Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Laura Epuraș (detașamentul de Cavalerie): Locul femeii e acolo unde vrea ea!

Laura Epuraș (detașamentul de Cavalerie): Locul femeii e acolo unde vrea ea!

Vremurile au demonstrat cu prisosință că multe dintre activitățile considerate imposibil de realizat sau inacceptabile pentru o femeie au fost perfect duse la capăt de o reprezentantă a sexului frumos. Altfel, spus, reușita nu ține de sex, bărbătesc sau femeiesc, ci de dorință, de voință, de pasiune, de muncă. 

Dragostea de cai învinge

Pasiunea pentru cai și pentru meserie au fost mai presus de toate prejudecățile și răutățile misogine.

Laura Epuraș, plutonierul-adjutant aflat în fruntea detașamentului de Cavalerie, a fost nevoită să înfrunte nu doar huliganii din stradă, ci și ostilitatea colegilor. Azi, ea a ajuns să conducă echipa exclusiv masculină care la început o privea circumspect. Mi-a acordat un interviu în care a povestit cum a reușit să-și facă loc într-o lume a bărbaților.

Cea mai frumoasă zi

„Dragostea mea pentru cai a început din copilărie, la patru ani, când, la emisiunea Lumea copiilor, rula serialul Karino, în care era descrisă viața cailor de curse. M-am îndrăgostit iremediabil și mi-am bătut la cap părinții zi de zi să mă ducă la cai“, își amintește. La nouă ani, a început să ia lecții de călărie la clubul Dinamo. Spune că prima zi acolo a fost cea mai frumoasă din viață. „A doua oară când am încălecat, am căzut, dar m-am ambiționat și am încercat din nou. Încet-încet, am început să învăț.“ Anii au trecut și Laura a ales să-și transforme pasiunea în meserie. Și-a luat licența de instructor și și-a văzut visul împlinit. „Caii au fost refugiul meu pentru orice problemă. Lângă ei mi-am găsit curajul și am învățat ce înseamnă încrederea și dragostea necondiționată.“

E vorba de soartă

La 19 ani, a primit-o pe Dalila, o iapă de care s-a atașat din prima clipă, iar sentimentul a fost unul reciproc. Au mers împreună la multe competiții de sărituri peste obstacole, unde au fost admirate la… scenă deschisă. Dar a urmat momentul de cotitură: Dalila a suferit o accidentare și a fost dată către plutonul de jandarmi călare. La scurt timp, și Laura a avut un accident și a fost nevoită să renunțe la a face performanță. A fost convinsă că era vorba de soartă și a decis să se mute unde era Dalila. A părăsit clubul sportiv și a dat examene pentru a fi încadrată la Detașamentul de Cavalerie din Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB). „Am ajuns lângă Dalila, iar viața mea a fost din nou perfectă“, spune Laura. După câțiva ani, odată cu pierderea mânzului pe care l-a adus pe lume, Dalila n-a mai fost aceeași. Nici Laura fără ea. Dar s-a dedicat în continuare cu tot sufletul meseriei alese. „Aș putea să vorbesc ore întregi despre ce înseamnă calul pentru mine și, în special, despre cei doi cai pe care îi am acum, Rita și Alin.“

Îmblânzirea bărbaților

La început, colegii, exclusiv bărbați, au privit-o cu neîncredere. „M-au marginalizat. Se fereau să lucreze lângă mine, mă tratau cu replici de genul «locul femeii e la cratiță» sau «ce dracu să fac cu femeia la misiune?!»“ Au durut-o vorbele lor, dar și-a propus să le demonstreze că poate face exact ce fac ei și chiar mai mult. „Zi de zi m-am concentrat și am muncit pentru a fi egală cu ei. Am reușit și, în câțiva ani, am ajuns comandantul unei grupe din cadrul plutonului.“ Despre subofițerii pe care îi are în subordine Laura recunoaște că au fost greu de… îmblânzit, fiind nevoie de zeci de misiuni pentru a le demonstra calitățile.

„Am stat zile întregi gândindu-mă cum să mă integrez în grupul lor. Am muncit mult și am încercat mereu să-i înțeleg, să înțeleg de fapt că bărbaților le este greu să accepte ordine de la o femeie. M-am gândit ca tot ce fac și tot ce le spun să nu sune ca un ordin, ci să fie ceva de care ei să se simtă mândri că au reușit să facă sub îndrumarea mea.“ Cu răbdare și perseverență, Laura a devenit un bun comandant de grupă. „Dacă într-o lume a bărbaților lași garda jos, e fatal“, crede ea. În timp, relațiile cu colegii s-au sudat, ei o privesc ca pe egala lor, iar ea îi consideră niște frați.

Cheia succesului

Laura se descrie ca o femeie pasionată de munca sa, ambițioasă, calmă, perfecționistă, căreia îi plac provocările. „Meseria asta îmi vine ca o mănușă. Când faci ceea ce-ți place, nu mai simți că muncești. În asta constă succesul meu într-o lume a bărbaților. Sunt o norocoasă: nu toți oamenii au șansa de a face în viață ce și-au dorit. Sunt fericită prin tot ceea ce fac, iar când simt pe umăr boticul cald al calului meu, mă simt împlinită.“ În spatele uniformei greoaie a rămas însă un om sensibil și cald, o femeie adevărată, care a trecut cu fruntea sus prin clipele dificile și s-a bucurat cu inocență de susținerea colegilor. „Am plâns când ceva nu mi-a ieșit, iar surpriza a venit când am văzut că toți m-au ajutat și nu m-au privit ca pe o persoană slabă.“ Forma fizică de invidiat și-o întreține tot la serviciu, nu la sală, ci muncind zilnic, cu devotament, la întreținerea partenerilor săi de muncă, Rita și Alina. Fiindcă o zi din viața unui jandarm călare începe cu îngrijirea cailor, curățarea boxelor, apoi antrenament și executarea misiunilor zilnice. „Deși fac o muncă de bărbat, am încercat să-mi păstrez feminitatea“, spune Laura.

Momente grele

Munca sa implică și activitate solicitantă de teren. În 12 ani de stradă, a trecut prin sute de misiuni și zeci de momente dificile. Un eveniment greu pentru Laura și echipa ei a fost meciul Steaua-Dinamo din 2006. „Am văzut cel mai urât scandal în stradă, oameni transformați în huligani, agresând caii și jandarmii. Dalila a fost cu mine și m-a adus în siguranță acasă.“ Nu au lipsit misiunile internaționale, unde au fost lăudați. „Ei au dotări, însă noi avem deficiențe la acest capitol. Dar meseria pe care o știm și am arătat-o ne-a făcut să ne simțim mândri că suntem români și că facem parte dintr-o structură de elită.“ Dorința Laurei este să ajungă ofițer de cavalerie și să facă asta până când se va pensiona sau, cum se spune la ei, până să descalece la pensie!

Citește și:

Dana Deac: Să am succes înseamnă să pot dărui

Hobby-uri mici pentru oameni mari

Calitățile pe care orice femeie ar trebui să le aibă pentru a se angaja indiferent de vârstă

Articol preluat din ediția de august 2016 a revistei Femeia.

Autor: Lidia Năstase

Foto: Radu Vintilescu

Mulțumim Departamentului de Relații Publice al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Comments

comments

Lasă un răspuns