Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Nicoleta Scarlat: Viața e creață ca o salată

Nicoleta Scarlat: Viața e creață ca o salată

De peste 23 de ani, Nicoleta Scarlat este în lumea hranei sănătoase, mai precis a salatei. Acolo și-a început activitatea și a crescut pas cu pas, a învățat, și-a dorit mai mult și acum ocupă funcția de director de vânzări.

Voluntară, ambițioasă, sinceră, serioasă, dar și cu mult umor atunci când e cazul, Nicoleta Scarlat este o femeie plăcută și un bun profesionist. Are un păr superb și o fire optimistă, cărora e greu să le rămâi indiferent atunci când o vezi prima dată. După câteva minute de conversație, dincolo de vocea puternică și fermă, descoperi un suflet cald și prietenos. Este un amestec de putere și feminitate care îți dă siguranța că lucrurile merg pe un făgaș bun și drept dacă le păstorește ea. Totuși, cariera cere sacrificii, uneori ești dispus să le faci, alteori ești împins și uneori viața te ia prin surprindere. Însă acum, uitându-se în urmă, e mulțumită, dar are și o undă de regret. 

Rep: Cum a început traseul tău profesional?

Nicoleta Scarlat: Nu cred că am existat înainte de Eisberg și la Eisberg am pornit de la gestiune și șef de echipă.

Ești într-o poziție de top. E greu să ajungi aici sau să te menții?

Cu riscul de a suna precum vorbele lui Confucius, când ești sus, singura direcție în care poți să mai mergi e în jos, ceea ce ar însemna că menținutul este partea mai dificilă. Norocul meu este că mai am loc în sus.

Cât de creativă este o afacere cu salată?

Salata este folosită atât de mult în comunicare, încât să vii cu ceva în plus este o superprovocare. Avem o familie fericită, formată din doi adulți și doi copii care mănâncă o salată mare, râd, pleacă la drum într-un răsărit perfect – reclamă la un lanț de benzinării. Ai o imagine cu niște legume (frunze și felii de roșie) care se așază grațios pe o bucată de carne – reclamă la un lanț fast-food. Pui două frunze de salată pe facebook, ai 100 de comentarii care spun cât de bună e/sunt ceafa/mititei/vita/ceva. Și, după ce treci de toate astea, te lovești de prejudecata românului: dacă mănânci salată, ești fie bolnav, fie pedepsit.

Nicoleta Scarlat

Cât rezistă o salată ambalată și care este drumul pe care-l face până în farfurie?

Sunt cam 12-15 zile de la momentul recoltării până la sfârșitul termenului de valabilitate – depinde de salată și depinde de unde vine.

De unde provine salata Eisberg?

Urmărim temperatura potrivită de pe glob. Vara avem salată din Polonia, Ungaria, Germania, iar iarna vine din Spania, Grecia și Italia. România este între temperaturi și putem recolta frunze primăvara sau toamna, în rest avem recolte de legume, cum ar fi varza, ceapa, morcovii. Desigur, de când s-a decretat că nu există încălzire globală și că e totul numai o fericire de vreme, dar a înghețat sudul Europei, am adus salată cu avionul și din SUA.

Ce e mai greu din punctul tău de vedere, să vinzi salată sau o mașină?

Pfaaa! Tind să cred că în România salata se vinde mai greu. Nu știu, poate mi se pare mie, dar am sentimentul că românii nu doresc să mănânce sănătos, vor doar să arate prosperi.

Nicoleta Scarlat

Salata are secrete? Cum privește un profesionist o salată? La ce trebuie să fim atenți atunci când o cumpărăm?

Sigur că are secrete, că e de gen feminin și nu cunosc nimic feminin fără o umbră de secret sau mister. Un profesionist o privește cu plăcere pentru că o cunoaște, a învățat că e un aliat bun în afaceri, nu numai în dietă. Trebuie să fim atenți la prospețime. Și la analizele microbiologice. Că poluarea nu e doar în acte și la știri, este în tot ce ne înconjoară, iar salata crește pe pământ, este udată cu apă care, dacă este poluată, asta e, înghiți tot ce nu vrei să înghiți.

Mănâncă românii mai multă salată față de acum 10 ani? Care crezi că este trendul alimentației în urmatorii ani?

Mănâncă. În parte, i-am forțat eu la evenimentele la care am fost sponsor. Mă uitam urât la amicii mei care se așezau la masă și nu aveau salată ca fel principal sau ca garnitură în față. Pe alții i-am convins după ce i-am tras după mine în restaurante unde salata are gust. Da, există. Mai constrânși sau mai convinși, românii au mâncat mai multă salată în 2018 decât în 2008. Ca idee, în 2008 am vândut 620 de tone, iar în 2018 am vândut 3.186 de tone. 

Revenind la funcția pe care o ai, care sunt provocările?

Sunt un om foarte-foarte norocos. Am 100% sprijin din partea șefului, dar cel mai important e că am 100% sprijin din partea colegilor. Producția, aprovizionarea și calitatea (ăsta e un departament de sine stătător, fără de care noi nu mișcăm în front) sunt alături de mine la fiecare cerință a clientului, motiv pentru care ne certăm de zece ori pe zi sau facem ședințe în care ne certăm sub atenta supraveghere a șefului, dar care se dovedesc de succes dacă te gândești că niciunul dintre colegi nu e angajat de mai puțin de 6-7 ani și rezultatele vin constant. Cert este că, dacă ai acest gen de sprijin, restul este floare la ureche sau sunt lucruri de rezolvat peste puterea umană. Vremea și dorința oamenilor de a trăi mai bine. Dacă ninge peste salată, adio. Gata. Poți să fii mama și tatăl salatei, înghețată, nu poți decât s-o arunci. Dacă omul nu vrea să mănânce salată, iarăși poți să spui adio, nu ai ce face.

salata, fabrica, afacere

Cum îmbini cariera cu viața personală?

Aveam tendința de a mă concentra pe muncă și am pierdut contactul cu familia și prietenii, așa că prin 2009, după ce am văzut că nu am mai fost invitată la nicio nuntă, botez, pomană, am făcut un curs de management al timpului. Acum am 10 ore de muncă, 6-8 ore de somn, 6 ore de ce-mi place mie să fac. Îmi programez întâlnirile cu amicii sau lucrurile pe care le am de făcut la fel ca pe o întâlnire de afaceri și mă țin de ele. Așa cum nu pot spune pas la o întâlnire cu un client, la fel nu spun pas nici la o întâlnire programată cu un amic. Ți-am spus că sunt un om norocos?

Îți place să gătești?

(Râs isteric). Cum să îți explic cât de tare îmi place să gătesc?! Sunt pentru ingredientele unei ciorbe ce era Sauron pentru oamenii liberi. În bucătărie sunt la fel de grațioasă ca un elefant într-un magazin de porțelanuri. Ai priceput sau mai zic?

Care este stilul tău de viață? Ce dietă preferi?

Lejer spre maximum de relaxat. Ador să merg la sală, fără să am aere de olimpic sau sportiv de performanță, ador să citesc, să mă uit la filme fantasy-fiction, să disec probleme existențiale cu prieteni la o cafea. Am o dietă mi-nu-na-tă, mediteraneeană, aprobată de absolut orice nutriționist… până intru în cofetărie. Ăsta este un lucru pe care doresc să îl schimb la mine. Nu din cauza siluetei, deși admit că am atins mai mult formele convexe decât cele concave, ci pentru că zahărul îmi dă, în final, o stare proastă.

Unde îți place să evadezi din viața reală?

În cărți și filme. Mă las impresionată de narațiune, mă duc cu personajele principale, sufăr ca un câine și plâng, râd și mă fericesc, trăiesc la maximum senzațiile. Am plâns spre isteric doar la un trailer, „I wish I had 100 years, 100 years I could give to you“ („A Monster Calls“), cum poți să nu plângi la așa declarație și oricum nu găsești așa ceva în viața reală.

Nicoleta Scarlat

Ce înseamnă pentru tine răsfăț?

„De-amu, dacă soarele și-a prăpădit bărbăția, e bine. Cum s-ar zice, pot ieși în cerdac. Uite-așa! Șăd pe acel scăunel meșterit de stolerul Mihail, și îndrăgesc din ochi mălinul răsărit la poalele pridvorului. Munţii Vrâncioaiei îşi varsă răcoarea, sihla albăstreşte văzduhul, trage cugetul de mână să-şi caute tihna.“ Asta sau la fel, dar să văd marea.

Ce semnificație are pentru tine luna martie?

Ah, copilă, știam că trebuie să sparg globuri, să fac flori lucioase pe felicitarea pentru mama și că mergeam la școală cu multe flori în brațe. Ca femeie, simt că renasc.

Dacă ai putea schimba ceva din viața ta, ce ai face diferit?

Aș vrea să fi știut să îmi cer iertare, să îmi asum lucruri mai devreme și să fi iubit mai mult.

Ce rezoluții ți-ai propus pentru acest an?

Ei, aș, am 10 rezoluții pe zi, ce vorbești tu de an?! Bine, vreau să renunț la zahăr și să încerc să fac loc pentru mai mult bine.

Ce sfat ai da unei tinere de 20 de ani care-și dorește o carieră?

Să muncească. Mult. Dar să nu uite că este și femeie!

Citeste si:

Articol preluat din ediția de martie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns