va forma generații întregi de actori. Pe biletul primit scria: «Je te defends de porter le nom de ton père sur la scène» (Îți interzic să porți pe scenă numele tatălui tău). Acum un teatru din București poartă numele ei.“

Gustistele

Erau un grup de tinere fete, membre ale școlii Sociologice de la București conduse de Dimitrie Gusti. Printre cele mai cunoscute cercetătoare s-au numărat Xenia Costa-Foru, care a condus o perioadă Școala Superioară de Asistență socială „Principesa Ileana“, Lena Constante și Ștefania Golopenția.“

«Ce vreți, fetelor, să vă faceți?», au fost întrebate absolventele de liceu de acum vreo 100 de ani. Majoritatea au spus că vor să se mărite și să aibă o familie frumoasă. «Dar ce meserie vă doriți?» «Casnică», au spus multe dintre ele, fiindcă pe atunci nu prea era la modă ca fetele să meargă la facultate. Unele au îndrăznit totuși să spună că vor să devină doctorițe, avocate, profesoare sau chiar inginere. Câteva fete nu se vedeau nici casnice, dar nici muncind la un birou, cu un program fix sau pe șantiere. Iubeau libertatea, natura, excursiile, mersul din sat în sat și statul de vorbă cu oamenii simpli. Le trebuia o meserie potrivită viselor lor. Și au găsit-o. Au devenit monografiste, spre nedumerirea multora.

Femei în ștință – 50 de femei temerare care au schimbat lumea

Carte scrisă și ilustrată de Rachel Ignotovsky – Editura Nemira 2018

Marie Curie e acum un nume cunoscut în toată lumea, dar de-a lungul istoriei au existat multe alte femei grozave și importante în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii. Multe dintre ele nu au avut la momentul respectiv recunoașterea meritată și au fost uitate. Această carte reunește poveștile câtorva dintre femeile care au riscat totul în numele științei, din Grecia antică până în zilele moderne, poveștile unor femei care în fața unui „NU“ au spus: „Încearcă să mă oprești!“ Moștenirea lor merge mai departe.

Wang Zhenyi S-a născut în 1768, în timpul dinastiei Qing, când de la femei se aștepta să gătească, să coasă și să nu se „deranjeze“ cu studiile. Wang a avut norocul să se nască într-o familie care punea preț pe educație. Bunicul și tatăl ei i-au predat matematica și astronomia. A călătorit foarte mult, a văzut ce înseamnă sărăcia lucie și a fost inspirată să scrie poezie împotriva nedreptății sociale. A trăit numai până la 29 de ani, dar este recunoscută drept una dintre cele mai strălucite minți din timpul dinastiei Qing. A publicat mai multe lucrări de matematică, astronomie și cărți de poezie, care au influențat o mulțime de cercetători, matematicieni și scriitori care au trăit după ea.

Hedy Lamarr Poate știți deja că a fost o actriță în Epoca de Aur a Hollywoodului, supranumită „cea mai frumoasă femeie din lume“. Dar ceea ce prea puțini știu este că a fost și o inventatoare genială… La o cină festivă l-a cunoscut pe George Antheil, un compozitor avangardist. Împreună și-au dat seama că semnalul radio putea schimba frecvențele folosind aceeași tehnologie pe care un pianist o utilizează ca să schimbe notele. Semnalul ar deveni astfel imposibil de interceptat. Hedy a fost atât de entuziasmată, încât și-a scris cu rujul din poșetă numărul de telefon pe parbrizul mașinii compozitorului. S-au apucat imediat de lucru. Tehnologia lui Hedy a fost folosită pentru controlarea torpilelor, dar și pentru comunicații.

Citește și:

Articol preluat din ediția de aprilie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Roxana Melnicu
Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns