Carbohidratii – spaima dietelor

Carbohidratii – spaima dietelor

Cand auzi de carbohidrati, gandul te duce la hamburgeri si alte mancaruri nerecomandate celor care vor sa-si protejeze silueta si sanatatea.

In realitate, alimentele care-i contin nu sunt neaparat nesanatoase, ba chiar pot fi extrem de benefice organismului. Stiai, spre exemplu, ca miezul si coaja fructelor contin carbohidrati?

Ce sunt carbohidratii

O grupa importanta de nutrienti (alaturi de grasimi si proteine), carbohidratii sunt substante absorbite in sange sub forma de glucoza, ceea ce-i transforma in sursa principala de energie a organismului.

65% ar trebui sa reprezinte aportul maxim de carbohidrati in dieta zilnica.

Din acelasi motiv, diabeticii sunt nevoiti sa cantareasca atent cantitatea de carbohidrati pe care o consuma. Indiferent de tipul lor, acestia determina cresterea valorii glicemiei din sange.

Carbohidratii reprezinta singura sursa de energie pentru multe organe, precum creierul sau rinichii. Ajuta la buna functionare a sistemului nervos central, a inimii si muschilor.

Buni sau rai?

Ei bine, se impart in doua categorii. Cei simpli (rafinati) se gasesc in alimentele procesate si au dezavantajul ca se elibereaza rapid in organism, ducand la cresterea brusca a glicemiei.

Produsele care ii contin, desi sunt incarcate de calorii, nu ne ofera intotdeauna vitaminele si mineralele de care avem nevoie.

Din aceasta categorie fac parte, printre altele, painea alba si alte fainoase. In schimb, carbohidratii complecsi (nerafinati), continuti de alimente precum orezul brun, sunt superiori din punct de vedere calitativ (se elibereaza treptat, oferind senzatia de satietate si energie).

Combinatii interzise

Ca sa nu te ingrasi, e ideal sa nu combini la aceeasi masa carbohidratii cu alte grupe de alimente, precum grasimile (unt, untura, smantana) sau proteinele (carne, oua).

Fie ii consumi ca atare, fie alaturi de salate ori produse cu un continut scazut de grasime. de lunga durata).

 

Carbohidrati buni:

  • cerealele integrale,
  • painea integrala;
  • cartofii;
  • fasolea, porumbul, mazarea;
  • orezul brun;
  • legumele, fructele;
  • iaurtul, laptele.

Carbohidrati rai:

  • zaharul alb si cel brun;
  • painea alba;
  • pastele fainoase;
  • biscuitii, prajiturile, bomboanele;
  • chipsurile, produsele tip
  • fast-food si de patiserie;
  • siropurile si sucurile.

 

Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Adrian Serban | 05 aprilie 2021
De Adrian Serban | 05 aprilie 2021

Servirea meselor acasă, în familie, este unul dintre momentele cele mai plăcute ale zilei, însă de multe ori timpul limitat și lipsa de inspirație pot fi adevărate provocări. Nu trebuie să fii bucătar profesionist ca să gătești mâncăruri pline de savoare, însă sunt câteva aspecte de care e bine să ții cont pentru rezultate excepționale. […]

Citeste mai mult