
Programele cu finanțare europeană sunt șansa multor femei din mediul rural sau urban nu doar de a se califica într-o meserie și de a-și găsi rapid un loc de muncă, ci, uneori, și de a dezvolta calități antreprenoriale.
Proiectul Anotimpuri la borcan, una din numeroasele inițiative dezvoltate de Asociația React, a vizat regiunile București-Ilfov, Centru, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia și a cuprins programe de formare profesională și sprijin pentru persoanele fără calificare, precum și contacte cu angajatorii sau consiliere în dezvoltarea unei afaceri individuale în domeniu. Peste 2.000 de femei au beneficiat de această soluție și s-au specializat în industria conservelor de legume și fructe. Trei dintre ele ne-au povestit cum li s-a schimbat viața.
Gătitul e o plăcere
Mariana Găncilă (45 ani) se mândrește cu cele peste 150-180 de tipuri de conserve pe care le prepară. Nu știe să ne spună numărul exact, pentru că nu le-a inventariat niciodată. Ceea ce știe cu siguranță este că, la fel cum gătește pentru familie, așa gătește pentru prieteni sau cunoștințe interesate de produsele ei. „Nu există rafturi cu borcane pentru familie și rafturi pentru ceilalți”, spune ea. Deși este o muncă titanică, în special pentru că o face singură, recunoaște că nu simte greul fiindcă face totul cu drag. „Pentru mine, gătitul e o plăcere. Când am beciul plin cu mii de borcane și ceilalți gustă și văd că le place, am o mare satisfacție, nu vă pot exprima în cuvinte.”
De cinci ani, Mariana locuiește în satul Lunca Gârții din comuna Stoenești. Vorbește cu pasiune și drag despre acest loc unde și-a împlinit vocația și care îi pune la dispoziție tot ce îi trebuie pentru a pregăti conservele. S-a mutat aici după ce l-a născut pe băiatul ei și spune că nu s-ar mai muta la oraș. Pur și simplu s-a îndrăgostit de acest loc și n-a mai plecat. Pasiunea pentru gătit i-a fost inspirată de mama ei și de locul în care s-a născut, localitatea Călinești, în apropiere de Topoloveni. Acolo, în timpul liceului, Mariana a făcut practică la faimoasa fabrică de conserve unde era angajată mama ei. A urmat cursurile unei școli postliceale cu profil economic și trei ani de facultate, tot cu profil economic, dar a renunțat pentru a se angaja. Deși are o umbră de regret că n-a absolvit-o, Mariana își asumă decizia și se bucură că nu-i afectează în niciun fel mica afacere pe care încearcă acum s-o dezvolte cu sprijinul Asociației React. Cunoștințele le are, voință e multă, la fel materie primă. Asta, pentru că zona în care locuiește nu e doar foarte frumoasă, ci și bogată. Iar oamenii locului sunt învățați să cultive legume și fructe fără să se ajute de îngrășăminte. „Folosesc în continuare bălegarul de la vite, iar pentru stropitul cartofilor – ceai de mentă. Pun într-un tuci izmă verde cât cuprinde, dau în fiert, apoi las la răcit până a doua zi, când stropesc cartofii”, spune ea cu mândrie.
Produse pentru străinătate
Carmen Căsăndrescu (53 ani) a văzut o reală oportunitate în cursurile de specializare ca lucrător în procesarea fructelor şi legumelor, organizate de Asociația React în localitatea ei, Moroeni. De profesie electronist în telecomunicaţii, Carmen nu a mai beneficiat, după mai bine de zece ani, de sursa sa de venit, o pensie pe caz de boală. Era în vara lui 2014. Aflată într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar și conștientă fiind că îi va fi foarte greu să își găsească un loc de muncă din pricina vârstei, a căutat soluţii pentru a contribui la cheltuielile casei. I-a venit ideea să valorifice o ocupație din mamă-n fiică și să înfiinţeze o afacere cu produse pregătite după reţete tradiţionale. De atunci, tot ce s-a întâmplat a venit să-i întărească decizia și s-o ajute să-și împlinească visul. În plus, și ea a căutat în permanență să se informeze și să găsească surse de finanțare și posibilități concrete de dezvoltare. Astfel, la scurt timp după ce a luat decizia, a participat la un eveniment pe tema antreprenoriatului pentru femei. Aici a cunoscut-o pe președinta Camerei de Comerț din Castellón (Spania), care s-a arătat încântată de ideea ei și a încurajat-o s-o contacteze în momentul în care va demara afacerea. În aceeași perioadă, Carmen a aflat despre cursurile Anotimpuri la borcan, de la o angajată a primăriei din comuna Moroeni. Imediat și-a dat seama că era ocazia pe care o aștepta pentru a face cu adevărat primul pas spre împlinirea visului. Cursurile au ajutat-o mult să învețe paşii necesari deschiderii unei afaceri, reţete noi, dar şi multe aspecte despre prepararea unor alimente şi ingredientele ce ar trebui evitate. Acum, ambiția lui Carmen este de a vinde produsele în străinătate. „După ce mă autorizez, vreau să fac livrare și în străinătate. Cu atât mai mult cu cât românii din afară cunosc cel mai bine valoarea acestor produse și le caută.” A tatonat deja această zonă pe când îi trimitea pachete cu conserve în Anglia fiicei, iar prietenii acesteia au fost foarte încântați de preparate. Conștientă că nu este simplu și că munca depusă pentru prepararea conservelor, oricât de mult i-ar plăcea, nu este una ușoară, Carmen crede în potențialul afacerii ei și face totul cu pasiune. „M-am gândit la acest gen de afacere pornind de la ceva care îmi place și știu că îl fac bine. Toți cei care mi-au încercat produsele s-au arătat încântați și m-au încurajat. Cei care locuiesc la oraș, în special din orașele aglomerate, precum Bucureștiul, nu mai au timp să pună murături, să facă zacuscă sau dulceață. Și poate că nici nu mai știu să le prepare așa cum făceau odinioară mamele și bunicile noastre. În multe sate unde se practică agricultura sau pomicultura, femeile încă respectă rețetele tradiționale. La mine în familie, de când mă știu am pregătit conservele fără să folosim conservanți”, mai spune Carmen.
Să vrei și să muncești
Elena Țărcuș (42 ani) este una dintre femeile care au absolvit cursurile gratuite organizate de Asociaţia React în comuna Moroeni, judeţul Dâmboviţa, prin proiectul „Anotimpuri la borcan – regiunea Sud-Muntenia”. Astfel, comuna dâmbovițeană se va îmbogăţi cu o nouă antreprenoare de succes. Elena a lucrat în multe locuri la privat. Însă, când a rămas șomeră, a hotărât că este momentul să pornească pe cont propriu. Ne spune că dintotdeauna a avut două mari pasiuni – agricultura și să gătească. Prietenele chiar o tachinează deseori că stă numai în bucătărie. Așa că a hotărât să le îmbine și să le transforme în meserie. „Asta am învățat, asta îmi place, avem pământ și trebuie muncit”, declară femeia.
Ea vrea să profite de cunoștințele acumulate la cursurile de calificare în meseria de lucrător în fabricarea conservelor din fructe și legume şi să-şi deschidă o mică afacere. „Pentru că mi-a fost greu să mă reangajez, m-am gândit că aș putea să fac ceva pe cont propriu. La noi în localitate, în Moroeni, poți să faci aproape orice, trebuie numai să vrei și să muncești. Eu am un solar și o grădină pe care le îngrijesc împreună cu familia. Cum lucrez mai mult în gospodărie și am timp, îmi place să îmi pun singură tot ce îmi trebuie pentru iarnă, de la dulcețuri și compoturi la murături, sosuri și siropuri. Cursurile Asociației React m-au ajutat mult și mi-au întărit convingerea că pot să dezvolt o afacere cu aceste produse, să mai câștig ceva. Am învățat și noi rețete, unele mai moderne, și tehnici noi de conservare și păstrare”, spune ea. Deși parcursul este anevoios, Elena a făcut deja primii pași spre dezvoltarea propriei afaceri și a obținut certificatul de producător.
Citește și:
Oana Stoianovici: Pe drumul feminității
Irina Alionte: Afaceri din vremea studenției
Articol preluat din ediția de aprilie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Foto: Arhiva personală