Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Mihaela Dragomir: Viitorul înseamnă cultură

Mihaela Dragomir: Viitorul înseamnă cultură

Profesoară de fizică-chimie, agent de vânzări, apoi director de produs la Zepter România, fondator al firmelor Ella Traveland și Ella Congress & Events, al Asociației Elite Art Club UNESCO și al Elite Art Gallery, Mihaela Dragomir a făcut în câțiva ani cât alții în câteva vieți.

Spiritul dur al lumii afacerilor și banilor nu i-a știrbit feminitatea și sensibilitatea, dragostea de frumos, de artă. În plus, este mama a doi copii reușiți, un băiat de 30 de ani și o fetiță de 2 ani și jumătate. Cu siguranță, altfel ar arăta societatea dacă ar exista mai mulți oameni de afaceri al căror crez să fie cultura, așa cum este pentru doamna Mihaela Dragomir.

Cine sunteți dvs., dna Mihaela Dragomir?

Sunt un om normal, am fost profesor de fizică-chimie, provin dintr-o familie de profesori, iar acum îmi doresc să-i învăț pe cei din jurul meu tot ce am acumulat de-a lungul anilor. Imediat după Revoluție, am simțit nevoia să fac ceva și am început să fiu atrasă de antreprenoriat. Așa mi-am început cariera la Zepter, unde din colaborator am ajuns director de produs. Acolo am învățat foarte multe despre vânzări, despre comunicare și relațiile cu clienții, am cunoscut mulți oameni, cu care sunt în relație de prietenie și acum. Așa mi-am format propriul stil de a vinde, ghidându-mă după o regulă simplă: să cunosc foarte bine și să cred în produsele pe care le vând. Am renunțat apoi la învățământ și am înființat propria companie de turism și organizare de evenimente. Arta a devenit curând parte din toate evenimentele pe care le organizam. Căutam locații neconvenționale: muzee, săli de spectacole, astfel încât să dăm plusvaloare evenimentului. De exemplu, la lansarea unui showroom auto, am convins clientul să punem mașinile în rame elegante, așa încât întregul spațiu a devenit o imensă galerie de artă.

Într-o lume în care toți aleargă după înavuțire, susținerea artei nu este cumva contra curentului?

Toate noile trenduri au fost la un moment dat contra curentului. Arta este, cred, mai mult decât un trend, este o stare de spirit și acest lucru nu se poate demoda. Asociația Elite Art Club UNESCO organizează foarte multe evenimente culturale apreciate la nivel național și internațional și este reprezentant exclusiv Jeunesses Musicales în România. În astfel de proiecte, satisfacția nu este una financiară, ci legată de oamenii cu care lucrezi, de energia bună cu care te încarci. Îmi doresc însă ca aceste activități să se susțină.

Ce înseamnă mai exact activitatea unei galerii de artă și ce fel de proiecte desfășurați?

Avem expoziții cu artiști profesioniști, curatoriate de personalul nostru specializat. Toate tablourile sunt cu vânzare și au certificate de autenticitate. În plus, prețurile lor sunt accesibile tuturor celor care iubesc arta. Un tablou este o investiție cu valoare în timp, dar și o investiție în starea ta de bine, dă viată spațiului în care se află. Avem două expoziții curatoriate pe lună, în care aducem atât artiști consacrați, cât și tineri artiști. Împreună cu Fundația Principesa Margareta susținem tinerii din domeniile muzicii și picturii. Activitatea galeriei este completată și de alte activități culturale: mici concerte de muzică clasică, cursuri de pictură pentru copii, team­buil­­din­guri Art Moment pentru echipe din diverse organizații. Asociația organizează festivaluri mari cum ar fi „Classic for Pleasure” din Piața Mare din Sibiu, care este deja la a șaptea ediție, iar anul acesta este finanțat prin EE Grants și de către Primăria Sibiu. În cadrul acestor proiecte, încercăm să ducem galeriile de artă în mijlocul oamenilor; de exemplu, facem expoziții în camion: transformăm un camion într-o galerie de artă cu tablouri de valoare ce pot fi văzute de cât mai mulți oameni. Galeria este împărțită în două zone: una cu tablouri expuse și alta cu obiecte decorative obținute prin diverse tehnici – ceramică, sculptură, papier-mâché etc., încercând să oferim variante de cadouri deosebite pentru cei dragi sau pentru cei mai pretențioși. Toate obiectele sunt disponibile și pe magazinul nostru online www.weshopart.ro. Galeria oferă și servicii de consultanță pentru clienți: îi ajutăm să aleagă o ramă potrivită, să pună o simeză etc.

Dacă nu ați fi lucrat în acest domeniu, pentru ce altă profesie ați fi optat?

Am dat la Medicină, dar nu am intrat, se intra foarte greu atunci. Nu știu dacă aș fi fost fericită ca medic, însă viața m-a ținut aproape de acest domeniu: în acest moment organizez evenimente medicale și sunt căsătorită cu un medic.

Cât de greu este pentru o femeie să răzbată în lumea afacerilor? Tinerețea, frumusețea constituie avantaje sau dimpotrivă?

Tinerețea și frumusețea sunt niște avantaje dacă mai au pe lângă ceva care să le susțină. În plus, bărbații le privesc pe femeile de afaceri ca fiind puțin vulnerabile și este nevoie de un efort în plus să-i convingi că lucrurile nu stau așa. E mai greu pentru o femeie să răzbată și trebuie să aibă mereu grijă cât zâmbește, cât glumește, cât răspunde unor provocări, pentru că se pot interpreta. Trebuie să știi să păstrezi distanța, fără ca aceasta să fie prea mare însă. 

Sunteți implicată într-o mulțime de activități. De dvs. personal când mai aveți timp?

Îmi fac timp, pentru că am învățat să am încredere în oameni și să deleg, să nu mai fac totul singură. Am învățat să am înțelegere și răbdare pentru lucrurile făcute de ceilalți, chiar dacă, uneori, poate, eu aș fi putut să le fac altfel. Nu simt însă o separare mare între profesie și viața personală, întrucât îmi place ceea ce fac.

Ce faceți când nu munciți?

În general, călătorim. De când s-a născut fetița noastră, nu am mai călătorit atât de mult. Petrecem mult timp cu ea, dar și cu prietenii, sunt puține momentele când suntem singuri.

Ce factor considerați că v-a ajutat cel mai mult în parcursul profesional: educația, oamenii de nădejde întâlniți, anumite circumstanțe, hotărârea?

Cred că toate, în diferite proporții, în funcție de moment. Aș mai adăuga un ingredient – iubirea pe care eu și sora mea am primit-o de la părinți. Ei ne-au dat încrederea, determinarea și rigurozitatea care ne-au ajutat toată viața. Am învățat de la oamenii din jurul meu. Fiecare din acești factori și-a avut rolul său în devenirea mea, în a ajunge ceea ce sunt acum.

Când aveți momente dificile, când pare că nimic nu mai merge, cum reușiți să le depășiți?

Încerc să vorbesc cu mine și să nu intru în panică, să privesc lucrurile fără patimă, să iau un pic de distanță ca să le văd mai bine. Încerc să nu mă înverșunez, ci să las lucrurile să se așeze. Este esențial apoi să-ți asumi soluția aleasă. La acel moment, e soluția cea mai bună.

Care e rețeta dvs. pentru obținerea succesului?

Nu cred că există o rețetă, iar succesul la diferite vârste este definit altfel. Mi-am dorit să port o haină din blană naturală până în 30 de ani și am făcut-o. Ulterior, mi-am dorit o mașină, un apartament mai bun, o casă… Probabil că asta însemna succesul la diferite vârste. Mi-am dorit foarte mult o familie, nu mi-a ieșit din prima, însă acum sunt fericită cu familia mea frumoasă. Dacă ar fi să definesc acum succesul, aș spune că înseamnă, oricât de șablon ar părea, înțelegere în familie și o viață profesională care să îți permită să te bucuri de cei dragi.

După parcursul profesional de până acum, care ar fi lecția pe care ați extras-o?

Să fii tolerant cu tine și cu cei din jur, să încerci să nu judeci și să iubești cât mai mult.

Cum v-ați crescut băiatul, cum vă creșteți fetița? Există diferențe în optica dvs.?

Diferența dintre copiii mei este foarte mare, Băiatul meu din prima căsătorie este deja adult, are 30 de ani. Acum mi-aș fi dorit să-i fi dat mai mult din timpul meu. În primii ani de viață, copiii au nevoie de dragostea noastră necondiționată și de timpul nostru, nu neapărat de bani. Când l-am născut pe Cătălin, eram foarte preocupată de cariera ce îmi consuma din timpul pe care l-aș fi putut petrece cu el. Teodora are doi ani și jumătate, petrec cât de mult timp pot cu ea, am grijă să fie un copil fericit. Îmi doresc ca frații să se iubească între ei, de fapt deja se iubesc.

Ce i-ați recomanda unei tinere aflate la început de drum în viață?

Să facă acele lucruri care îi plac, pentru că în această situație e mai ușor să-și accepte greșelile, să aibă un sistem de valori autentice. Din păcate, trăim într-o societate în care valorile s-au cam diluat. Eu am încercat să rămân fidelă valorilor mele și nu aș putea să îmi imaginez viața altfel.

Dacă ar fi să mulțumiți cuiva, cui i-ați fi recunoscătoare?

Familiei care m-a format, am avut o familie frumoasă și iubitoare. Învățătoarei, care mi-a fost apropiată ca o mamă, familiei mele actuale, soțului meu, fetiței mele, care a venit ca o minune în viața noastră, și tuturor oamenilor alături de care reușesc să fac lucruri minunate.

Citește și:

Dor Geta Popescu: Mereu la înălțime

Mama Pan: Reușita, la un pas distanță

Doamna Ambasador a Israelului în România: Sunt fiica tatălui meu

Articol preluat din ediția de mai 2016 a revistei Femeia.

Autor: Cătălina Oprea

Foto: Radu Vintilescu

Comments

comments

Lasă un răspuns