Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Rujul desert, inventat în România

Rujul desert, inventat în România

În spatele ineditului proiect se află o echipă de cinci tinere cercetătoare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Invenția a ajuns în scurt timp atracția târgurilor de profil și va fi apărea, după patentare, în meniul unor restaurante de lux din Cluj, unde există specificul gastronomiei moleculare. „Ideea s-a născut natural, dintr-o necesitate a femeilor, căreia noi i-am găsit o soluţie inovativă, bazându-ne, bineînțeles, pe experienţa în domeniul gastronomiei moleculare“, spune ing. drd. Lavinia Călinoiu, coordonatorul echipei de cercetare.

De la idee la produs

Într-o echipă formată exclusiv din femei tinere, discuțiile despre machiaj, îngrijire, stil și modă sunt la ordinea zilei. Astfel, ideea rujului molecular s-a născut aproape firesc. S-a întâmplat în noiembrie 2016, iniţial din necesitatea dezvoltării lucrării de licenţă a Ceraselei Suciu, studentă în anul IV și membră a grupului de cercetătoare. Din echipă fac parte Gabriela Precup, Laura Mitrea, Maria Binde şi, desigur, Lavinia Călinoiu. „Sarcinile au fost comune. Toate am muncit zile la rând pentru optimizarea acestui proces, alegerea celor mai potrivite ingrediente, exclusiv naturale, şi marketarea cât mai eficientă a produsului. Ne inspirăm şi ne completăm reciproc, având şi amprenta masculină a domnului profesor Dan Vodnar, care ne susţine şi ne motivează mereu, spune Lavinia Călinoiu.

Procesul de creație

Deși în mod efectiv realizarea unui lot de șapte bucăți durează în medie 15 minute, rujul comestibil a trecut prin numeroase încercări până a ajuns la formula dorită. Rujul în sine este special, în primul rând pentru că este identic cu rujurile existente pe piaţă, dar, spre deosebire de acestea, se poate mânca. „Iniţial ne hidratăm buzele cu el, datorită concentraţiei ridicate de ulei de cocos existente în fiecare aromă/culoare de ruj, iar apoi ne delectăm cu o gustare fresh de fructe sau ciocolată“, explică coordonatoarea echipei. Există șapte variante de arome disponibile – zmeură, afine, goji, cătină, kiwi, unt de cacao + pudră de cacao, banane + unt de cacao + ciocolată albă –, iar fiecare aromă conţine o cantitate semnificativă de ulei de cocos şi bacterii probiotice. „Proprietăţile vizează cu preponderenţă hidratarea buzelor, continuând cu efectele benefice asupra organismului datorită compuşilor bioactivi din fructele selectate şi bacteriilor probiotice încorporate în matricea rujului, şi anume efecte antioxidante, ingerarea unei doze de vitamine şi minerale, acizi graşi esenţiali, aminoacizi esenţiali, cu efecte benefice la nivelul intestinului prin popularea cu bacterii bune pentru organism, mai spune Călinoiu.

Cu lipici la public

Rujul molecular alimentar a fost atracţia evenimentului la Târgul de Invenţii ProInvent din Cluj-Napoca, unde ideea a fost premiată cu o diplomă de excelenţă, produsul nefiind încă patentat pentru a putea intra în competiţia pentru medalii şi premii. Invenția cercetătoarelor de la Cluj a fost prezentă și la a 45-a ediție a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, desfăşurat anul acesta la finalul lunii martie. „Rujul molecular alimentar a reprezentat o aplicație a biofilmului antimicrobian, al cărui autor este Dan Vodnar, mentorul acestui grup de cercetare, biofilm premiat cu medalie de aur, spune Călinoiu.

Alte proiecte

Sub conducerea prorectorului Dan Vodnar există mai multe proiecte de cercetare. Lavinia Călinoiu mai este implicată în cel care reprezintă teza sa de doctorat. „Se numeşte LONGLIFE, e un proiect internaţional în care sunt incluse și Olanda, Irlanda, Noua Zeelandă, Polonia, Italia și are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii consumatorilor prin crearea unor prototipuri de produse alimentare destinate celor cu diferite afecţiuni, precum persoanele cu diabet, vârstnicii cu probleme de masticaţie şi deglutiţie, dar și copiii, care au nevoie de produse cât mai puţin procesate.

CV pe scurt

Încă din liceu Lavinia a cochetat cu frumusețea, acumulând experiență în vânzări în urma colaborării cu o companie cosmetică. A urmat Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, specializarea Control şi Expertiză Produse Alimentare, în anul IV optând pentru o bursă de studii Erasmus la Wageningen University din Olanda. La întoarcere, a făcut un masterat cu predare în limba engleză (Food Quality Management), tot la Universitatea din Cluj. În anul I de masterat, Lavinia a făcut un stagiu de practică Erasmus la Bremen (Germania), care i-a oferit șansa implicării în proiecte europene de cercetare. A fost selectată de două ori printre cei mai buni 100 de studenţi la evenimentul Top Talents România, coordonat de Catalyst Solutions. Pe lângă munca de cercetare, ea se dedică meseriei de mamă, exersând cu fetița sa Maya o altă mare pasiune, limba engleză.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr 16/27.05.2017
Autor: Lidia Năstae
Sursa foto: arhiva personala

Comments

comments

Lasă un răspuns