
Râsul ar trebui luat în serios! Am stat de vorbă cu Monica Dinulescu (Burcea), psiholog clinician și psihoterapeut, fondatorul Centrului de Terapie prin Râs Mandarin, de la care am aflat beneficiile pe care le are buna dispoziție pentru starea de sănătate.
„Endorfinele, cunoscute și sub numele de „moleculele fericirii”, sunt substanțe chimice care ajută creierul să ignore durerea. Acestea sunt create de organism în urma dansului, sexului, muzicii plăcute, mâncării condimentate. Cercetările arată că rezistența la durere crește și după o porție bună de râs”, explică specialistul.
Beneficiile râsului la nivel fizic
- Pune în mișcare mușchii faciali și antrenează epidema, diminuând ridurile;
- Generează senzația de vitalitate, energie și de echilibru;
- Crește toleranța la durere;
- Favorizează secreția de hormoni ai stării de bine;
- Întărește sistemul imunitar, susține circulația și îmbunătățește funcționarea inimii;
- Protejează împotriva afecțiunilor digestive, ale pielii, dezechilibre hormonale.
Beneficiile râsului la nivel psihologic
- Crește durata de viață;
- Asigură un climat familiar plăcut și sănătos;
- Reduce stresul;
- Stimulează creativitatea și mărește capacitatea de memorare;
- Generează o atitudine optimistă și pozitivă în relaționarea cu cei din jur;
- Îmbunătățește calitatea vieții și crește gradul de fericire;
- Îmbunătățește traiectoria relației de cuplu, menținând prospețimea relației.
Râzi zi de zi
„Cine râde de dimineață departe ajunge”, spune psihologul. Așadar, ar trebui să ne începem ziua cu o porție de bună dispoziție. Ca să ne dovedim că avem grijă de noi, trebuie să apelăm la umor în mod conștient, nu să așteptăm stimuli externi. „Primele minute după trezire sunt foarte importante. Întindeți-vă în pat, respirați profund, zâmbiți, alegeți conștient să întâmpinați ziua într-un mod optimist. Creierul va prelua imediat aceste semnale și le va transforma în energie și vitalitate”, ne sfătuiește specialistul.
Yoga râsului
Terapia prin râs se trage din yoga râsului, dezvoltată la mijlocul anilor ’90 în India de medicul Madan Kataria. După câteva decenii de documentare științifică, el a ajuns la concluzia că râsul este cel mai bun tratament și, sub ideea potrivit căreia mintea nu știe că te prefaci, el a invitat oamenii să râdă fără motiv în aer liber, obținând astfel mai multă fericire și o sănătate îmbunătățită. De la un grup de doar câțiva au început să se adună până la 50 de participanți într-o singură zi. Rezultatele au fost spectaculoase. De exemplu, un jurnalist american, diagnosticat cu o boală degenerativă și cu un prognostic de viață de șase luni, s-a vindecat folosind râsul ca principala formă de terapie. Fenomenul a luat amploare internațională, iar azi există cluburi de râs peste tot în lume, iar râsul este recunoscut oficial ca medicament universal.
Mergi la terapie
Oricine poate practica terapia prin râs. Participanții care merg la Mandarin, singurul centru de terapie prin râs din țară, au vârste cuprinse între 10 și 60 de ani. „Terapia prin râs presupune în primul rând socializare, integrare într-un grup al cărui scop este bună dispoziție. Cea mai scurtă cale către râsul în hohote este a fi împreună cu ceilalți,” spune psihologul. O ședință de terapie prin râs începe cu o serie de exerciții de relaxare, respirație și eliminare a stresului. Urmează jocuri amuzante de grup, dans și exerciții energizante. De asemenea, se mai pune accent pe eliminarea diverselor blocaje emoționale, precum teama de penibil, și pe descoperirea spontaneității. Înscrierile pentru atelierele săptămânale sunt reluate în octombrie (contact@terapieprinras.ro).
Ce spune specialistul
Fondatoarea Centrului de Terapie prin râs Mandarin ne recomandă o serie de exerciții de făcut pe parcusul zilei:
• Fă haz de necaz! S-a rupt ciorapul, ai pierdut metroul, cel mic s-a murdărit, ți-ai pătat bluza – toate sunt situații care te-ar putea enerva, dar care nu sunt atât de importante cum par. Nu le lăsa să te afecteze mai mult decât este cazul! Sub stres se secretă cortizol și adrenalină, substanțe care, pe termen lung, afectează buna funcționare a organelor interne.
• Amintește-ți să redevii din când în când copil! Dacă ai copii, profită de ocazii să te distrezi cot la cot cu ei. Dacă nu, dă-ți voie să redescoperi copilul interior, fără însă ca această copilăreală să includă fuga de asumare sau de maturitate.
• Dă-ți voie să te bucuri de lucruri simple! Ce înseamnă asta? În primul rând, treci peste teama de a ieși din rutină, acea stare în care faci doar ce trebuie și mai puțin ce-ți face plăcere. Ți-ar plăcea o schimbare de look, o geantă nouă, o călătorie de-o zi la munte, o după-amiază în care să nu faci nimic? Cu siguranță, e ceva după care tânjești…
• Descoperă propria rețetă de fericire. Nu o înveți nicăieri și nici nu o găsești în cărți. Tu știi cel mai bine ce te face fericită. Dar, pentru asta, trebuie să îndrăznești să experimentezi și să păstrezi niște obiceiuri bune pentru sănătate, care, în același timp, îți aduc bucurie și plăcere.
Citește și:
- Cum reduci îngrijorarea din viața ta
- Cumpărături în exces: înflăcărare sau viciu?
- Există viață după dependență
Articol preluat din ediția de octombrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Foto: Radu Vintilescu