Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Cum să fii mai bună și mai pregătită în viața profesională!

Cum să fii mai bună și mai pregătită în viața profesională!

Vrei o promovare? Vrei să-ți schimbi domeniul de activitate? Sau să fii cea mai bună în domeniul tău? Ei bine, învățarea nu ia niciodată sfârșit! Iar vestea bună este că, din fața calculatorului, oricine își poate îmbunătăți aptitudinile profesionale în timpul liber și de multe ori gratis!

Învățatul nu mai este doar pentru tineri. Orice vârstă ai avea, cursurile, workshopurile, dezbaterile, trainingurile și evenimentele la care ai participat pot face diferența în ochii specialistului în resurse umane când vine vorba de o funcție mai bună în cadrul companiei, de o angajare nouă sau de negocierea salariului. Iar dacă stăpânești limba engleză, ai o paletă mult mai largă de posibilități de a deprinde cât mai multe abilități utile în carieră.

O limbă străină

Dacă vrei să înveți de la zero o limbă străină sau doar să-ți îmbunătățești nivelul, află există câteva platforme care îți oferă cursuri gratuite. Duolingo este cel mai apreciat dintre ele. Oferă curs de limbă engleză pentru vorbitorii de română, iar dacă știi deja engleză, poți învăța 28 de limbi străine! Avantajul acestor lecții este că le poți face în ritmul tău, iar aplicația te atenționează când nu ai repetat de ceva timp. Ai nevoie și de căști cu microfon, deoarece o limbă se învață nu doar scriind și citind, ci și ascultând și vorbind, chiar și cu un robot.

Învață de la profesioniști

Cea mai faimoasă rețea socială profesională, LinkedIn, și-a dezvoltat propria platformă de învățare. Cum funcționează? Simplu! Learning adună specialiști din multe domenii (afaceri, IT, digital, design, publishing, comunicare, recrutare etc.) care dezvăluie din tainele meseriei lor. Fiecare curs are un videoclip de prezentare ce se poate urmări în mod gratuit. Apoi, platforma îți oferă o perioadă de încercare gratuită, ca să te convingi că informațiile pe care le găsești aici merită investiția.

Cursuri de la marile universități ale lumii

Poate cele mai interesante traininguri de pe internet sunt oferite în mod gratuit de marile universități ale lumii. Domeniile sunt extrem de diverse: IT, statistică, economie, inginerie, afaceri, științe sociale, biologie, limbi străine, matematică, astronomie – fiecare cu sute de module de perfecționare, astfel încât tu poți studia exact ceea ce te interesează, fără pierzi timpul cu alte detalii. Unde le găsești?

www.edx.org – oferă cursuri, printre altele, de la Massachusetts Institute of Technology, Harvard University și The University of British Colombia.

www.open2study.com – are și traininguri acreditate, pe lângă cursurile gratuite, de la Curtin University, EA Learning sau University of South Australia.

www.coursera.org – te așteaptă înveți de la cele mai bune instituții din lume: Johns Hopkins University, University of Michigan, Stanford.

www.open.edu – OpenLearn este o inițiativă a Open University care dorește să facă învățământul liber pentru fiecare persoană. Oferă cursuri în opt domenii, fiecare cu zeci de traininguri. Pentru fiecare temă este specificat numărul de ore în care se poate parcurge și nivelul căruia i se adresează.

Traininguri specifice

Te ocupi de vânzări online sau trebuie să vorbești în public? Te gândești să devii voluntar și să lucrezi cu persoanele cu nevoi speciale? Sau poate doar trebuie să te perfecționezi în Excel? Ori poate vrei abilități în plus pentru susținerea interviului de anagajare?

NewSkillsAcademy.co.uk e platforma cu peste 200 de cursuri specializate și practice care, dincolo de informațiile noi și valoroase pe care ți le oferă, îți oferă și certificări care vor arăta foarte bine în CV-ul tău. Fiind cursuri exclusive ce oferă diplomă recunoscută de către Organizația Acreditărilor Internaționale, cer o investiție financiară de cel puțin 230 €.

Udemy.com este o altă platformă globală ce oferă aproape 70.000 de cursuri în software, dezvoltare personală, marketing, fotografie, make-up, design, turism, redactare, recrutare și multe alte domenii. Fiecare curs se bazează pe o serie de videoclipuri create de experți în domeniu, pe care le poți urmări apoi în ritmul tău. Prețurile pentru un curs încep de la 12 $ și ajung până la 300 $, în funcție de subiect, durată și nivel.

Ca la școală

Dacă învățarea online nu este stilul tău și nu i te poți adapta, află există multe cursuri acreditate de către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), susținute atât de entități private, cât și de universități publice. Avantajul este că acestea se predau în limba română. Sunt contra cost, iar ANC oferă certificări pentru aproape o mie de specializări și derivate. Detalii pe http://www.anc.edu.ro.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns