Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Puterea comunității în slujba binelui

Puterea comunității în slujba binelui

În 2015, câteva femei din Timișoara s-au conectat pe un grup de Facebook ca să se sfătuiască în diversele probleme pe care le pune creșterea unui copil. S-au ajutat reciproc ori de câte ori a fost nevoie, au mărit comunitatea, au diversificat subiectele și simplul grup „Mămici mai tari ca Google” (MMTCG) a devenit un fenomen!

Astăzi, grupul MMTCG numără aproape 30.000 de femei care au trecut de la simple sfaturi la acțiuni caritabile, la flashmob-uri pentru a atrage atenția asupra marilor probleme cu care se confruntă societatea și la mii de acțiuni de voluntariat pentru cei aflați în nevoie. Pe toate le coordonează cele 11 administratore ale grupului, alături de Bianca Potyesz, inițiatoarea comunității.

De la grup la fenomen

Psihoterapeut și consultant în resurse umane, Bianca Potyesz a creat acest grup în septembrie 2015 pentru a se adresa comunității de femei din Timișoara: „Se spune că toamna se adună recolta, dar noi abia atunci plantam ceva frumos care, în timp, avea să devină o comunitate online extinsă și în offline. Acest lucru ne permite să imaginăm și apoi să punem în practică proiecte frumoase, educative, ba chiar menite să aducă puțin timp liber în viața mamelor și femeilor din Timișoara”. Încă de la început, grupul avea să fie altfel: bazat pe respect între membrii grupului, acceptare și încredere că împreună pot muta munții. Ambiția de a face cât mai mult bine a stat la baza grupului-fenomen. Astfel, astăzi nu doar femeile din Timișoara fac parte din grup, ci și „din alte orașe importante din țară ca București, Oradea, Arad, Lugoj, Severin, dar și din țări precum Italia, Anglia, Irlanda, Germania, unde sunt plecate multe membre, singure sau împreună cu familia”, spune Bianca Potyesz. 

De la refugiu la acte caritabile

La început, ca orice grup online, MMTCG era un refugiu unde membrele puteau cere îndrumare sau sfaturi legate de viața lor sau a familiei: creșterea și educarea copiilor pe etape de vârstă, anumite activități casnice cu care te întâlnești zilnic în calitate de gospodină, probleme legate de sănătatea copiilor sau cea proprie, îndrumare și sfaturi de la diverși specialiști pentru rezolvarea unor probleme administrative”, își amintește doamna Potyez. În timp, pe grup au apărut rubrici de gramatică, alimentație sănătoasă, activități educative – scopul primordial era unul informativ.

La un an de la înființare, în comunitate a apărut un strigăt de ajutor după atentatele de la Nisa: „o femeie ne ruga să o ajutăm în identificarea a trei membri ai familiei sale care fuseseră prinși în acel eveniment, fiind în vacanță. Mobilizarea și unitatea de care au dat dovadă membrele MMTCG în acel moment a lăsat comunitatea timișoreană fără cuvinte și a impresionat o țară întreagă, deoarece în nici 24 de ore au reușit să facă ceea ce nici autoritățile nu făcuseră: au identificat persoanele dispărute. Cele din comunitate au sunat la toate spitalele din Nisa, doamnele care locuiau în acel oraș au mers personal la diverse instituții pentru a afla informații. Am suferit alături de familie și am trăit cele mai intense emoții existente. S-a stat 24 din 24 pe grup, până când s-a aflat ce era nevoie. Acela a fost momentul în care MMTCG nu a mai fost un simplu grup de Facebook, ci o forță și o singură inimă pusă în slujba unor oameni care aveau nevoie de ajutor”.

Acela a fost momentul când membrele comunității au acceptat să sprijine cazurile umanitare. Ca totul să meargă uns, există întotdeauna transparență totală deoarece administratorele se implică în mod direct în verificarea cazurilor (de la contactarea familiei, verificarea autenticității documentelor medicale, a documentelor financiare care atestă suma necesară eventualei intervenții chirurgicale/tratamentului) și țin mereu legătura cu familia înainte și după sprijinirea cazului. Dar nu se ocupă doar de atât. Una dintre cele mai mari mobilizări ale comunității este campania „Din inimă, pentru viaţă!” a grupului, un parteneriat cu Centrul de Transfuzii Sanguine, prin care membrele donează sânge.

„Cred că cea mai mare și de impact acțiune a MMTCG a fost salvarea unui copil de la moarte. Este vorba despre o fetiță pentru care s-au făcut eforturi financiare supraomenești pentru a o duce în străinătate și a fi tratată corespunzător bolii sale. Și chiar dacă pare ceva desprins de realitate, am reușit în nici 48 de ore să strângem 12.000 euro necesari familiei acestui copil pentru transportul cu un avion special, dotat pentru transportul bolnavilor.” – Bianca Potyesz

Acțiuni una și una

Comunitatea nu se oprește doar la cazuri umanitare, ci are grijă și de propriii membri. Recent, MMTCG a organizat un flashmob în centrul Timișoarei pentru a promova mișcarea, sănătatea și bucuria de a fi femeie și mamă. Pentru acesta, participantele au dansat salsa după ce s-au antrenat două luni!

Apoi, grupul ajută și membrele care fac produse handmade: „Târgurile de Paști și Crăciun sunt deja la a doua ediție și implică multe femei din comunitatea MMTCG care sunt adevărate antreprenoare și care, prin produsele realizate de ele (de la produsele pentru copii, la cele alimentare și handmade), au mobilizat sute de timișoreni să iasă din casă indiferent de vreme și să cumpere cadourile necesare celor două sărbători”.

Nici Revelionul sau Ziua Femeii nu sunt uitate, evenimente ce au reușit să reunească anul acesta peste 420 de membre din Timișoara, țară sau străinătate.

Dar cel mai drag eveniment-petrecere al comunității este, bineînțeles, Ziua Copilului, care a atras anul acesta peste 2.000 de participanți.

Pentru că în grup există modele reale, s-a născut și proiectul „Interviuri de nota 10”, prin care se fac cunoscute membrele grupului prin realizări profesionale, implicare în proiecte și mai ales voluntariat.

Grup cu patru extensii

Ca urmare a proiectelor și nevoilor celor din comunitate, au apărut grupuri-extensie, menite să ajute specific. Primul a fost BURSA MMTCG, unde mămicile antreprenoare pot realiza schimburi comerciale. Apoi s-a dezvoltat MMTCG au drepturi! Consultanță juridică și HR pentru îndrumare, sprijin sau chiar educare în ceea ce privește relaționarea membrelor cu actualii sau potențialii angajatori, consultanță în rezolvarea unor probleme de natură administrativă, joburi. Pe grup sunt specialiști în HR, contabili, avocați, notari pentru a da ajutor gratuit.

Apoi, MMTCG la Dietă este destinat femeilor care doresc să adopte un stil de viață sănătos.

Iar cel mai important este MMTCG EDUCĂ, despre care doamna Potyesz spune că „este urmarea firească a tuturor celorlalte grupuri. Extensia a fost lansată odată cu subiectele legate de integrarea copiilor în creșe, școli sau grădinițe, când părinții plini de emoții și interesați de găsirea acelui cadru educativ perfect pentru copilul lor au nevoie și de multe răspunsuri. Este singura extensie în care accesul este liber și domnilor, dorind să integrăm familia”.

Vă dați seama că în familia în care mama e în grupul doamnelor și tatăl în cel al domnilor, mașina e branduită cu ambele însemne. Ne recunoaștem în trafic, ne salutăm și plecăm bucuroși mai departe!” – Bianca Potyesz

Administratore voluntare

Cele 12 administratoare de pe grupurile MMTCG lucrează în psihologie, medicină, avocatură, educație, nutriție, protecția copilului, servicii, acoperind astfel o paletă destul de mare de domenii și reușind astfel să ofere și soluții pertinente atunci când situația o impune. Unele dintre ele au joburi flexibile, astfel încât pot face trei schimburi pe grup pentru a modera discuțiile existente și pentru a ține în frâu mămicile impulsive. Tot ele, alături de alte membre „ale casei”, încearcă să facă față cât mai multor solicitări. Nu există niciun beneficiu material din asta, ci doar sufletești și de recunoaștere: „Ne știm pe stradă, prin plăcuțele pentru mașini care au numele nostru. Așa am trecut granițele online-ului în offline și ne bucură enorm!”

Planuri de viitor

„Planuri sunt multe, timp să fie!”, se gândește Bianca Potyesz. Grupul dorește să facă proiecte la nivel internațional și parteneriate cu multe instituții din Timișoara care să aducă un plus de valoare. „Ne bucură enorm faptul că am devenit model pentru multe grupuri de femei și ne dorim din tot sufletul ca schimbarea în bine să se propage în lanț și finalul să fie unul magic!”

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de septembrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Arhiva personală (Dana Moica)

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns